JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon - Jan Garbarek 2004. november 13-án Szegeden

2004 novemberében új fejezet kezdődött (és még ma is tart) a Szeged Jazz Days történetében. Visszatért szervezőként Drienyovszky András, aki korábban több alkalommal szervezett nagy sikerű fellépéseket a világ minden részéről érkezett élvonalbeli jazz zenekaroknak.

Például 1984. november 17-én az újszegedi Sportcsarnok adott helyet Jan Garbarek norvég szaxofonos koncertjének, és miután ennek néhány nap híján 20 éves évfordulója volt, kézenfekvő volt egy ünnepi est megszervezése. Így aztán a szegedi jazzkedvelők újra tapsolhattak a Szegedi Nemzeti Színház színpadán feltűnő kedvencnek. Nem is voltunk kevesen, hiszen teltház volt, jómagam is már csak – ahogy a mellékelt jegy mutatja – pótszéken kaptam helyet.


p1050789.JPG


Ezért cserébe kárpótolt az a fergeteges koncert, amit a kvartett produkált. Garbarek ekkoriban jelentette meg az „In Praise of Dreams” című lemezét Manu Katché dobos, és Kim Kashkashian brácsa művész szereplésével.


jan-garbarek-in-praise-of-dreams.jpg


Turnéra viszont kvartettjével indult – egy nappal korábban Budapesten, a Körcsarnokban lépett fel – Rainer Brüninghaus billentyűssel, Eberhard Weber bőgőssel, és a dán-amerikai Marilyn Mazur ütőssel. Utóbbi hölgy jóval korábban több alkalommal szerepelt Miles Davis együttesének koncertjein. Már csak ezért is nagy várakozás övezte szereplését.


garbarek-2004.jpg


A repertoár amolyan „Best of” volt, Garbarek régebbi lemezeiről csendültek fel a legismertebb dallamok. Brüninghaus jó iparosként, de rendkívül professzionálisan a háttér „hangfüggönyt” biztosította, Weber a szokásos éteri, elnyújtott bőgőhangjával kápráztatta el a nagyérdemű közönséget, Mazur kisasszony pedig egyrészt a zenekar dobosa volt, másrészt megszámlálhatatlan kiegészítő ütőhangszeren játszott. Garbarek játéka pedig számomra először volt jelentősen eltérő a korábbi megszokott stílustól, nem az „északias”, nyújtott hangokat preferálta, hanem rövid, dallamos futamokat hallottunk. Érdekes volt hallani az ismert számokat egy kicsit más ütemmel, sokkal közönségbarátabb módon.

Remek koncertet láttunk, ami azóta is a TOP 10 listámon van.

Vissza az összes cikkhez