JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 22.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Lemezpolc kritika:
Winand Gábor - About Me

Winand Gábor: About Me 2019. április 29., Gáspár Károly

winand-gabor-about-me.jpg

Winand Gábor - About Me (Szerzői kiadás)


„Winandology”

Egyéni, magával ragadó, stílusteremtő, csupa szív-lélek, virtuóz. Csak néhány, azon jelzők közül, melyek eszembe jutnak a zseniális énekes, Winand Gábor kapcsán.

Az 1964-ben született művész immáron évtizedek óta a hazai jazz szcéna egyik meghatározó, kiemelkedő alakja. Talán nincs is olyan élvonalbeli jazzista Magyarországon, akivel legalább egy-egy koncert erejéig ne működött volna együtt, de számomra a legkedvesebb emlékeket, élményeket a Gadó Gábor gitárossal készített lemezeik jelentik, melyek jelentős nemzetközi elismeréseket kaptak, hatalmas hazai sikerük mellett.

Nos, Gábor ezúttal egy szólólemezzel jelentkezett, „About Me” címmel. Az első olyan album ez, amelyen gyakorlatilag egyedüli közreműködőként hallhatjuk Őt. Persze a modern stúdiótechnika lehetőségeit kihasználva készült el a felvétel, tehát több sávra lettek rögzítve az énekszólamok, melyeket zongorán és/vagy szintetizátoron kísért Winand, sőt, szaxofon és fuvola játékával is fűszerezte azokat.

14 dal csendül fel a korongon, ezek kivétel nélkül Winand Gábor kompozíciói. A szövegeket Elsa Valle-nek köszönhetjük, aki a magánéletben és a színpadon egyaránt Gábor párja. Elsa kubai származású, szintén fantasztikus énekes, a hazai Közönség nagy kedvence.

Persze a textúrákon kívül, Elsa gyönyörű hangját is fülünkbe juttathatjuk az „Entacona” és a „Chacota” kapcsán, melyekben Gábor mellett vendégművészként tűnik fel a CD-n.

„About Me”, azaz „Rólam”; mi mást jelenthetne ez, mint egyfajta összefoglalását Gábor eddigi életművének. „Winandológia” a javából, amely végig kalauzol bennünket az énekes színes, érdekes, értékes világán. Be-bop, mainstream, latin- és afro-jazz, no meg némi minőségi pop vonulat jelenik meg a felvételen.

Az anyag teljes képet ad egy géniuszról, aki énekesként és hangszeresként egyaránt csodálatra méltó! Gábor a hatalmas technikai kihívásokat jelentő dallamíveket is oly könnyedén varázsolja elő torkából, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, mindehhez párosul a végtelenül ízléses hangszeres játék.

Igazi zenei csemege az „About Me”, mely nem hiányozhat egyetlen jazzrajongó polcáról sem!


Winand Gábor: About Me (Szerzői kiadás 2019)

1. Sparkle of Stars

2. Mi canto (My Singing)

3. On the Way

4. Miles

5. Mis pasos (My Steps)

6. Estrella Fugaz (Shooting Star)

7. Laberinto (Labyrinth)

8. Melancholy

9. Bop Fantasy

10. Entacona

11. Dos almas (Two Souls)

12. Melancholy (sopran part)

13. Pajarito (Little Bird)

14. Chacota (Rollick)


Winand Gábor – ének, zongora, szintetizátor, szopránszaxofon, fuvola

Elsa Valle – ének (10, 14)


Vissza a lemezhez