JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

A TRIÓ MŰVÉSZEI

Negyedszázada állt össze három fiatalember, akiket már akkor a legnagyobb tehetségek között jegyeztek hangszereik művelői között. Azóta is mind a hárman a zenészek élmezőnyébe tartoznak. A Trio Midnight 25 éves születésnapját ünnepelte pénteken a Harmónia Jazzműhely szervezésében. Annyian jöttek el ünnepelni, hogy a Budapest Jazz Club nézőterének ajtaját nem tudták becsukni az előcsarnokba rekedtek miatt. Sok kiváló zenészünk is eljött, Szakcsi Lakatos Béla, Deseő Csaba, Berkes Balázs az idősebb generációból, a fiatalabból Balázs József, Pecek Lakatos Krisztián, Ülkei Dávid is ott szorongott a nézők között. Természetesen a családtagok, Oláh Krisztián, Oláh Kálmán Jr., és Egri János Jr., is eljöttek megnézni apjukat. Oláh Kálmán, Egri János, Balázs Elemér és az amerikai szaxofonos sztárvendég, Tim Ries, szédületes koncerttel hálálta meg az érdeklődést.

j-0.jpg


A trió tagjai a 25 év alatt külön útjaikon is sikerrel jártak saját zenekaraikkal, meghatározó tagjai voltak számos formációnak, mind a hazai, mind a nemzetközi jazzéletben. Világsztárokkal játszottak együtt, közben ők is világszínvonalra fejlődtek. Ritkán fordul elő, hogy három erős egyéniség ennyi ideig együtt tud maradni.


j-5.jpg


Oláh Kálmán szellemes és tömör összefoglalójában bevallotta, itt is voltak szünetek, holtpontok, rövid szakítások, de végül mindig folytatódott a kapcsolat. Kálcsi a zongora mellett konferálást is taníthatna a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén, mert sajnos még mindig ritka, hogy egy zenész, aki előadóművész is kell hogy legyen, szabatosan, érthetően fejezze ki szóban is a gondolatait. Érdeklődve hallgattuk a régi baráttal, Tim Ries szaxofonossal való találkozásuk történetét is. Egy belgiumi fesztivált záró jam session-ön találkoztak és játszottak először, aztán tíz évig nem is tudtak egymásról. Tim váratlanul felhívta Kálcsit, mert eszébe jutott kiváló zongoristánk egy új zenei terv kapcsán. Véletlenül mindketten Barcelonában voltak, ahogy ez a telefonbeszélgetésből kiderült, így gyorsan találkoztak is. Azóta nem tévesztik szem elől egymást, Tim hazajáró vendég lett közben hazánkban. Meghatottan köszöntötte a zenekart és a közönséget, mikor elkérte a mikrofont. Őszinte szavakkal dicsérte a magyar zenészeket, akik közül egyre többet ismer. Mindig örömmel játszik itt, és igyekszik hazáján kívül a világ számos pontján is terjeszteni jó hírünket. A magyar közönség is megszerette Tim-et, akit bárhol lát, ugyanazt a lelkesedést és odaadást tapasztalhatja fellépésein.


j-16.jpg


A vastaps, a ráadás, és a gratulációk után Berkes Balázzsal beszélgettem a koncertről. A villamos megálló felé sétálva jó volt hallgatni lelkes szavait. Mindenkiről felsőfokban beszélt, a bőgőről egy picit kiemelten is szólt. Egri játéka Ron Carter legjobb időszakára emlékeztette. Már majdnem elváltunk, amikor a maga szerény módján megjegyezte, hogy ő egy másik születésnapot is ünnepel. Egy másik trió is született 25 évvel ezelőtt. Vukán György Kálmánékkal szinte napra pontosan alakította meg új együttesét, a legendás Super Trio után. Kőszegi Imre helyére Balázs Elemér került a formációba. Sajnos, Gyuri nem élhette meg a 25. születésnapot. Ez egy mondatot megért volna ezen a csodálatos koncerten is, és a végén Berkes Balázst is jó lett volna köszönteni a színpadon. Így utólag boldog születésnapot Balázs Neked is! Remélem a Trio Midnight 50. születésnapján is együtt ünnepelünk!


j-1.JPG


j-2.JPG


j-3.jpg


j-4.jpg


j-6.JPG


j-7.JPG


j-8.JPG


j-9.JPG


j-10.JPG


j-11.JPG


j-12.JPG


j-13.JPG


j-14.JPG


j-15.JPG

Vissza a hírekhez