JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 22.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Lemezpolc kritika:
Snétberger, Ferenc - Hallgató

Snétberger, Ferenc: Hallgató 2021. február 08., Gáspár Károly

snetberger-ferenc-hallgato.jpg

Snétberger Ferenc - Hallgató (ECM/Hangvető)


„A ZENE, ha gyönyörű!”

Február 6-án ünnepelte 64. születésnapját a zseniális Snétberger Ferenc, akinek ezúton is boldog születésnapot kívánok a JazzMa.hu minden munkatársa nevében!

A 80-as évek közepe óta Berlinben élő fantasztikus gitáros, zeneszerző, pedagógus 2016 óta a legendás ECM művésze. Eddig két albuma jelent meg a Manfred Eicher által vezetett kiadónál: az „In Concert” című szóló felvétel, majd ezt követte 2017-ben az Anders Jormin bőgőssel és Joey Baron dobossal rögzített „Titok”.

Maloschik Róbert Főszerkesztő Úr jóvoltából mindkét korongról nekem volt lehetőségem értekezni, most pedig nagy örömmel vettem, hogy ismét nálam csörgött a telefon: itt az új Snétberger CD, írnék-e róla? Természetesen azonnal igent mondtam, és már pörög is lejátszómban a friss lemez!

Snétberger Ferenc és az ECM együttműködésének harmadik felvonása újra magyar címet kapott, amely nem más, mint a „Hallgató”. Még a járvány kitörése előtti „boldog békeidőkből” származó koncertfelvételről van szó, amit 2018-ban Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében vettek fel.

Képzeljék el, volt ilyen anno, hogy Közönség előtt, méghozzá teltházzal mentek hangversenyek...

A szintén az ECM csapatához tartozó Keller Quartettel közös anyagról beszélünk. A Keller András hegedűművész által vezetett vonósnégyes a klasszikus zene elitjéhez tartozik, nevük mindenhol jól cseng a világon.

Keller partnerei: Környei Zsófia (hegedű), Homoki Gábor (mélyhegedű) és Fenyő László (cselló), de ezen alkalommal, egyes darabokban ötössé bővülve csatlakozott hozzájuk Lázár Gyula bőgőművész is.

A „Hallgató” Snétberger Ferenc „Concerto for Guitar and Orchestra – In Memory of My People” címet viselő művével indul. A kompozíció három tétele a „Hallgató”, az „Emlékek”, és a „Tánc” elnevezést kapta. Csodálatos darab ez, mely a szerző roma származására utal. A cigány muzsika elemei mellett a barokk és a romantikus zene elemei is feltűnnek, tökéletes szimbiózist alkotva.

Dimitrij Sosztakovics (1906-1975) C-moll vonósnégyese („String Quartet No. 8 in C minor”) következik. Ezen részben majd húsz percnyi pihenőt kapott Snétberger, hiszen a Keller Quartet fantasztikus előadásában hallhatjuk az öt tételes remekművet.

John Dowland (1563-1626) ír származású angol zeneszerző két darabja csendül fel a folytatásban, az „I Saw My Lady Weep” és a „Flow, My Tears”. A barokk dalokat David Warin Solomons hangszerelte gitár-vonósnégyes, illetve gitár-cselló felállásra, így aztán Feri itt újra „akcióba lendül”, és megmutatja, hogy bizony klasszikus előadóként is remek!

Samuel Barber (1910-1981) amerikai komponista 1936-os „String Quartet op. 11” című művéből az „Adagio for Strings” tétellel haladunk tovább a vonósokkal, ismét Snétberger nélkül. Több film zenéjeként hallottam már a szépséges mű ezen részét, mely szívfacsaró, elgondolkoztató és „megáll a világ körülöttünk” jellegű, pláne ilyen magas szintű előadásban.

Snétberger visszatérve a színpadra szóló gitározásával ajándékoz meg bennünket, szerzeménye, a „Your Smile” által. A művész egyik legnagyobb erőssége -természetesen sok egyéb „skill” mellett- a szóló játék, ezt ismét bizonyítja a lélekemelő melódia kapcsán.

Utolsóként szintén egy Snétberger munka, a „Rhapsody No. 1 for Guitar and Orchestra” szólal meg közösen a zenekarral. A magyar és cigány zene hatásai nyilvánvalóak, de Bartók népdalfeldolgozásaira is hajaz némiképp a kompozíció a szellemiségét tekintve. Viszont a romantikus vonal sem maradt el, ami oly jól áll Snétbergernek, hiszen teljesen hiteles Tőle, és sosem csúszik át valamiféle „geil” hatásvadászatba.

Snétberger Ferenc és a Keller Quartet-Quintet produkciója tökéletes bizonyítéka annak, hogy a különböző világokból érkező muzsikusok milyen jól megtudják találni a közös nevezőt. A nyitottság a jazz egyik fő jellemzője, és ha a klasszikus zene képviselői is hajlandóak kitárni a kapukat, olyan zseniális felvételek születhetnek, mint a „Hallgató”.

Egyből felismerhető, szenzitív, mégis erővel-energiával teli gitározás, minden hang szívvel-lélekkel pengetve, meleg és telt hangszínt csalva elő a hangszerből, mely a Mennyországba enged betekintést a Hallgatónak. Ezt jelenti számomra Snétberger Ferenc és művészete.

A „Hallgató” kihagyhatatlan album, szóljon és szóljon!


Ferenc Snétberger – Keller Quartett: Hallgató (ECM 2021)

1-3

Snétberger Ferenc: Concerto for Guitar and Orchestra – „In Memory of My People”

Hallgató

Emlékek

Tánc

4-8

Dmitri Shostakovich: String Quartet No. 8. in C minor

Largo

Allegro molto

Allegretto

Largo

Largo

9-10

John Dowland: I Saw My Lady Weep – Flow, My Tears

11

Samuel Barber: Adagio for Strings (From: String Quartet op. 11)

12

Snétberger Ferenc: Your Smile

13

Snétberger Ferenc: Rhapsody No. 1 for Guitar and Orchestra


Snétberger Ferenc – gitár

Keller András – hegedű

Környei Zsófia – hegedű

Homoki Gábor – mélyhegedű

Fenyő László – cselló

Lázár Gyula – bőgő


Vissza a lemezhez