JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

JazzUp

JazzUp - Zombori Attila (Atus)

Zombori Attila (1997) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a második évet végzi jazz dob szakon. A JazzMa-n már többször kiemelték tehetségét. Szombaton (február 22-én) pedig már nemcsak egyetemista zenekarban hallhatta a közönség (pop koncerteket nem említem), hanem a László Attila Quartetben is bemutatkozhatott. László Attila rendszeresen felkarol fiatal tehetségeket, így kerülhetett sor Zombori Attila fellépésére is több mint teltház előtt (amit már egy balatoni koncert megelőzött a nyáron). A koncert frenetikus volt, Soso Lakatos Sándort hívták vendégnek, és László Attila zenéit játszották. Nagyon tetszett Zombori Atus játékában, hogy végig finoman, szolidan, pontosan kísért, a ritmus szekció Lattmann Bélával biztos alapot nyújtott a zenekarnak, de amikor szót kapott, akkor bemutatta, hogy milyen is, mikor improvizál, és hát egészen egyedi a stílusa, rendkívül kreatív.

laq-za-2.jpg

Volt a családban előzménye a zenének?

Volt igen. Édesapám több mint 20 éve vendéglátózik, az utolsó években én is mentem vele, először dobbal, majd a sok pakolást megunva, gitárral.


Mióta zenélsz?

9 éves voltam, mikor beírattak zenesuliba Tiszakécskén, ahonnan származom. Ott zongorázni kezdtem, amit a mai napig művelek, majd rá egy évre kezdtem el dobolni tanulni. Tehát 11 éve dobolok. Aztán később kb. 4 év múlva kezdtem el gitározni, mert a dob mellett az volt az a hangszer, ami mindig is érdekelt.


Eleinte kik voltak a kedvenceid?

Nagyon sok motivációt adott Steve Gadd, Vinnie Colaiuta, Tony Williams, itthonról pedig Borlai Gergő, Barille Pasquale (r-go), Solti János. De mondhatnám a ToTo zenekart, ami a kedvenc zenekarom a mai napig. Gitározni pedig Gary Moore miatt kezdtem el.


Mikor és hol léptél fel nyilvános koncerten először?

10 évesen Tiszakécskén egy - rajtam kívül - gimisekből álló rockzenekarral. Nem látszódtam ki a dobok mögül se!


Hogyan kerültél kapcsoltba a jazzmuzsikával?

Még az általános iskolás éveimben a zongoratanárom adott egy csomó lemezt és videó felvételt, amin Dave Weckl, Buddy Rich zenéltek, Brecker Brothers koncertről videók stb. voltak. Szanaszét hallgattam/néztem ezeket a felvételeket. Innen pedig már adta magát minden. Megnéztem, kik játszanak a lemezeken vagy koncerteken, utánuk kerestem, és így bele is ástam magam egy életre.


Mióta tanulsz jazzt?

A jazz iránt már konzis korom előtt elkezdtem érdeklődni, illetve tanulni, bár szerintem csak egy ideig lehet a jazzt tanulni, utána már teljesen másról szól. De ténylegesen iskola kereteken belül jazzt tanulni azt 14 évesen kezdtem el a Bartók konziban itt Pesten.


Kik voltak eddig a jazz tanáraid?

Mikor édesapám 10 éves koromban vett nekem egy dobcuccot, akkor mivel ő is dobolt régen, ő mutatta meg nekem az alapokat, majd rá egy fél vagy 1 évre kezdtem el járni Szanyi Jánoshoz, akinek a keze alól nagyon sok jó dobos jött ki. A 8 általános után felvettek a Bartók konziba, ahol Geröly Tamás tanított. Jelenleg pedig Jeszenszky György és Benkó Ákos tanít.


Milyen zeneiskolákba jártál eddig?

Először a tiszakécskei alapfokú zenesuliba, majd Bartók konziba itt Pesten és jelenleg a Zeneakadémia Jazz Tanszék 2. évfolyamos hallgatója vagyok.


Indultál-e már jazzversenyeken és ott milyen helyezéseket értél el?

Nem sok versenyen indultam. Valahogy sose szerettem. Kb. 2 zongoraversenyen voltam kiskoromban, ahol nívódíjas lettem, és az itt Pesten megrendezett első Drum-Line dobos versenyen voltam 3. helyezett. Ennyi :)


Szerepeltél-e már rangosabb fesztiválokon?

Igen. Szinte minden évben (ahogy idén is) a Debreceni Jazz Fesztiválon van szerencsém játszani. Játszottam már a Szigeten, FEZEN-en.


Mikor és hol láthatunk legközelebb?

Márciusban hála istennek sok alkalom van, ahol hallani, illetve látni lehet. Játszom TV műsorban olykor, jelenleg Kasza Tibi dobosa vagyok, akivel jó sok buli lesz idén. Nagyon örülök mindemellett, hogy múlt hétvégén játszhattam a László Attila Quartettel, akikkel most március 22-én újra játszhatok a MOM-ban. Várok minden kedves érdeklődőt szeretettel bármelyik koncertre!


Fotó: Pohner László

Vissza az összes interjúhoz