JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

AUSZTRÁL HÓDÍTÁS MAGYAR SEGÉDLETTEL

A Budapest Jazz Club pénteki programjait szervező Harmónia Jazzműhely meghívására ezúttal egy Londonban élő ausztrál énekesnő érkezett fővárosunkba. Lily Dior a zongorista Cseke Gábor triójával - bőgőn Oláh Péter, dobokon Jeszenszky György - mutatkozott be a pesti közönségnek.

00.jpg


Az ausztrál jazz életről kevés hír jut el hozzánk. Lily Dior a kontinensnyi ország ünnepelt sztárjaként többek között a híres Sydney-i Operaházban is fellépett, de a google keresője többségében a patinás francia cég azonos nevű parfümjére ad találatot. Az énekesnőnek semmi köze nincs a véletlen névazonosságon kívül a világot meghódított márkához, azonban ő is világhódításra készül. Zenészcsaládban született, szülei Londonban ismerték meg egymást. Lily ötéves koráig járta velük a világot, még végül Ausztráliában telepedtek le. Jeruzsálemben született édesanyja Dahlia Dior a mai napig aktív, Piaf sanzonjai mellett világzenei repertoárt énekel, és tanít. Lányát is jól tanította és vezette be a zenészvilágba. Lily az ausztrál The National Jazz Awards verseny döntőse lett, és rádiós műsorvezetőként is növelte népszerűségét. Ázsiai koncertek következtek Japánban, Szingapúrban, Hong Kong-ban, és Új-Zélandon, és a rangos ausztrál jazzfesztiválok állandó fellépője lett. Felívelő énekesnői karrierje útnak indításában magyar vonatkozást is találunk. Tinédzserként Orszáczky Jackie figyelt fel rá, és hívta el zenekara, a „ Godmothers” koncertjeire énekelni. „Discovered by the late great Jackie Orszaczky as a teenager, performing a show she wrote and produced on the life of Billie Holiday, Lily became a seminal member of Sydney’s hottest Soul/Funk outfit, ‘The Godmothers’, wowing audiences with her electric stage presence and powerful voice.” – olvasható az énekesnő honlapján. A sikerek ellenére úgy döntött, hogy kilépve a kissé elszigeteltnek tűnő ausztrál zenei közegből, Európát is meghódítja. 2014-ben Londonba költözött, és azóta már keresett énekesnőként rendszeresen lép fel olyan ikonikus jazz helyeken, mint a Ronnie Scott’s és a 606 Club. Ez utóbbi klubbal szoros kapcsolatot ápol a Harmónia Jazzműhely egyik házigazdája, Pallai Péter, aki a BJC és a 606 Club között jól működő csereprogramnak köszönhetően meghívta Budapestre.

Lily honlapján az őt leginkább bemutató zenéket hallgatva három irányvonal figyelhető meg. Az egyik az Orszáczky féle vonulat, kemény groove, fúvósokkal és elektronikus hangszerekkel turbózott Soul/Funk, a másik vonósokkal előadott musical jellegű érzelmes dal, még a harmadik igazi jazz (combo) felállással énekelt mainstream.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a BJC dugig megtelt. Hogy ez az érdeklődés az itt kuriózumnak számító ausztrál énekesnőnek, a vele fellépő Cseke Trio rajongóinak népes táborának, Orszáczky máig élő legendájának, vagy a Harmónia Jazzműhely mindig magas színvonalat garantáló koncertjeinek volt-e köszönhető, nem tudom. Szerintem az összes tényező belejátszott, hogy még az oldalsó pótszékeken is ültek. A szakmát Pocsai Kriszta, Lakatos Ági és férje, Csuhaj Barna Tibor képviselte. Lily is nagy várakozással tekintett erre a koncertre. „Very excited and honoured to be singing this Friday at the Budapest Jazz Club!! The cultural home of one of my very early musical mentors Jackie Orszaczky and one of the most beautiful cities in Europe apparently, can't wait!” – írta közösségi oldalán, nem feledkezve meg első mentoráról sem. A három egymással egyáltalán nem kibékíthetetlen ellentétben álló „énjéből” most a jazz fősodrásában úszót mutatta meg a magyar közönségnek, persze időnként megcsillant egy pillanatra a funky zenés, musicales énjeiből is valami. Csak egy napra jött, Cseke Gábor triójával délután találkozott először, így természetesen a mindkét fél által ismert amerikai standard-ek kerültek főként a műsorba. Sem a közönség, sem ő nem csalódott az este nyolckor kezdődött kétrészes koncertben. „Just one night unfortunately, but did an amazing gig at the Budapest Jazz Club, full house and the band killed it!” - kürtölte világgá az utolsó meghajlást követő percekben. Valóban, a trió félelmetesen játszott, ő maga is csodálattal mutogatott Cseke Gáborra, Oláh Péterre és Jeszenszky Györgyre egy-egy briliáns szóló után tapsra buzdítva a közönséget. Lily előadásában az ismert dallamok új töltettel szólaltak meg, az általunk ismeretlen pár saját szám is nyitott fülekre talált. Nem meglepő, hogy a koncert után az összes CD-t elkapkodták. Őt idézve - „Hey lovely, think I must've, they seemed to love it...sold all my CDs, should've brought more!” – bánhatja, hogy nem hozott többet. Azért nem keseredett el, mert így búcsúzott ismerőseitől a közösségi oldalon: „Fantastic gig with these gentlemen last night in Budapest. Arrived in the afternoon, had a rehearsal then serenaded a packed house of enthusiastic jazz lovers, what fun! Looking forward to the next time!! Thanks so much to all who made this happen ”

Mi is keressük az alkalmat a következő találkozásra. Lakatos Ági meg is hívta egy mesterkurzust tartani jövőre a Jazztanszékre, melyet Lily örömmel elfogadott, mivel ő maga is tanít. Remélhetőleg nem csak tanárként láthatjuk a közeljövőben, hanem a színpadon is. Érdekes lenne egyik alkalommal jobban megismerni majd a fúziós énjét is, mondjuk az Orszáczky vonalat felidéző nemrég alakult Egri Drive Stuff zenekarral. London nincs messze.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg

Vissza a hírekhez