JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Mágneses JAZZvihar Pilisvörösváron

Gyémánt Jazzklub, Pilisvörösvár Modern Cafe - 2024 május 10.

A Dr.Peller Jazzband Évadzáró koncertje várakozáson felülire sikerült!

Mivel erre az estére JAM sessiont is hirdettünk, amely mágnesként vonzott magához Budapesttől Dorogon keresztül Esztergomig minden jazzrajongó kicsit és nagyot!

Így rendkívül jó hangulatban, szakértő közönség előtt: rengeteg ifjonc, ifjú és véndiák előtt zenélhettünk.

Túl azon, hogy az est teltház előtt zajlott, a „rendes műsoridőben" nagy meglepetésre velünk együtt játszott testvér jazzklubunk, a dorogi JazzHOLE vezetője: Schreck Ferenc harsonán!

vad1.jpg

Kozák Zoltán nagybőgősünket ezen az estén Fodor Zsófia helyettesítette gyönyörű basszusmeneteivel!

A klub repertoárján ezúttal Dr. Peller György saját szerzeményei mellett néhány standard kapott helyet.

A nyitó dal a „Take Five” volt, melynek szólóköreit most az eredeti kompozíció szerint, csak az "A" részre játszották a szólisták. Feri pozanon (itt még a szűkítő nélkül), Molnár Zoli trombitán, Peller Gyuri pedig tenoron. Az énekszólóm alatt pedig a zenekar teljes némaságában, pusztán Jeszenszky Gyuri dobkíséretében adtam át magam az improvizációnak, amely után tért vissza a téma.

A „Morning Blues" című Dr. Peller szerzemény következett, melyet ismét elsőrangúan ráztak meg a fiúk, Schreck Feri a clear tone szűkítővel a régi korok különleges hangzásvilágát csempészte a nótába, melyet a közönség hatalmas ovációval fogadott.

Ezután az „On Green Dolphin Street" című örökzöld következett, ismét fényes szólókkal.

Ezután egy nagy ugrással sajátságos hangulatú „Very Good" Peller dal következett. Alapvetően elmondható, hogy Gyuri nótái egytől-egyig mások, a szó nemes értelmében dallamvezetésükben erősen különböznek a megszokottól. Emiatt a jazzband nagyon változatos repertoárral rendelkezik. Ennek a nótának a hangulata, lüktetése erősen közel áll a hallgatóság szívéhez, hatalmas tapssal jutalmazták a produkciót.

Az „On the Sunny Side of the Street" című jazz standarddel visszatértünk a jó öreg jazzhez, az ének témát Schreck Ferenc ismét a clear tone szordínós pozan játékával gyönyörűen fillezte. A dalt az angol énekszöveg után egyből magyarul is elénekeltem, amelyet a közönség megtapsolt! Molnár Zoltán lazán lendületes trombitaszólót adott elő, Dr. Dorogi Ákos pedig kitűnő zongoraszólóval bontotta ki az elképzeléseit erről a nótáról.

Az utolsó szerzemény előtt Fogarasy Attila jazzklubunk törzsvendége, valamint a Pilisvörösvári Zeneiskola jazz dobszakon tanuló hallgatójának interakciója következett. „Hódolat Jeszenszky Györgynek" című verses költeményét Jeszy Gyuri nevével és a dob felépítésének szavaival, pontos time-mal szavalta/rappelte el! A közönség tombolt!

A szünet és a JAM session előtti utolsó Peller dal, a „Georgie's Boogie" következett, amely egy igazán felpörgetett hangulatúvá fokozta az amúgy sem lagymatag klubhangulatot.

Rövid szünet, és némi átszerelés után a szépszámú hallgatóság közül kiváltak a zenészek, hogy örömzenélésbe fogjanak. Csodálatos volt látni az egymás felé forduló gyereket és felnőtteket, hogy kör alakú színpadi formációkba rendeződjenek, és egymással szövetségre lépve, egymást látva, segítve és a szó legszebb értelmébe véve egymást túlszárnyalva emeljék fel egymást! Igen, most szándékosan írtam ennyiszer az egymás szót. Mert a jazz-ben, mint művészetben együtt vagyunk egyek és ugyanakkor mások az egyéniség által!

Külön kiemelem, hogy a zeneiskola szaxofonkurzus tanára, Tóth Sanyi is befutott, instruálni a tanulókat, no meg basszusgitárt ragadva beszállni a JAM-be! Igazán rendkívüli élmény látni-hallani a vállalkozó kedvű, hihetetlenül profi „nebulókat" tanáruk társaságában a zenei hullámain együtt utazni! Igazán megható látni a könnyesen mosolygó szülőket, vagy feleségeket, ahogy kicsiny, ám mégis hatalmas jazzklubunk színpadán átélhették gyerekeik, illetve társaik elhivatott örömét.

A közönségtől mást sem hallottam, mint hogy köszönik ezt a rendkívüli estet, mert ennyi boldog pillanattal mostanában nemigen találkoztak. Bravó! Jövőre újra örömzenélni hívunk mindenkit!

Közreműködtek:

Hegedüs Zsuzsanna - ének

Fodor Zsófia - basszusgitár

Dr. Dorogi Ákos - zongora

Jeszenszky György - dob

Molnár Zoltán - trombita

Dr. Peller György - tenorszaxofon

Schreck Ferenc - harsona

Grace Yu - ének

Lutring Maggie Magdolna - ének

Botka Zsófia - fuvola

Sárközi Krisztina - altszaxofon

Hajnal Balázs - dob

Csenki András - gitár

Scheller Ákos - gitár

Mravinác Bálint - gitár

Esztergály Botond - gitár

Székely István – alt- és szopránszaxofon

Somogyi Bendegúz - altszaxofon

Fogarasy Attila - dob

Bärnkopf Ábel - dob

Farkas Lóránd - gitár

A JAM-en elhangzott számok listája a teljesség igénye nélkül:

1, Now's the Time

2, Blue Bossa

4, Straight No Chaser - ének

5, You and The Night and The Music - énekduett (Maggie+Grace)

6, I Wishou Love - ének (swing, Nancy Wilson változat)

7, Cameleon

8, Memphis Underground

9, Spain (ének+fuvola)

10, Yardbird Suite

11, Wave - ének

vad2.jpg

vad3.jpg

vad4.jpg

vad5.jpg

vad6.jpg

vad7.jpg

vad9.jpg

vad11.jpg

vad12.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez