JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

JazzUp

JazzUp – Nyírő Áron

Nyírő Áron híre csak tavaly jutott el hozzám a Miegymás körüli lányok (Szabó Gabika, Kertész Erika) révén. Aztán novemberi BJC-s koncertjük után odamentem hozzá és parancsba adtam neki, hogy jelentkezzen a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutatóra!

nyiro-aron-2012.jpg


Mióta dobol?

Idestova 12 éve dobolok, intézményes keretek közt ez 10-et jelent.

Eleinte kik voltak a kedvenc dobosai?

Gondolom nem a nagyon kezdetekre kell gondolni dobosok terén, a nagyobb hatásokat rám Omar Hakim, Horacio el negro Hernandez, Később Gary Novak és Vinnie Colaiuta gyakorolták.

Hogyan került kapcsoltba a jazzmuzsikával?

A jazzel kapcsolatba már szülővárosomban, Mezőkövesden is kerültem barátaim révén, de ebbe az irányba a Kőbányai Zenesuliban nyílt ki a világ számomra


Mióta tanul jazzdobolást?

Kimondottan jazzdobolást csak a Kodolányi János Főiskolán tanultam (2007-től), noha már Kőbányán elkezdődött a szárnybontogatás ebbe az irányba.

Kik voltak eddig a jazzdob tanárai?

Eddigi tanáraim voltak: Jávori Vilmos, (rövid ideig) Solti János, Szendőfi Péter és Baló István.

Milyen zeneiskolákba járt eddig és mikor vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére? Ott mikor végzett?

Iskoláim: Kőbányai Zenei Stúdió (2003-2007), Kodolányi János Főiskola (2007-2010), tehát a Liszt F. Főiskolát kihagytam :-), viszont érdekes módon 2011-ben még ott is játszottam a diplomakoncerten (épp csak papírt nem adtak mégegyet! :-)) )


Hogy jutott ennek a külföldi lehetőségnek a nyomára?

Az amszterdami suliról ismerőseimtől hallottam, akik maguk is oda járnak jelenleg, illetve néhányuk velem együtt felvételizett. Korábban is gondolkodtam már egy külföldi master képzésen, de idáig tartott, hogy végre rászánjam magam.

Ugye azért még hazajön?

Igen, mindenféleképpen hazajövök még, noha nem tudom még, hogy mit rejt magában ez a lehetőség pontosan. Az egész biztos, hogy megpróbálok élni mindennel, amit nyújtani tud, így az ottmaradás és a továbbmenetel sem kizárható, de hogy haza fogok járni, az tuti. Én sosem éreztem magam nagy világutazónak, kozmopolitának, ha úgy tetszik, lám most mégis az leszek...Valahogy az élet mindig más, mint ahogy az ember elképzeli. No de ezt aztán egyáltalán nem panaszképpen mondom, hisz kétségtelen, hogy gondoskodik róla, hogy az ember ne unatkozzon...:-)

Vissza az összes interjúhoz