JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A jazz helyszínei – Vukán György lakóháza Kőszegen

Ha az ember Kőszeg belvárosában sétál, a Rákóczi út 6. számú házhoz érve megható látvány fogadja. A nyitott kapubejáróban viseltes zongora áll, rajta cserepes virág, mécses, fénykép és felirat ezzel a szöveggel: „Ebben a házban élt gyermekkorában, 1941-49 között Vukán György zeneszerző, zongoraművész.”.

Amennyire természetes, hogy települések nevezetes szülötteik emlékét ápolják, annyira örvendetes, hogy immár jazzmuzsikusok is szerepelnek az emlékezésre méltó személyiségek között. Vukán György 1941-ben Budapesten született, de szülei hamarosan Kőszegre költöztek, ahonnan nyolc év múlva Szombathelyre települtek át. A kis Gyuri indulása tehát a határ közeli városhoz kötődik. A ház, ahol élt, több lakásos, emeletes épület nagy belső udvarral. Utcafrontján egy textilbolt és egy pincészet feliratai kirakatai hirdetik portékáikat.

A modern magyar jazz sokoldalú alakjának emléke elevenen él a kőszegiekben. Halálának évében, 2013-ban a város posztumusz díszpolgári címmel ismerte el érdemeit: „Vukán György 1941. augusztus 21-én született Budapesten. Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző. Gyermekkorát Kőszegen töltötte. 4-5 évesen a helyi kántornál kezdett zongorázni. Orvos édesapja alapította a városban a kórházat. 1949-ben a családnak el kellett hagynia Kőszeget, amelyről az utolsó TV-felvételen így nyilatkozott: "Életemet tekintve a szívem csücske.". Zenei tanulmányait Szombathelyen folytatta. 1960-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett zongora szakon. 1964-ben az Orvostudományi Egyetemen fogorvosi diplomát szerzett. 1964-2010-ig fogorvosként dolgozott előbb a Honvéd Kórházban, majd a Szentkirályi utcai Semmelweiss Egyetem Fogászati Klinikáján. Fogorvosi világszabadalma is van. 1965-1980-ig a Bartók Béla Zeneművészéti Szakközépiskola Jazztanszakán tanít. Nemzetközi hírű zongorista. Kétszer jelölték Oscar-díjra. Több díj mellett 2012-ben Kossuth-díjat kapott. 140-nél több filmzenét, operát, balettot, szimfonikus művet, valamint 80 dalt és 150 zsoltárt írt. 54 CD, DVD jelent meg munkásságának köszönhetően. A magyar jazz történetének egyik ikonja. Idén augusztusban hunyt el, 72 éves korában. Minden idők legnagyobb kőszegi zeneművésze, aki soha nem felejtette el szeretett városát.”

A díszpolgári cím nemcsak a zenei teljesítményt méltányolta. Odaítélésében szerepet játszhatott az a díj is, amit Vukán alapított: „Alulírott VUKÁN György - 1984-ben, 25 évvel ezelőtt - arra az elhatározásra jutottam, hogy a zene eredeti egyensúlyviszonyainak helyreállítása érdekében díjat alapítok Creative Art Díj néven. Célom az volt, hogy a díjjal felhívjam a figyelmet a kreativitás szükségességére, segítsem a rögtönzés fontosságának becsületét, és inspirációt gyakoroljak felélesztésére, ahogy ez valamikor is alapja volt a zenei létnek. Sajnos főként a XX. században a zene kettészakadt zeneszerzőkre és előadókra, mely - kétségtelen előnyei ellenére - hihetetlen mértékben vissza - és háttérbe szorította a kreatív embert, aki egy személyben szerző és előadó. Mert a zenész elsősorban attól zenész, hogy a saját gondolatait játssza. Ez egy személyben kell megvalósuljon. Azt mondják, nehéz. Nem könnyű, de ezért nagy dolog a művészet.”

A Creative Art Díjat 2017-ben negyedik alkalommal ítélték oda. Ezt így harangozta be a város honlapja: „Vukán Creative Art Díj. Verseny és Koncert lesz Kőszegen a Zwingerben az FTI-IASK Hangzó Város Fesztiválon. Időpont: 2017. augusztus 31. csütörtök, 15.00 óra. Helyszín: Kőszeg, Zwinger-Öregtorony - FTI-IASK Hangzó Város Fesztivál. A verseny menete: Pár perces gondolkodás után 5-20 perces rögtönzött darab eljátszása a helyszínen húzott témára zongorán. Összességében a fő elvárás: kerek, megformált, értékes, spontán „zenemű” jöjjön létre – műfaji korlátok nélkül. Magas szintű hangszeres előadásban. Zene legyen, mely a megadott témát bontja ki, mint minden más normális zenemű esetében. A régi nagyok szellemében. A három legjobb versenyző nyilvános koncerten méri össze tudását. Az egyik feladat egy a helyszínen megadott témára való rögtönzés, a másik pedig egy szabadon választott téma eljátszása. Zsűri: Szakcsi Lakatos Béla, Binder Károly, Oláh Krisztián. Díj: 1000 euro az első helyezettnek.”

A Rákóczi utca 6. számú ház Vukán-jazzudvar néven Kőszeg kiemelt zenei helyszínei közé tartozik. A hangulatos környezetben a Hangzó Város Zenei Fesztivál keretében 2016. augusztus 11-14. között Kész Petra (ének) és Oláh Krisztián (zongora), illetve Varga Tivadar (zongora) műsorát hallgathatta meg a közönség.

A hagyományőrzés jegyében a zeneszerző és zongoraművész születésének 75. évfordulójáról Vukán György-emlékprogrammal emlékezett meg a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2016. szeptember 16-18-án. A sorozat emléktábla avatásával kezdődött, amelyet az egykori kórházban (Kórház u. 7.) Vukán György és édesapja, Vukán Ferenc tiszteletére helyeztek el. Az eseményen vendégként jelen volt Szegedi-Szabó Béla, a Vukán című életrajzi könyv írója és Binder Károly zongoraművész. A Jurisics Vár Lovagtermében Vukán-impressziók címmel Binder Károly tartott megemlékezést és zongorakoncertet. Egy nappal később ugyanott Kulhay Géza improvizációs zongorakoncertje várta az érdeklődőket. Emléktábla került Vukán György egykori lakóhelyére is; az avatást követően a Vukán-jazzudvarban Kulhay Géza jazz-zongoraestjével zárult a programsorozat.


vukan1.jpg

Rákóczi utca 6.


vukan2.jpg

A kapubejáró a zongorával


vukan3.jpg

A ház nevezetes lakója

Vissza a hírekhez