JazzMa

Friss Hírek

Csordás Gábor: Swansong2019. július 16.
Masecki, Marcin: Ragtime2019. július 15.
Dés László: Capricci2019. július 10.
Játék – 2019 július2019. július 07.

Lemezpolc kritika:
Lantos Zoltán - Sonaris

Lantos Zoltán: Sonaris 2018. december 04., Gáspár Károly

lantos-solaris.jpg

Lantos Zoltán - Sonaris (Hunnia Records, 2018)

„Forrásvidékek”

Bár gyakorlatilag a kezdetektől jelen van a jazz muzsikában a hegedű, azért mégiscsak ritkábban találkozunk vele, mint „nagyobb testvérével”, a bőgővel, mely a ritmusszekció elengedhetetlen alkotórésze. Hazánkban a műfaj egyik legjelentősebb „violinistája” Lantos Zoltán, aki Indiában töltött nyolc és fél éves töltekezése után hazatérve, a 90-es évek elejétől kezdve „beindította” a csak Rá jellemző, jól felismerhető, egyéni stílusát, és vált a jazz rajongók nagy kedvencévé.

A hegedűs OpenSource nevű formációjának új albuma, a „Sonaris” pörög lejátszómban, amit a Hunnia Records jelentetett meg. A zenekar tagjait a hazai jazz szcéna kiválóságai alkotják, hiszen Tálas Áron zongorázik-keyboardozik, Fonay Tibor bőgőzik-basszusgitározik, Csízi László dobol. No és az anyag frissességét erősítendő, Andrew J is szerepel a korongon, aki DJ-ként, az elektronika nagymestereként mutatja meg oroszlánkörmeit.

De bizony, Lantos még tudta fokozni, és vendégművészként meghívta a zseniális Harcsa Veronikát énekelni a „Tensegrity”, a „Chronoglyph”, és a „Monsoon Strangers” című dalokba!

A CD-n nyolc „track” csendül fel, minden melódia, vers és szöveg Lantos Zoltán nevéhez fűződik.

Ha egy szóban akarnám összegezni a „Sonaris”-t, azt mondanám: varázslatos! Lantos kompozíciói egészen különleges fúziói a jazz-rock, a modern mainstream és az indiai zene legjavának. A lemezt hallgatva valami megmagyarázhatatlan erő járta át testemet, szívemet-lelkemet, amely által képeket és színeket láttam, illatokat éreztem. Talán a pszichedelikus jelző is ide illenék, de számomra ennek a kifejezésnek van valami pejoratív kivetülése, - úgyhogy inkább nem szoktam használni - de akinek tetszik, nyugodtan öltöztesse fel ezen fogalom köntösébe (is) a felvételt.

Persze a speciális hangzáshoz nagyban hozzá tesz, hogy Zoltán - többek között - 5 húros, és egy egyedülálló 5+16 húros, ún. Tarangini hegedűn játszik a „Sonaris”-on. Persze az Ő esetében nyugodtan elmondhatjuk, ha „hagyományos” hangszert vesz a kezébe, szintén elrepít bennünket az általa teremtett misztikus világba, ahol mindenki szuperképességek birtokába jut, boldog és kiegyensúlyozott lesz.

Lantos Zoltán és kiváló partnerei kalauzolásával induljunk hát életünk egyik nagy kalandjára, a varázslat forrásvidékeire; jelszó: „Sonaris”!

Akik élőben is szeretnék élvezni a „brand new” album dalait, látogassanak el december 12-én a Dürer Kertbe, ahol 20:00 órától lemezbemutató koncertet ad az OpenSource!


Zoltán Lantos’ OpenSource: Sonaris (Hunnia Records, 2018)

1. Prelude Noir

2. Aisma

3. Street-Bop

4. Tensegrity

5. Tarang

6. Chronoglyph

7. Monsoon Strangers

8. SonarisLantos Zoltán – hegedűk
Tálas Áron – zongora, keyboards
Fonay Tibor – bőgő, basszusgitár
Csízi László - dob
Andrew J – elektronika
Harcsa Veronika – ének (4, 6, 7)


Vissza a lemezhez