JazzMa

Friss Hírek

Csordás Gábor: Swansong2019. július 16.
Masecki, Marcin: Ragtime2019. július 15.
Dés László: Capricci2019. július 10.
Játék – 2019 július2019. július 07.

Lemezpolc kritika:
Bley, Carla - Andando el Tiempo

Bley, Carla: Andando el Tiempo 2016. április 20., Dr. Nagy Sándor

carla-bley-andy-sheppard-steve-swallow-andando-el-tiempo.jpg

Carla Bley-Andy Sheppard-Steve Swallow - Andando el Tiempo (ECM-Hangvető)


A felvételek tavaly novemberben, Lugano-ban készültek. A CD nagyjából két hét múlva, május 6-án jelenik meg - öt nappal Carla Bley 80. (nyolcvanadik!) születésnapja előtt.

Ez a lemez "egyenes folytatása" a három évvel ezelőtti, ugyanebben az összeállításban kiadott "Trios" (ECM 2013) című alkotásnak: Lemezpolc - Gáspár Károly írása. Nem mondom, "szép" feladat Magyarország (egyik) legjobb lemezkritikusa után hasonló témában
megszólalni... Úgy viszont könnyebb, ha tetszik a zene.
Öt hosszabb lélegzetű, 8-10 perces Carla Bley kompozíciót hallunk: az első három a címadó "Andando el Tiempo"-t alkotja szvítszerűen.
A "Sin Fin" és a "Potación de Guaya" lassú, nyugodt tempójú darabok: terjedelmes, dallamos hangszerszólókkal - megadva a CD-n végigvonuló szomorkás, borongós alaphangulatot.
A harmadik rész ("Camino al Volver") (egy kicsit) lendületesebb: a házaspár (már 25 éve C. B. és Steve Swallow) kezdeti dominanciájával, majd Andy Sheppard érzékeny tenorszaxofon-hangjaival, szólójával.
"Saints Alive" - Swallow hosszú, lírai, bevezető basszusgitár improvizációja után Sheppard következik; Bley gyönyörűen kísér.
A záró "Naked Bridges / Diving Brides"-ban előkerül Sheppard szopránszaxofonja (kiváló) - a művésznő meg Mendelssohn nászindulójának dallamait "csempészi bele" zongoraszólójába.
Három egyenrangú, világhírű muzsikus kristálytiszta, minden percében értékes játékát hallhatjuk - kár, hogy csak 47 percben.
Abszolút kamarazene, mindhárman csúcsformában vannak - felesleges lenne a "kiemelés".
Régóta komolyabb érdeklődéssel hallgatom a (hogyan is fogalmazzak finoman?) már nem annyira fiatal jazz-zenészeket (Steve Swallow is 75 éves): "valami" mást, többet (?), jobbat (?) tudnak - vagy csak ezt képzelem? Egy hosszú élet dallamait "hordozzák" és időnként megosztják velünk?
Válaszokat NEM kérünk a szerkesztőségbe - inkább mindenkinek ajánlom Carla Bley új lemezét!

1. Andando el Tiempo
Sin Fin
Potación de Guaya
Camino al Volver
2. Saints Alive!
3. Naked Bridges / Diving Brides

Carla Bley - zongora
Andy Sheppard - tenor- és szopránszaxofon
Steve Swallow - basszusgitár


Vissza a lemezhez