JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Simády Béla

A www.jazzma.hu munkatársait bemutató sorozatunk mai vendége: Simády Béla. Béla lassan 5 és fél éve dolgozik nekünk! Első koncertbeszámolója 2012. augusztus 17-én jelent meg nálunk: https://www.jazzma.hu/hirek/2012/08/17/readers-corner-egy-amerikai-hindu-a-csaszarvarosban/

simady-bela.jpg


1) Mikor és hol születtél?

Csongrád, 1961.01.26.


2) Mikor kezdtél jazz-zel foglalkozni?

1978-ban, gimnazista koromban hallottam először jazzt, életem első lemeze Chick Corea "Where Have I Known You Before" albuma volt, nem sokkal előzte meg a "My Spanish Heart" címűt. Az akkori Jugoszláviából - a határ közelsége miatt - "up-to-date"-ek voltunk főleg a fúziós jazzben. Így aztán jöttek a többiek... Mahavishnu, Weather Report, Pastorius, Lee Ritenour, Herbie Hancock, és csak egész későn Miles Davis, akit viszont volt szerencsém 4 alkalommal élőben látni ('83 Varsó, '86 Belgrád, '89 és '91 Budapest), és persze abszolút kedvencem lett.


3) Mikor költöztél Csongrádról Szegedre?

Ovis voltam, amikor szüleimmel Szegedre költöztünk, ez valamikor 1965 körül lehetett.


4) Milyen stílust/stílusokat kedvelsz?

Tulajdonképp a smooth jazz kivételével mindent szeretek, leginkább a '70-es évek fúziós felvételei a kedvenceim, ezeket hallgatom legtöbbször.


5) Mikor kezdtél jazzlemezeket gyűjteni? Jelenleg hány LP-d és CD-d van?

Az igazi LP gyűjtés kimaradt az életemből. Az említett jugoszláviai beszerzésekből volt egy kb. 100 darabos készletem, de leginkább rádióból - a Pioneer CT 506 tipusú kazettás magnómra - rögzítettem felvételeket. A szabadkai rádióban végig játszottak lemezeket, a Magyar Rádióban pedig egy bizonyos Maloschik Róbert nevű szerkesztő műsoraiból csemegéztem.

Ma már más a helyzet, egy kb. 3.500 darabból álló CD gyűjteményem van, jó néhány DVD, Blu ray van készleten, és azért kb. 60 darab LP is rendelkezésemre áll. Elkezdtem a nagy felbontású fájlok gyűjtését is - hozzávaló Pioneer Network Player alkalmazásával, annál is inkább, mert a Hungaroton honlapjáról gyakorlatilag az összes magyar jazz lemez megvásárolható az eredeti mesterszalagokról elkészített változatban. De említhetném Deseő Csaba "Four String Tschaba" című albumát, vagy Linda May Han Oh bőgős új albumát, amik már csak ebben az új formátumban kaphatóak.


6) Hol jelent meg az első cikked?

Igazából nem jelentek meg cikkeim, én teljesen amatőr vagyok zenében, a civil foglalkozásom egészen más. Ettől függetlenül egyszer egy Dresch Misivel Szegeden készített, és egy szegedi honlapon megjelent cikkemet átvette a zene.hu oldal.


7) Szerinted azóta hány publikációd jelent meg napjainkig?

Csak a JazzMa.hu oldalára írok, főleg koncertbeszámolókat, őszintén nem tudom hány lehetett idáig.


8) Hogyan kerültél kapcsolatba a JazzMa.hu-val?

2012 augusztusában jelentkeztem Nálad egy Rudresh Mahantappa bécsi koncert után, hivatkozva a korábbi találkozásunkra a Debreceni Jazznapokon, és ebből lett az első beszámolóm.


9) Eddig milyen típusú cikkeid láttak napvilágot Magyarország piacvezető jazzfelületén?

Koncert élményeimet igyekszem megosztani az olvasókkal az amatőr jazz kedvelő oldaláról. Egy alkalommal készítettem CD review-t is.


10) Ha a szigorú főszerkesztő (it's me, you know!) engedélyezné, lenne-e kedved valami újdonsággal jelentkezni 2018-ban?

Szívesen írnék gyűjteményem új darabjairól, amiket időnként durva árakon szerzek be, és igen ritka darabok is vannak köztük. Szerintem a lemezajánlóban a helyük!


Vissza a hírekhez