JazzMa

Friss Hírek

Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.
Iyer, Vijay: Uneasy2021. április 25.

Lemezpolc kritika:
Nagy Emma - Low Frequency Oscillator

Nagy Emma: Low Frequency Oscillator 2020. október 26., Bereczki Bálint

nagy-emma-quintet-low-frequency-oscillator.jpg

Nagy Emma Quintet - LFO


Tavaly májusban jelent meg a Nagy Emma Quintet debütáló lemeze, a Set to Face. Már ez az első anyag nagyon erős volt, egy teljes mértékben kibontakozott hangzás és egyéni karakter mutatkozott meg benne, így sokan felfigyeltek rá. Az álomszerű, szabadon csapongó melódiák Emma néhol ijesztően földönkívüli, néha érzékien angyali hangján sok rajongót szereztek a fiatal csapatnak.

Idén nyáron készült el az anyag folytatása, a „Low Freqency Oscillator (LFO)”. Koncepcióban, dalfelépítésben, hangulatban az első lemez vonalát veszi fel, Emma nagyon egyedi vokális építkezésének és kifejezésének útján. Ami azonban nagyon új, és rengeteget ad a kvintettnek, az Tálas Áron megjelenése. Az ő zongorájának köszönhetően imbolyog a muzsika a modern és Bill Evans-i értelemben vett nagyon okos, hagyományosabb jazz között, ha éppen nem Emma kristálytiszta, de nehezen emészthető énekét írja körbe, mint egy szövegkiemelő. Cseh Péter gitárjátéka, rockosabb soundjai, és improvizációi is földön tartják a nagyon elszállós részeket, ami megnyugtató egyensúly a fülnek.

Nagy Emma álomvilága kicsit nyomasztóbbá vált itt-ott. A nyitó „Heat” című nóta remek példa erre: a hipnotizáló ének és a szétfolyó, Radiohead-es zongorák által előidézett meditatív álomból nagyon hirtelen egy mocskos metál darálás ébreszt fel, a fosatós jump scare effektus segítségével. Az „I’m Alone” érdekes folk témáját a „River” éteri tisztaságai és szépségei ellensúlyozzák, a „Catch Up” izgalmas kortárs dal, szép klarinét-zongora kettőssel (Mester Dániel – szaxofon vendég?). A lemezt a slágeresebb (az anyag hangulatához képest mindenképpen) hangzású, elektrós-szintis „Last Day” című bónusz track vezeti le.

Az első album jazzma kritikusa (én) kicsit félt attól, hogy sikerül-e a jövőben újra nagyot dobni egy olyan kezdés után. Sikerült! Reméljük, hogy a járvány lecsengése után a zenekar meghódítja majd a hazai és külföldi klubokat.

Lemezbemutató koncert: 2020. október 27., kedd 20 óra – Opus Jazz Club.


Vissza a lemezhez