JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Jazz Showcase 2024 a Müpa színpadán – 1. nap

Ez már a 17. rendezvény ebben a sorozatban, de - a közönség létszámából ítélve - szó sincs arról, hogy ez egy megszokásból évente megtartott esemény lenne, igény és érdeklődés van mögötte. Lényegi újdonságokról a rendezés és program tekintetében - egy kivételével - nem tudok beszámolni, tehát változatlanul három napig tart a seregszemle, délutánonként két-két pályakezdő zenekar fellépése kb. 45 percben, esténként pedig egy már ismertebb zenekar koncertje, amelyekhez időnként külföldi vendég is csatlakozik.

jazz-showcasw-logo.png

A már pedzegetett újdonság az volt, hogy pályázat útján került kiválasztásra a hat fellépő együttes. 17 pályázó közül választotta ki őket az előzsűri, amelynek tagjai Borbély Mihály, Fekete-Kovács Kornél és Bércesi Barbara voltak.

A műsorvezető személyében sem történt változás, Jazzkovács László mutatta be a fellépőket, majd a programjuk után röviden beszélgetett a zenekar egy-egy tagjával.

jazzkovacs-kaszlo.jpg

Az első fellépő péntek kora délutánra eső némileg hálátlan szerepét az Up To The Surface elnevezésű quartet kapta, amelynek tagjai a következők voltak:

up-to-the-surface0.jpg

Szabó Gergő – zongora

Cseke Dániel – tenor- és szopránszaxofon

Barakonyi Brúnó – bőgő

Baranyi Bence – dob

Saját szerzeményeket játszottak – határozottan jól –, amolyan post-Coltrane stílusban. A műsoruk utáni beszélgetésben Szabó Gergő el is mondta, hogy példaképüknek a Coltrane Quartet-tet és a második Davis Quintet-tet tekintik. A tagok között talán legismertebbnek mondható Cseke Dániel igazi húzóember volt tenor- és szopránszaxofon játékával.

Az utolsónak játszott „Cable Television” című szám lógott ki egy kicsit stílusában a műsorukból, talán azért, mert a hatvanas évek elején még nem volt kábel TV.

cseke-dani.jpg

szabo-gergo.jpg

up-to-the-surface.jpg

Félórás átszerelés után lépett a színpadra a hattagú Emingó együttes. Ennek tagjai a következő zenészek voltak:

Nagy-Czirok Csaba – tenorszaxofon

Pecze Ádám – Fender Rhodes, zongora

Horváth Botond – gitár

Ambrus András – basszusgitár

Horváth Máté – dob

Arató Illés – konga, ütőhangszerek

Az összes előzetes anyagban és a műsorfüzetben is Szabó Balázs neve van szaxofonosként megnevezve. Hiányzásáról nem esett szó, gondolom alapos ok miatt helyettesítette a koncerten Nagy-Czirok Csaba.

Egyszerű dallamokra épülő könnyed jazzt játszottak. Bevallom én ilyesféle zenét nem szoktam hallgatni, ezért ezt figyelembe véve olvassák beszámolómat. Hatan félkör alakban álltak-ültek a színpadon, így elég feltűnően látszott, hogy a szám indítása után egy, de inkább két zenésznek nincs feladata a zenekari játékban, és ez így volt gyakorlatilag az összes kompozícióban. Egy Chris Potter szerzemény kivételével saját szerzeményeket játszottak, amelyek elég hasonló hangulatúak és tempójúak voltak. A legtöbb szóló lehetőséget a gitáros Horváth Botond kapta, aki bejutott a Babos Gitárverseny döntőjébe.

horvath-botond.jpg

Szerintem az átütőerő hiányzott leginkább az előadásukból. Egy interjúban elhangzott, hogy erre a versenyre alakult meg jelen formájában a zenekar, kell még némi idő az összerázódáshoz.

emingo.jpg

emingo2.jpg

emingo-vege.jpg

Az esti koncerten résztvevők a Gyémánt Bálint Trio „Vortex of Silence” című új lemezének bemutatóját hallhatták. Erről a már megjelent beszámolóban olvashatnak:

https://www.jazzma.hu/hirek/2024/02/17/egy-felvillano-fenyszikra-a-halvanykek-pottyben

gyemant-balint.png

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez