JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Hírek

Kikkel beszéltem? – 46. rész: Chico Freeman (2001 július 5-6-7.)

Keddenként jelentkező sorozatomban azokról a külföldi jazz muzsikusról mesélek megtörtént eseteket, amelyek hozzám kapcsolódnak!

chico-freeman.jpg

Az afro-amerikai szaxofonos már csütörtökön megérkezett, mi (me and my lovely wife Gabriella) mentünk ki érte a reptérre. Mondta, hogy nem akar Pesten megszállni, hanem egyből vigyük ki a helyszínre. El volt ájulva a Romtemplom látványától. Mivel azonban akkor még nem volt Zsámbékon szálloda, így kénytelenek voltunk vele visszaautózni Budaörsre, és ott szállásoltuk el. Egy kérése volt csak, hogy pénteken este a koncert után vacsorázni szeretne, lazacot…

Ezért pénteken délután feleségemnek még át kellett ugrania Törökbálintra, mert az egész környéken csak ott volt lazac. Viszont sikerült egy szép nagy fogast vennie, amit azonnal fel is vitt a domboldali kerthelyiség hűtőszekrényébe!

Aztán délután, ahogy jöttek Budapestről Dresch Misiék, beugrottak Budaörsre a szállodába Chico Freeman-ért, és útban Zsámbék felé megbeszélték az esti műsor darabjait. (A "brainchild"-om volt Chico-t és Misit együtt játszatni!)

A közel 23 évvel ezelőtti estnek a „Szaxofon-orgia” címet adtam, hisz már Chico és Misi előzenekaraként 4 szaxofonos hölgyet léptettem fel. A New Classy Four Saxophone Quartet (Majtényi Csilla – bariton, Jasna Jovićević – tenor, Bratka Borbála – alt, Varga Borbála – szoprán) tagjai közül különösen Jasna játéka nyerte el a világhírű amerikai szaxofonos tetszését!

Az időjárásra nem lehetett panaszunk, hisz kánikula volt. Ráadásul Budapestről többszáz Freeman és Dresch rajongó látogatott ki a Romtemplomhoz! Szinte lefolyt a tömeg a domboldalról.

Chico Freeman-nek szerződése szerint 75 percet kellett volna játszania, de több mint 100 percet játszott, annyira élvezte az együtt játékot a három magyar muzsikussal. És mivel először a Dresch Trio (Dresch Mihály – tenorszaxofon, furulya, Szandai Mátyás – bőgő, Baló István – dob) játszott két számot 21 és fél percig, így a fejszámoló művészek máris tudják, hogy ez biza több mint kétórás hangverseny volt!

Misiék a 2000-ben megjelent „Mozdulatlan utazás” című CD-jük két témájával kezdtek: „Békesség – Csipkefa”, „Gergely”.

Már ezt is nagy ováció fogadta, de mikor felmentem a színpadra és bejelentettem, hogy most csatlakozik Misiékhez az amerikai sztárvendég, Chico Freeman, akkor konkrétan hangrobbanás történt!

Így négyen Thelonious Monk „I Mean You”-ját játszották tizenkét és fél percig. Igazi „tenor battle” volt!

Ezután Misi lement a dobogóról. Szandai és Baló pedig két számot játszott Freeman-nel trióban. Előbb Chico Freeman „Uncle Bubba”-ja, majd Don Pullen „Ah George, We Hardly Knew Ya” című szerzeménye hangzott el.

Közben besötétedett és így már aktuálissá vált Benjamin Weisman témája, a „The Night Has a Thousand Eyes”. Ehhez újra beszállt Dresch Misi, aki akkor még nem gyanította, hogy még majdnem egy órát kell játszania.

Eredetileg Wayne Shorter „Footprints”-ével fejezték volna be, amiben Dresch szopránszaxofonon játszott…

De a nagyon lelkes közönség háromszor is visszatapsolta őket: Thelonious Monk „Blue Monk”, Sonny Rollins „Tenor Madness”, John Coltrane „Mr. P.C.”!

A frenetikus koncert után felmentünk a domboldali kerthelyiségbe, ahol Freeman jóízűen elfogyasztotta a méretes sült fogast, majd utána a lányoknak kvázi „workshop”-ot tartott, és Misiékkel is hosszasan beszélgetett! Az étteremnek éjfélkor volt a zárórája, végül háromnegyed egykor nagy nehezen rá tudtam beszélni őket a távozásra.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez