JazzMa

Friss Hírek

Kézdy Luca: MORNING AIR2023. május 29.
Beyond2023. május 26.
Bahr, Clint: Puzzlebox2023. május 19.

Lemezpolc kritika:
Mehldau, Brad - Jacob’s Ladder

Mehldau, Brad: Jacob’s Ladder 2022. május 10., Gáspár Károly

brad-mehldau-jacobs-ladder.jpg

Brad Mehldau - Jacob’s Ladder (Nonesuch Records/Magneoton)


„Jákob lajtorjája”

Brad Mehldau (1970) azon muzsikusok közé tartozik, akiknek munkásságát hosszú évek, sőt, immáron évtizedek óta figyelemmel kísérem. A zseniális amerikai zongorista, zeneszerző számomra -többek között- Bill Evans és Keith Jarrett útján járó művész, aki úgy tud romantikus lenni, hogy az sosem megy át „túl édesbe”, ráadásul számtalanszor bizonyította, hogy a mainstream vonulat nagymestere is, egyéb stílusú zenéi mellett.

Mehldau most bibliai ihletésű lemezzel állt elő, jól mutatja ezt a cím, hiszen „Jacob’s Ladder”, tehát „Jákob lajtorjája” a korong elnevezése.

A lemezen 12 kompozíció hallható, köztük Brad Mehldau melódiái, és más szerzők munkáinak feldolgozásai.

Az anyagon olyan számban működnek közre jobbnál-jobb muzsikusok, hogy kérem, nézzék el nekem, de nem sorolom fel őket hiánytalanul, inkább kiragadnék néhány nevet. Felcsendül Becca Stevens és Cécile McLorin Salvant csodás hangja, de Joel Frahm szaxofonozását és Mark Guiliana dobolását is élvezhetjük.

A „Jacob’s Ladder” alapvetően két szálon mozog, a Mehldau-ra jellemző klasszikus zenei területen és a könnyűzene különböző tájain, gondolok itt az elektronikus pop muzsikára, de még a heavy metal világába is belekóstolhatunk a friss album által.

Némileg eklektikus lett a lemez, de ezt abszolút jó értelemben véve állítom. A zongorista olyan szinten tud balanszírozni a stílusok közötti fuzionálás nehéz terepén, amely bár rendhagyó, de mégis egységes és pompás végeredményhez vezetett.

Ha nagyon szigorú akarnék lenni, azt mondanám: a „Jacob’s Ladder” nem kifejezetten jazz lemez, de a műfaj művelőire és kedvelőire jellemző nyitottság mindenképpen kell a befogadásához. Ennek birtokában viszont felemelő élményben lehet része azoknak, akik meghallgatják az új Mehldau produktumot.


Brad Mehldau: Jacob’s Ladder (Nonesuch Records 2022)

1. - maybe as his skies are wide -

2. Herr und Knecht (Master and Slave)

3. (Entr’acte) Glam Perfume

4. Cogs in Cogs I – Dance

5. Cogs in Cogs II – Song

6. Cogs in Cogs – Double Fugue

7. Tom Sawyer

8. Vou correndo te encontrar/Racecar

9. Jacob’s Ladder I – Liturgy

10. Jacob’s Ladder II – Song

11. Jacob’s Ladder – Ladder

12. Heaven: I - All Once. II - Life Seeker. III - Würm. IV - Epilogue: It Was a Dream but I Carry It Still.


Vissza a lemezhez