JazzMa

Friss Hírek

Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
Mehldau, Brad - Finding Gabriel

Mehldau, Brad: Finding Gabriel 2019. június 05., Gáspár Károly

brad-mehldau-finding-gabriel.jpg

Brad Mehldau - Finding Gabriel (Nonesuch/MagNeoton)


„Tovább, tovább!”

Brad Mehldau (1970) kapcsán többször volt már szerencsém leírni itt, a JazzMa.hu hasábjain, hogy a „nagy generáció” (Corea, Hancock, Jarrett, Tyner, és még folytathatnám a sort) után következő korosztály egyik legjobbjának tartom, olyannyira, hogy bizony jazztörténeti jelentőségűnek látom/hallom munkásságát.

Ezúttal a Nonesuch kiadó gondozásában megjelent „Finding Gabriel” címet viselő új albumát kaptam meg Maloschik főszerkesztő úrtól „kritizálásilag”.

Nos, ezúttal senki ne számítson a megszokott trió muzsikára, akusztikus hangzásra. Mehldau tovább lépett. Azt gondolom, nyilván nem hagyta el a klasszikus zongora trió vonalat, de most más vizek felé kormányozta hajóját.

(A közönség ezt az oldalát is nagyon szereti. Jó példa erre, hogy vadiúj CD-je szombaton egyből a New York-i Jazzlista második helyén nyitott! – A szerk.)

A címben szereplő „Gabriel” nem más, mint Gábriel arkangyal, tehát egy bibliai ihletésű anyagról van szó, melynek megszólalása alapvetően „groove”-os, jókora elektromos hangszerpark használatával. Ez az első lemez, melyen a zongora mellett például szintetizátort is látok kiírva Mehldau neve mellett. Ha volt már ilyen, „sorry”, de számomra ez újdonság Vele kapcsolatban.

(Mert 5 évvel ezelőtt Tálas Áronnak adtam oda a Mehliana „Taming the Dragon” című CD-jét kritizálásra: https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/mehldau-brad/mehliana-taming-the-dragon/kritika/mehldau-brad-mehliana-taming-the-dragon

Ráadásul ott voltunk (me and my lovely wife Gabriella) a Trafóban a Brad Mehldau-Mark Guiliana szuperduó koncertjén is. It was frenetic! – A szerk.)

Igen neves és népes csapattal vonult stúdióba a zseniális pianista, köztük Kurt Elling-gel (ének), Mark Guiliana-val (dob), Chris Cheek-kel (szaxofonok), és Ambrose Akinmusire-rel (trombita).

Nos, a zene tartalmaz pop, jazz-rock és klasszikus elemeket, időnként pedig a Pat Metheny Group stílusa köszön vissza, de alapvetően rendkívül egyéni, kortárs zeneként aposztrofálnám a „Finding Gabriel”-t.

Minden dalban éreztem a hitet, a spiritualitást, a Biblia ismeretét, „értését”.

Egy elmélyült géniusz őszinte vallomása a friss Mehldau album, mely által -így is szépszámú- rajongótáborát jócskán bővíteni fogja, joggal!


Brad Mehldau: Finding Gabriel (Nonesuch 2019)

1. The Garden

2. Born to Trouble

3. Striving After Wind

4. O Ephraim

5. St. Is Howling in the City of Night

6. The Prophet Is a Fool

7. Make It All Go Away

8. Deep Water

9. Proverb of Ashes

10. Finding GabrielVissza a lemezhez