JazzMa

Friss Hírek

Hírek

A Debreceni Jazz Napok első tíz éve – 3. rész: 1974 (Fazekas Csaba sorozata)

A Debreceni Jazz Quartet egykori bőgőse, Fazekas Csaba –aki a Debreceni Jazz Napok első 50 (ötven!) rendezvényén fellépett!- csütörtökönként meséli el élményeit! – A szerk.

Örömmel nyugtáztuk, hogy folytatódik a jazznapok sorozata és immár harmadik éve, hogy Debrecenbe csábítjuk a jazzbarátokat.

Ismét a Csokonai Színház adott otthont a koncerteknek és újdonságként szerepelt, hogy a koncertek végén a közelben levő Pódium teremben  két kiváló együttes részvételével örömzenével, azaz jam session-nel folytatódott a jazznapok.

Pénteken szeptember 13-án a Garay Együttes nyitotta meg, másnap 14-én, szombaton a Syrius együttes Tomsits Rudolffal kiegészülve
indult az örömzene.

Szinte minden zenész átjött a helyszínre és igyekezett egy-két refrénnel gazdagítani az estét. Abban az időben a zenészek örömmel találkoztak egymással, hiszen a debreceni esemény kiemelkedett az országos programból,l és a jazz együttesek száma  a maihoz képest elenyésző volt. Újdonság volt, hogy kiegészítették a fesztivált három jazz témájú film vetítésével, hiszen rendkívül kevés információval rendelkeztünk a tengerentúli jazz életről.  Abban az időben egy-egy külföldről kapott amerikai jazz lemez nagyon komoly értéknek számított. A három film: a Modern Jazz Quartet, Duke Ellington, Woody Hermann volt.

Országos hetilapban is megemlítették a fesztivált, a mellékelt Magyar Ifjúság című hetilap is méltatta a fesztivált.

cikk0.jpg

cikk.jpg

Érdekesség, hogy a mellékelt újságcikket Kiss Imre írta, aki igyekezett a legjobb együtteseket felléptetni.

A nyitó koncertet általában a Debreceni Jazz Együttes adta Dr. Kiss Ernő vezetésével. Az együttesnek nemcsak a koncerteken való fellépés volt a feladata, igyekeztünk  akár hangszerkölcsönzéssel, szállítással besegíteni a cél érdekében. Tisztában voltunk képességeinkkel, hiszen mindannyian Debrecenben maradtunk. Általában a tehetségesebb zenészek java kénytelen volt akár tanulás, vagy a nagyobb lehetőség miatt Budapestre költözni.

Ma már nyitva áll az egész világ, örvendetes, hogy a magyar jazz zenészek színe-java megállja a helyét a nagyvilágban.

A mi érdemünk  az volt, hogy tartottuk a lelket a hazai közönségben. Lehetőségünk volt állandóan próbálni, mindig volt új műsorunk ezáltal rendszeres meghívást kaptunk a szegedi, a nagykanizsai, a miskolci koncertekre.

Az 1974-es koncerteken kiemelkedő zenei teljesítményért Pege Aladár együttesét, Vukán György trióját, Csík Gusztáv  kvartettjét kell kiemelni. Ezeket az együtteseket már akkor nemzetközi mércével lehetett mérni.

Egy külföldi együttest sikerült felléptetni a bolgár Veszelij Nikonov kvintettjét.

A Debreceni Jazz Napokról minden évben Turi Gábor újságíróként számolt be, a későbbiekben, mint kulturális alpolgármester a fesztivál szervezéséből is kivette részét.

A fellépő együttesek:

szeptember 13-án, pénteken - színhely a debreceni Csokonai Színház
Debreceni Jazz Együttes
Deák Tamás Big Band
Kőszegi Imre Quartet
Vukán György-Berkes Balázs-Jávori Vilmos
szeptember 14-én szombaton:
Pege Aladár együttese
Veszelin Nikolov (Bulgária)
Csík Gusztáv zenekara
Molnár Dixieland Band

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez