JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Magyar Jazz ABC – 411. rész: Füsti Balogh Gábor

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 155 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Füsti Balogh Gábornál tartunk. 12 év és 11 hónap alatt eddig 411 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Füsti Balogh Gábor

fusti-balogh-gabor.jpg

Budapesten született 1958. március 17-én és ugyanitt halt meg 1988. december 16-án.

Önerőből tanult zongorázni, rövid ideig Szakcsi Lakatos Béla tanította, akihez rokoni kapcsolat fűzte.

Fél évig hallgatója volt a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazztanszakának.

1977-ben Kis Rákfogó zenekarával megnyerte az I. díjat, a Magyar Televízió „Ki mit tud” vetélkedőjének jazz kategóriájában.

Az 1976-ban alakított együttest, amelyben –néhány tagcsere után- Kegye János és Lakatos Tóni szaxofonozott, Kunu László basszusgitározott, Lakatos László dobolt, és Dely László kongázott. A Kis Rákfogó kísérleti műhelyként működött, hasonlóan a példakép Rákfogó együtteshez.

A zenekar rendkívüli népszerűsége ellenére néhány év után feloszlott, mivel tagjai közül többen külföldön vállaltak szerződést.

1978-ban Füsti Balogh Gábor a lengyelországi Kalis-ban a 30 év alatti jazz zongoristák nemzetközi versenyén az első díjat szerezte meg.

A Kis Rákfogó feloszlása után Füsti Balogh Gábor továbbra is reflektorfényben maradt.

1979-ben a Lengyel Kultúra Házában adott emlékezetes szólókoncertet. Játszott duóban Lakatos Tónival, trióban Vasvári Pállal és Lakatos Pecek Gézával Nagykanizsán, Szegeden, Debrecenben a Jazznapokon.

Alkalmanként szinte minden vezető hazai muzsikussal szerepelt, aztán megalakította a Füsti Balogh együttest, amelynek sokat komponált és 1981-es felvételei egy bakelitlemezen jelentek meg.

A hazai fesztiválok mellett talán legnagyobb visszhangot, a Budapest Sportcsarnokban rendezett koncertjük keltette 1982-ben.

A 80-as évek közepén megpróbálkozott a fúziós sikerek újraélesztésével, megalakította az Új Rákfogót, amelyben Németh János szaxofonozott, Szamarasz Panajotisz gitározott, Vasvári Pál bőgőzött és basszusgitározott, Lakatos Pecek Géza dobolt.

Utolsó éveiben szórakozóhelyeken is játszott. A Trojka bárban Keskeny Zoltán szaxofonossal, Horváth Lajos nagybőgőssel és Oláh Árpád dobossal (Tzumo apukája!) szerepelt.

Volt szólózongorista a Vén Diák presszóban és a Moulen Rouge „Kis Moulen”-nek becézett helységében, itt már énekesként is bemutatkozott. Kunu Tamás gitárossal, Horváth Lajos nagybőgőssel és Oláh Árpád dobossal 3 hónapig játszott Rotterdamban, innen a Párizsba szóló szerződésnek már nem tudott eleget tenni, betegsége miatt hazatért.

Halálának 10. évfordulója alkalmából rendezte meg a Magyar Rádió Bartók Adófőszerkesztősége a Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Versenyt, amelyen az I. helyet Szabó Dániel és Oláh „Cumó” Árpád kapta megosztva, mellettük egy sor tehetséges fiatal zongorista került reflektorfénybe.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez