JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Turisták az OPUS Jazz Klubban

Idézet a BMC honlapjáról: „A hazai jazz élvonalbeli zenészeiből álló kvartett Tourist No1. című albuma 2013-ban jelent meg a Hunnia Records gondozásában, de az elkészült lemez élő bemutatójára mindeddig nem került sor. Az Opus Jazz Club büszke arra, hogy – még ha megkésve is – de lehetőséget tudott biztosítani e régen esedékes koncert létrejöttének.”

des2.jpg


Bizony, az együttes fele most is a távolból érkezett, hiszen Szabó Dániel zongorista Los Angeles-ből, Szandai Mátyás bőgős Párizsból tért haza a koncertre, Fenyvesi Márton gitáros jelenleg itthon él a zenekarvezető Dés Andráshoz hasonlóan. Utóbbi elmesélte nekünk, hogy eddig egyszerűen képtelen volt a négy zenész úgy alakítani a programját, hogy egyszerre itthon legyenek, így ez most egy rendkívüli alkalom. A teltházas klub közönsége rendkívül hálás lehetett ezért.

Az album sorrendben első száma, a „20. századi legendák” hangzott el először, majd ezt követte az „Anyaföld”, valamint a címadó szerzemény. Egyáltalán nem érződött, hogy ritkán játszanak együtt a zenekar tagjai, Dés és Fenyvesi remekül kormányozták a zenei hajót, már az első két szám után sajnálni lehetett, hogy eddig nem hallhattuk élőben ezeket a szerzeményeket.

A rövid szünet után, a második szettben meghallgattuk az album további három dalát, majd András megkért bennünket, hogy ne menjünk még haza, zárásként a nemrég a BMC gondozásában megjelent „A világ legrosszabb énekese” című lemezről fognak játszani két felvételt. Érdekes volt hallani a két gitárosra írt számokat ebben a kvartett összeállításban.

Összességében ez az a típusú zene volt, amit hajnalig lehetett volna hallgatni. A közönségben volt is erre hajlandóság, hiszen a vastapssal visszacsalogatott zenekar ráadásszáma után András elmondta, hogy „jazz zenészek vagyunk, bármeddig tudunk játszani”. Ezt azonban a klub nyitva tartása jelen esetben nem támogatta. Így is fantasztikus élménnyel gyarapodva távoztunk, és aki akarta, megvásárolhatta a CD-ket is.

A közönség, és a gratulálók soraiban feltűntek más zenei irányzatok képviselői is, így pl. Gerendás Péter, és Csengery Adrienne énekművész. A jazz vonalát Bacsó Kristóf, Lukács Miklós, Tálas Áron képviselték. (Elnézést azoktól, akiket esetleg nem láttam.) Biztos vagyok benne, hogy ők is jól érezték magukat.

Nekem nagy élmény volt, és végre megszereztem a CD-t is.


des.jpg

Vissza a hírekhez