JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Versenyzők a Budapest Jazz Clubban – Csányi Attila képes beszámolója

2011.december 27-én a Budapest Jazz Club esti programjában lépett fel a zongorista Rafael Márió triója. A fiatal zongorista (1990) az idei, a Budapest Jazz Club által megrendezett Balogh „Csibe” Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató Versenyen tűnt fel, ahol – az általános vélemény szerint is rendkívül erős mezőnyből – a II. helyet szerezte meg. Rafael Márió még a verseny idején mesélte bemutatkozó riportjában, hogy már 4-5 éves korától érdekelte a jazz, dobos nagypapája zenekari próbái valósággal elvarázsolták. Zongoratanulmányai mellett Lakatos Szoszó Sándor ismertette meg alaposabban a jazzmuzsikával, azután Binder Károly tanítványa lett. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz zongora Tanszékén Binder Károly másodéves növendéke.

A december 27-i koncert basszusgitárosa Horváth „Plútó” József volt, a dobos pedig „Pecek” Lakatos András. Így hárman együtt pedig, mint ahogy a címben is olvashattuk: versenyzők. Versenyzők, mégpedig nem is akármilyen eredményekkel. Plútó (1980) , aki nagybőgőn kezdett tanulni, a basszusgitárt, amelyen kitűnő technikát alakított ki magának, később választotta. 2003-ban megnyerte a Magyar Rádió Dandó Péter Basszusgitár Tehetségkutató Versenyét és azóta az egyik legtöbbet foglalkoztatott muzsikus. Több együttes tagja, játszott a vezető hazai jazzmuzsikusok szinte mindegyikével, köztük a zongoristák versenyének névadójával, Balogh „Csibe” Jenővel is. És olyan nemzetközi hírességekkel, mint például John Patitucci, vagy Chico Freeman. A trió dobos tagja Pecek Lakatos András (1981) ugyancsak versenygyőztes. Ő a Magyar Rádió 2002-ben rendezett Kovács Gyula Jazz Dob Versenyének I. helyét szerezte meg. Országszerte ismert, sikeres muzsikus családból származik. Ő is sokat foglalkoztatott muzsikus, akit gyakran hívnak a legkülönbözőbb formációk. Így együtt nagyon igényes és összeszokott ritmusszekciót alkotnak és erről meggyőződhetett mindenki, aki figyelemmel kísérte a fiatal zongoristák idei Tehetségkutató Versenyét. Láthatólag nagy kedvvel vettek részt Márió triójának a hangversenyén, aki a koncert elején külön hangsúlyozta, hogy a két rutinos muzsikustársa milyen segítőkész partnerei valamennyi fellépésükön.


01-dscn0989-a-.jpg

Azonnal kezdünk:.Pecek Lakatos András, Rafael Márió, Horváth „Plutó” József


A Rafael Márió trió zenéje a post bop körébe sorolható. Melodikus, mai jazz, helyenként egy kis kitekintéssel a latin-, máshol a fúziós világba. A zongorista magabiztosan, elfogódottság nélkül zenélt két rutinosabb és tapasztaltabb partnere társaságában. A zongora és a basszusgitár bőséges melodikus invencióit a dobos Pecek Lakatos András gyors reagálásai teszik szokatlanná és izgalmassá. Műsorukban az első részben két Rafael Márió kompozíció, a „My Hope” és a „Black Night” hangzott el, ezt  Chick Corea „Humpty Dumpty” és „Spain” című szerzeményei követték.

A szünet után Michel Camilo „Cella” című szerzeményét hallhattuk, majd Horváth „Plutó” Józsefet is megismerhettük zeneszerzőként. „Soul” című darabjában különleges, eddig talán nem is ismert hang effektusokat szólaltatott meg és bemutatkozott egy-egy pillanatra lírai, vagy akár szentimentális melódiák előadójaként. Két ötletes Rafael Márió szerzemény, a tavaszi versenyen már bemutatott „Crazy Face” és az őszi Jazzy Dalverseny döntőjébe bejutott „Simpla” után John Coltrane „Giant Steps”-ének sajátos feldolgozásával fejezte be a műsorát a Rafael-Horváth „Plútó”- Pecek Lakatos András trió.


02-dscn0992-a-.jpg

Rafael Márió


03-dscn0993-a.jpg

A ritmusszekció


04-dscn0995-a-.jpg

A trió

Vissza a hírekhez