JazzMa

Friss Hírek

Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 30.
Lakatos Ágnes 60!2022. szeptember 30.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Jónás Vera - Hold

Jónás Vera: Hold 2022. június 10., Bereczki Bálint

jonas-vera-experiment-hold.jpg

Jónás Vera Experiment – Hold (Launching Gagarin)


Jónás Vera 2016 óta nem adott ki új lemezt, úgyhogy nagy várakozás előzte meg az aktuális, „Hold” címre keresztelt anyagot. A dalszövegekbe ismert kortárs művészek is besegítettek, a produceri székben ezúttal a gitáros Bécsy Bence ült. A végeredmény egy erős, gitár és elektro-centrikus, álmodozós hangvételű produkció lett, Vera nagyon finom és intellektualitást sugárzó hangján, poetikus felhangokkal fűszerve.

A kellemesen rádióbarát „Hard” után jön a mélyvíz, a szó legszorosabb értelmében: a „Mélyvíz” című dalon Závada Péterrel dolgoztak. A zaklatott elektronika és a kígyózó gitárok szépen kiemelik a dal lírai mélységeit. A „Kesergés” című népdalfeldolgozásban Vera az ének looperekkel kísérletezik, a mai trendeknek megfelelően értelmezve át az alapanyagot. Üde színfoltja a lemeznek a szerelmes hangulatú bukdácsoló bluesféleség, a „Fire”. Az „Aszfalt veszi át” okos, keserédes ballada, magával ragadó költői képekkel, amit Barkóczi Noémival közösen követtek el. A korong abszolút csúcspontja a záró „Evergreen” gyönyörű, zongora-alapú, simogató ballada, amiből kiderül, hogy melyik világ áll igazán közel Verához.

Záró jegyzet a jazz szerelmeseinek: a „Hold” egy vérbeli kortárs poplemez, dallamos és intellektuális, de a jazzhez nem sok köze van.


Vissza a lemezhez