JazzMa

Friss Hírek

Hírek

A JAZZművelésügyi Minisztérium jelenti – Vidéki jazz klubok - I. rész - Jazz Inside Klub (Miskolc)

Új, most induló cikksorozatomban az országban működő vidéki jazz klubokat szeretném bemutatni, azzal a céllal, hogy a jazz szerető közönség, és a jazz zenészek előtt is ismertek legyenek.

kovacs-zoltan-1.JPG

Interjúalanyom Kovács Zoltán, a Jazz Inside Band gitáros-énekese, a klub szervezője.

Mióta működik a jazz klub?

A jazz klub, melynek a neve Jazz Inside Klub most már egy éve működik.

Miskolcon a Művészetek Házában (MÜHA) található hangulatos kávézó ad otthont a klubnak minden hónap 3. péntekén. A létrejötte és működése Miskolc egyik sikertörténete. Minek köszönhető? Köszönhető annak, hogy az ötletem, illetve a zenekar ötlete értő fülekre talált Miskolci Kulturális Központ (MKK) vezetésében. Célunk visszahozni azt a régi jazz életet, jazz hangulatot a városba, ami a 80-as években volt jellemző. Megszerettetni, illetve a feltörekvő generációval megismertetni ezt az improvizatív, mindig megújulni képes zenei műfajt, a jazz muzsikát.


Hol, milyen keretek között működik a jazz klub?

Mivel a MÜHA minden évben karbantartás miatt júliusban és augusztusban bezár, ezért tavaly ebben a két hónapban nem volt klubkoncertünk. Az idén úgy próbáljuk kiküszöbölni ezt a problémát, hogy megpróbáljuk szabad téren megrendezni.(Most van megbeszélés alatt a helyszín!)

A Jazz Inside Klubot a Miskolci Kulturális Központ működteti. Tehát a fenntartó a város. A műsor szervezését jómagam és a MÜHA erre szakosodott apparátusa végzi. A vendég előadókkal én tárgyalok, és folyamatosan egyeztetek a MÜHA szervezőjével. (PR tevékenységek egyeztetése)


Mekkora a nézőközönség? Mekkora a klub befogadó képessége?

jazzinside-3.jpg

Már az első alkalommal megrendezett Jazz Inside klubkoncerten tapasztalható volt, hogy rendkívüli igény mutatkozik iránta. Rögtön teltházas premiert sikerült összehoznunk. A kávézó, azaz a klub befogadóképessége 60-70 fő körül van, tehát nem túl nagy, de annál családiasabb, hangulatosabb.

Különösen örömünkre szolgál, hogy az érdeklődők köre nem csak a középkorosztályból és idősebbekből tevődik össze, hanem a 30 alatti korosztály is szép számmal képviselteti magát számos alkalommal.

jazzindie4.jpg


Fogad-e vendégzenészeket a klub, egyes zenészeket, vagy esetleg komplett zenekarokat is?

Az alapkoncepciómhoz híven, jó lokálpatriótaként igyekszünk olyan országos, illetve nemzetközi hírű vendég előadókat meghívni, akik valamilyen szinten kötődnek Miskolchoz, vagy innen származtak el. Persze természetesen nem kizárólag. A zenekar klubkoncertjein igyekszünk bemutatni fiatal tehetséges jazz muzsikusokat is, akik itt a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumban tanulnak. Amikor felkészülnek egy-egy jazz zeneműből, akkor lehetőséget biztosítunk számukra, hogy szólistaként, vagy zenekari felállásban bemutatkozhassanak.

A teljesség igénye nélkül szeretné megemlíteni néhány jazz zenészt, akik már felléptek velünk: Ördög Krisztián szaxofonos (Chris Devil Trió); Erdő Zoltán szaxofonos és klarinét, valamint tárogató művész; Molnár Sándor szaxofonos; Zana Zoltán szaxofonos; Szaniszló Richárd jazz vibrafonos; Elek István szaxofonos; Korb Attila harsonás.

Március hónapban 17-én Pocsai Kriszta énekesnő jön hozzánk fellépni.

A közel jövőben tervezzük, hogy nem csak szólista vendég előadókat hívunk meg, hanem megosztjuk a klubkoncert műsor idejét más jazz zenekarokkal is. Ebben az évben fog nálunk vendégszerepelni a Gáspár Károly Trio, valamint a Dr. Peller Jazz Band.

Nem titkolt vágyam az, hogy Dr. Peller György zenész barátommal ötletelve és együttműködve, persze bevonva a Magyar Jazz Szövetséget is, elindítsunk egy olyan folyamatot, ahol a magyarországi jazz klubok a kapcsolatfelvételt követően csere klubkoncerteket szervezhetnek. Így a jazz kevés számú művelői közelebb kerülhetnének egymáshoz, hasznosabb kapcsolatokat alakíthatnának ki egymással, ami a műfaj elismertségét és popularitását mindenképpen elősegítené.


Ennek eredményeképpen a miskolci Jazz Inside Band a pilisvörösvári Gyémánt Jazz Klub 2023. április 14-i klubkoncertjén fellépő zenekar lesz!

Kedves Zoli! Bemutatnád a zenekart, aki a házigazdája a klubnak?

A Jazz Inside jelenlegi felállásban hét éve regnál. Rendszeres fellépői voltunk az operafesztiváloknak, állandó meghívottjai vagyunk a miskolci városi kulturális és gasztronómiai rendezvényeknek. Továbbá többször kaptunk meghívást budapesti, valamint vidéki országos, illetve nemzetközi szintű rendezvényekre.

A jazz stílus, amit képviselünk rendkívül szerteágazó. Repertoárunkban szerepel standard jazz, latin jazz, jazz funk. Saját dalainkat leginkább a jazz funk és a latin jazz fúziójában szólaltatjuk meg.

Sokszor előfordul, hogy ismert, ikonikus pop dalokat hangszerelünk meg és dolgozzuk fel a saját stílusunkban.

Nagy örömre szolgál, hogy a zenekar tagjai közt tudhatom azt a három zenészt is, akik a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium jazz-tanszakán végzett munkájuk elismeréseként 2019-ben elnyerték a Miskolci Múzsa Díjat.

A Jazz Inside Band tagjai:

https://www.youtube.com/watch?v=Twncdo-AuYI

Bundzik István - zongora, billentyű

1967-ben Miskolcon született. Zenei tehetsége már 5 éves korában megmutatkozott. A nagyapja Mezei János, aki Miskolc egyik legismertebb zongoristája volt. Klasszikus zenei tanulmányait Miskolcon végezte. Zongoratanári egyetemi diplomát és fúvós karnagyi diplomát is szerzett.

Tanári pályáját Tiszaújvárosban kezdte (Vándor Sándor Zeneiskola), majd 2001-től a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium jazz-tanszakának tanára. Tanári pályája során alapítója volt több növendék zenekarnak, melyeknek a vezetője is volt (pl.: Tiszaújvárosi Junior Dixieland Band, Miskolci Bebop Big Band).

A klasszikus stílus mellett a könnyű- és jazz zenei élet rendszeres fellépője is. Számos nemzetközi és hazai fesztiválon vett részt.

Tanárként és előadóként is sikeres a pályája. Már középiskolásként díjat nyert a „Ki mit tud?” tévés vetélkedőben a Fúzió zenekarral. Fiatalon megkapta a Tiszaújváros Közoktatásáért díjat, majd Miskolc városa a Miskolc Dixieland Band tagjaként a Miskolci Gyémántok-, a Múzsa- és a Príma-díjjal ismerte el munkáját.

Eddigi zenekarai: Junior Art Jazz Band, Miskolc Dixieland Band, Legi-Team, Boleró, Léthang, Click Jazz Band, Steve Jazz Trió.

2007 óta Illényi Katica hegedűművész zongorakísérője. Klasszikus és jazz darabokat egyaránt játszanak, a világ számos helyén koncerteztek, pl.: Dubai, Vietnám, Jordánia, Buenos Aires, Erdély, USA.

Zeneszerzéssel, hangszereléssel is szívesen foglalkozik. Jelenleg a Jazz Inside Band zenekar az, ahol a saját kompozícióit is megmutathatja.

Célja tanárként, hogy sikeres fiatalokat neveljen a jazz műfajában. Előadóként pedig igényes, kulturált zenét játszani és a saját érzéseit kifejezni a rögtönzés által.

Horváth Gyula - nagybőgő, basszusgitár

1981.10.03-án született Miskolcon. Zenei tanulmányait szintén itt végezte nagybőgő tanszakon. A zeneművészeti szakközépiskola befejezését követően gordontanár és kamaraművész egyetemi diplomát szerzett. 2016-ban mester fokozaton diplomázott.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar szólamvezető nagybőgőse. Alkalmanként helyettesítő nagybőgőse a Gödöllői Szimfonikus Zenekarnak, illetve a Moszkvai Balett Nemzetközi Szimfonikus Zenekarának, többek között a Milánói Scala muzsikusaival. Oszlopos tagja a Reményi Ede Kamarazenekarnak is.

Jelenleg a Miskolci Bartók Béla Zene-és Táncművészeti Szakgimnázium Jazz tanszakjának basszusgitártanára.

Alapvetően dinasztikus zenész családból származik, ahol mindenféle stílusú muzsikus megtalálható. Tehát nem meglepő, hogy a klasszikuszenei fő profil mellett más zenei stílusokba is szívesen kalandozik legyen az jazz, tánczene vagy cigányzene.

Kifinomult stílusérzékének köszönhetően szívesen dolgoznak vele a jazz zene különböző stílusait képviselő zenekarok mind vendégként mind zenekari tagként. A Hot Club Miskolc és a Jazz Inside Band zenekarok megkerülhetetlen tagja hosszú évek óta.

Kacsenyák Gábor – dob

1972-ben született Miskolcon. Bár nem zenész családból származik, már az általános iskolai évek alatt megmutatkozott a zene iránti szeretete. Először gitározni kezdett, de hamar kiderült, hogy a dobolás sokkal jobban érdekli.

Már a középiskolai évek alatt több zenekarban is játszott rock, funk ,blues, country és jazz formációkban.

A diplomaszerzés egy évig Budapesten élt és muzsikált, majd külföldön dolgozott. Zenélt Európa számos országában, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Lengyelországban, Csehországban, Angliában, Franciaországban, Olaszországban. 2000 szeptemberétől a Bartók Béla Zene – és táncművészeti Szakgimnáziumban tevékenykedik jazzdob-tanárként.

A jazz-tanszak munkáját Miskolc Városvezetése 2020.év elején Múzsa–díjjal jutalmazta.
A tanszaki munkája mellett több alapfokú művészeti magániskolában is tanít.

A mai napig aktívan zenél. 1984-től megszámlálhatatlanul sok formációban muzsikált– itthon és külföldön egyaránt. Jelenlegi főbb zenekarok, amiben játszik: a Jazz Inside Band, és a Miskolc Dixieland Band, mely utóbbival számos külföldi elismerés mellett itthon megkapták a Miskolci Gyémántok- és a Múzsa-díjat, majd nem sokkal később a közönség Príma-díját, illetve a Príma Primissima-díjat is.

Kovács Zoltán - gitár, ének

1967.10.10-én született Sajószentpéteren. Anyai részről dinasztikus zenész családból származik, de az édesapja is dobos volt. Mérnöki, közgazdász, logisztikai valamint bölcsész diplomákkal rendelkezik illetve államigazgatási végzettséggel is mivel a közigazgatásban tevékenykedik.

A dzsessz zene alapjait öröklött tehetsége és zenésztársai segítségével sajátította el autodidakta módon. Kifejezetten zenei tanulmányokat nem folytatott. Szülei már 10 éves korában észrevették a zenei tehetségét és a gitározás iránti fokozott érdeklődését, de a zenetanulásra nem volt lehetőség. A gitározás végigkísérte az egyetemi évek alatt is, de igazán a 1990-es évek végén és 2000-es évek elején kóstolt bele az igazi jazz világába.

Alapítója a Miskolci Smoothjazz Band, a Zolio Art Project, Elegant Jazz Band, valamint a Jazz Inside Band zenekaroknak. Miskolcon él és hosszú ideje aktív résztvevője és formálója a város zenei életének. A korábbi formációkkal is és a jelenlegi Jazz Inside Band formációval is rendszeres fellépője a különböző fesztiváloknak.

 Péter Zoltán - trombita, szárnykürt

Tiszafüreden született 1985-ben zenészcsalád gyermekeként. Alapfokú zenei tanulmányait 1991-ben kezdte a helyi zeneiskolában, trombita hangszeren, Polgár Benedek növendékeként.

2003-ban felvételt nyert a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus trombita szakára. Ekkor találkozott először mélyebben a könnyűzenével, ami a klasszikus vonal mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapott a zenei fejlődésében. Nagy hatással volt rá Chet Baker és Miles Davis játéka, ami egyre inkább a jazz felé irányította a figyelmét.

2005 óta meghatározó szerepet tölt be Miskolc könnyűzenei életében, valamint közreműködőként részt vett számos hazai nagyzenekar koncertjein.

Trombitatanári diplomáját 2010-ben szerezte meg.

Jelenleg a Ladánybene 27 zenekar, valamint a Jazz Inside Band állandó tagja.

jazz-inside.jpg


Köszönöm az interjút!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez