JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
Kézdy Luca - Deep Diving

Kézdy Luca: Deep Diving 2017. december 09., Dr. Nagy Sándor

santa-diver-deep-diving.JPG

Kézdy Luca - Santa Diver - Deep Diving (NarRator Records)

A néhány napja megjelent, 2016 májusában, a Budapest Music Center stúdiójában felvett CD borítójának design-ja Kézdy Luca munkája; a fotókat Barcsik Géza és a művésznő készítették. Érdemes megjegyezni, hogy a felvétel és a keverés Szabó Viktort dicséri.
Öt hosszú, több mint tíz perces darab tölti ki a negyedik Santa Diver alkotást - már ez sem mindennapi. A zene meg pláne nem.
Merüljünk el a "Mikulásnak öltözött búvár" zenéjében jó mélyen (Deep Diving), mert érdemes! Kézdy Luca tehetsége és tudása, a fiúk kísérete és inspirációja, a trió hangzása és frissessége a kortárs magyar jazz-ben abszolút új szín.
Középtempóban, de mégis "viharosan" ("Stormy Weather") kezdődik a lemez - már ott is vagyunk a Santa Diver "hajójában" - vagy inkább zenéjében és hatása alatt. A hosszú zenekari bevezető után Luca lehengerlő szólója, aztán a "visszaállás" megfogja a hallgatót. Pedig nem könnyű muzsika - de nem is "elszállt".
Lírai a "Santa's Song" - álmodozunk. A dallamok nem mindig a megnyugvást keresik - és mégis odatalálnak. Vagy mégsem? A basszus és a dob mintha "tiltakozna".
De nincs idő: a "Ladybird" varázslata elbűvölő - mert máris tovább kellett menni. Luca és a ritmusok dominálnak - szépen "körbe vezetett" melódiákkal.
A "Darko" lendülete elképesztő, lírája lelassít - és Luca fantasztikus, terjedelmes, gondolatgazdag szólója mégis mozgalmassá teszi a változatos számot, amely (talán) a lemez csúcspontja.
És aztán itt a lezáró tétel: a népies, játékos "Folk Song" - Luca igazi jutalomjátéka.
Szenvedélyes, virtuóz, változatos jazzhegedű domináns zene hangzik a lemezről. Egy fiatal, magyar művésznőtől. Kézdy Luca egyéni játéka, kompozíciói feladják a leckét. Kiknek is? Azoknak, akik újat, mást szeretnének előadni. Nemcsak a magyar jazz-ben.
Közel egy óra modern kamara jazz, különleges felállásban, némi elektronikával - a jó ízlés határain belül. Ajánlom a lemezt - ha még nem derült volna ki...

1. Stormy Weather
2. Santa's Song
3. Ladybird
4. Darko (Dark Ornaments)
5. Folk Song

Kézdy Luca - hegedű, effektek
Szesztay Dávid - basszusgitár
Szegő Dávid - dobVissza a lemezhez