JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Joe Fritz Trió ingyenes lemezbemutató koncertje február 5-én este fél hétkor a MoM Kupolatermében

A Joe Fritz Trió legújabb lemeze, népszerű amerikai jazz standardek előadásával ezúttal is mindenki számára élvezhető swinges zenét nyújt. A lemezbemutató koncert a budai oldal egyre fontosabbá váló jazz-színhelyén lesz – a MOMKult Kupolatermében. A belépés ugyan díjtalan, de a nagy érdeklődésre való tekintettel – regisztrációhoz kötött. (Lásd: cikkünk végén.)

joe-fritz.jpg


Megszokhattuk már, hogy Joe Fritz művészetével nem csak koncerteken találkozhatunk a legkülönfélébb helyszíneken, de időről időre lemezeken is meghallgathatjuk, mégpedig ott is változatos felállásokkal. A mai divatos szóval különféle projektjeit sikerült rögzíteni is, így készült „tribute” korong Benny Goodman, Henry Mancini és Norman Granz emlékére, nem is beszélve a minden különösebb apropó nélkül megszületett anyagokról. Ezúttal, talán az általa is leginkább kedvelt trió felállásban hallhatjuk új lemezén, és természetesen az azt bemutató koncertjén is hétfőn, február 5-én a MoM-ban.  A „Mountain Walking” című lemezen természetesen Joe klarinétozik, régi barátja és „harcostársa” Gyárfás „Gyafi” István gitározik, és Sárkány Sándor bőgőzik.

Lemezkritika rovatunkban Gáspár Karcsi elismerő sorai tavaly december 18-án jelentek meg, aki a lemezről többet akar tudni, kattintson rá!

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/fritz-jozsef-joe-fritz/mountain-walking/kritika/fritz-jozsef-joe-fritz-mountain-walking/

Joe sikeres évet hagyott maga mögött 2017-ben. Ismertségét jól mutatja, hogy a JazzMa.hu népszerűségi szavazásán mind az olvasók, mind pedig a szerkesztőség tagjainak listáján is első helyezett lett, a zenészek által beküldött szavazatok esetében pedig holtversenyben Borbély Misivel második. (A trió és persze a lemezen játszó gitáros, Gyárfás Pista mindhárom listán tarolt hangszerén.)  Az említett eredmény természetesen elsősorban hangszeres tudásuknak, kiváló játékuknak tulajdonítható, de nem kevésbé fontos tényező emberi habitusuk sem. Ők azok, akik mindig kellemesen, szellemesen konferálnak, minden vonatkozásban „színpadképesek”, nem gond számukra a sokat emlegetett kommunikáció a közönséggel. Joe egyébként január 22-én töltötte be 40. életévét, így ez a koncert akár születésnapját ünneplő rendezvényként is felfogható!

Pályájáról és művészetéről már többször is írtunk, akár koncertjei, akár lemezei kapcsán. Kitűnő művelője a kissé mostohagyerekként kezelt hangszernek. Gyafit sem kell bemutatni, Sárkány Sanyi nevével pedig naponta találkozhatunk honlapunk Koncertek rovatában, hiszen a Ladó Café-ban szinte házi zenésznek minősül. Ő kíséri az ott napi gyakorisággal fellépő énekesnőket.


img.jpg


A repertoáron  természetesen a lemezen is elhangzó remek standardek lesznek, mégpedig nemcsak a swinges örökzöldek, mint a „Stompin’ at the Savoy”, és az „It Had to Be You”, az elnyűhetetlen ballada, a „Body and Soul”, hanem Monk-tól a „Straight, No Chaser”, vagy például a népszerű rajzfilm-sláger, a „Flintstones” is. (Ha ez a szám nem is, de hasonlóan népszerű rajzfilmek melódiáinak jazzfeldolgozásai Gyafi „Cartoon Jazz” c. tavalyi albumán megtalálhatók.)

Találkozzunk hát a MOM Kupolatermében február 5-én, hétfőn 18.30-kor, egy jó kis swing-estére, amely jól illeszkedik a farsangi hangulathoz, mindenki számára „emészthető” zene, de egyben művészi produkció is!

FONTOS! A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs jegy váltható awww.momkult.jegy.hu oldalon, valamint a MOMKult jegypénztárában. A helyszín könnyen megközelíthető a belvárosból a 110-es és 112-es buszokkal, valamint a Déli pu. metróvégállomástól az 59-es villamossal, a Boráros térről pedig a 212-es busszal.

Jó szórakozást!

Vissza a hírekhez