JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Magyar Jazz Ünnepe – Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018 (április 5., csütörtök 18 óra + április 6., péntek 19 óra + április 7., szombat 19 óra – Budapest Jazz Club)

Február elsején kezdett sorozatunkban bemutatom Önöknek az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál jazzista szereplőit, fellépési időrendben! Persze legtöbbjüket olvasóink már évek óta jól ismerik…

btf-2018.jpg


„A Magyar Jazz Ünnepe az év egyik legrangosabb hazai jazzeseménye. Szervezője az országos hatókörű, nyitott társadalmi szervezet, a Magyar Jazz Szövetség. Az eseménysorozatra hagyományosan tavasszal kerül sor, helyszíne évek óta a magyar jazzélet centruma, a Budapest Jazz Club.”


mjszlogo.jpg


Az 1990-ben alakult Magyar Jazz Szövetség több mint két évtizede rendezi meg a Magyar Jazz Ünnepe koncertsorozatot, az utóbbi 10 évben Magyarország első számú jazzklubjával, a Budapest Jazz Clubbal együttműködve. A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2013-ban fogott össze a BJC-vel. A Magyar Jazz Ünnepe tavaly tavasszal került először a BTF programjába!


bjc-logo.jpg


Nézzük a három kiemelt nap programját:

2018. április 5., csütörtök - 0.nap

Versenygyőztesek napja, fiatal tehetségek bemutatkozása


18.00: TWMI Quartet (zenei vezető: Frey György) (Teleki-Wattay Művészeti Iskola – Pomáz)

(Szczuka Borbála - ének, Herendi Botond - gitár, Gaján Viktor - gitár, Németh Kristóf – dob)


18.45: Halvány Lila Gőz Trió (zenei vezető: Kinczel Dániel) (Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola)

(Haraszti Ádám – zongora, Zádor Oszkár – basszusgitár. Lotz András – dob)


19.30: A Müpa Jazz Showcase különdíjas zenekara: LightBulb

(Borbényi Dániel – gitár, Szentgallay György – basszusgitár, Kovács Péter – dob)

lightbulb.jpg

Az idén lesz 2 éves a fiatalos lendületű LightBulb zenekar zenéjében egyaránt megtalálható a blues-ra, rockra jellemző energikusság és a jazzből ismert improvizatív felfogás. Zenéjükben a különböző hatásokat igyekeznek nem öncélúan feldolgozni, az instrumentális kompozíciókat széles közönség számára befogadható módon tálalni. A három zenekari tag egyaránt kísérő és szólista minőségében is megjelenik, és az elektromos hangszereknek köszönhetően különféle, speciális hangzásokkal is kísérletezik.

Borbényi és Szentgallay a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén végeztek. Kovács 2014-ben (16 évesen!) megnyerte a Drumline tehetségkutató versenyt.

Tavaly augusztusban nagy sikerrel szerepeltek a Debreceni Bor- és Jazz Napokon!

https://www.youtube.com/watch?v=T4AnGYIBiu0


20.15: A Magyar Jazz Szövetség „Az év fiatal jazz-zenésze” mentorprogramjának nyertesei

Farkas Zsolti – ének, Richter Ambrus – dob

Km.: A Jazz Fed Quartet (Pintér Zoltán – zongora, zenekarvezető, Elek István – tenorszaxofon, Pecek Lakatos Krisztián – bőgő, Bágyi Balázs (a Magyar Jazz Szövetség elnöke) – dob

https://www.jazzma.hu/hirek/2018/02/10/jazzup-farkas-zsolti/


21.00: „Jazz a határon túlról' – a MJSZ oktatási programjának zárókoncertje fiatal vajdasági muzsikusokkal (művészeti vezető: Bordás József)


22.30: Jam session



2018. április 6., péntek - 1. nap


19.00: A Magyar Jazz Szövetség életmű díjainak átadása


19.15: A 2018-as Szabó Gábor-díjas művész és zenekarának koncertje

Elek István Quartet (Elek István – szaxofonok, klarinét, Weisz János – zongora, Molnár Péter – bőgő, Cseh Balázs – dob)

Elek István (1955) 60. születésnapjára alakította meg első önálló együttesét! Egyöntetű vélemény: a jazz koncertpódiumon való megjelenése a bebop korszakához köthető. Emblematikus muzsikusok, mára jazz-ikonokká vált személyiségek rakták le e stílus alapjait, belőlük „táplálkozik”, alakul a mai jazz is. Számtalan előadó és egyéni út, a gyökerek mégis ide kötnek, ide vezetnek vissza. A zenekar az ún. „mainstream” jegyeit hordozza, programjuk tisztelgés a nagy elődök és követőik előtt, természetesen a mai kor és az egyéniségük szellemében.

https://www.jazzma.hu/hirek/2018/02/19/exkluziv-interju-az-idei-szabo-gabor-dijas-elek-istvannal/

https://www.youtube.com/watch?v=u8-hU5riGVU


20.30: Malek Andi Soulistic (Malek Andrea – ének, Jáger Bandi – zongora, Balogh Roland – gitár, Hárs Viktor - bőgő, Pecek Lakatos András – dob)

malek-andrea-soulistic.jpg

A Malek Andi Soulistic a neves énekesnő és Jáger Bandi együttműködéséből jött létre 2016-ban, amely egy nagyon különleges és kortárs világzenei projekt. A zenekar a Jazz és R&B stílusokat keveri a magyar népzenével. A "Soulistic" név a lélek zenére, valamint a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatára utal. A Malek Andi Soulistic repertoárjában népszerű és hosszú ideig elfelejtett magyar népdalok hallhatóak, mint például: a "Bújdosik az árva madár", az "Indulj el egy úton", a "Jaj de széles, hosszú ez az út", vagy például az "Édesanyám Rózsafája”.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/malek-andi-soulistic/madarka/kritika/malek-andi-soulistic-madarka/



21.30: Nigun (Párniczky András - gitár, Bede Péter - szaxofon, tárogató, Ajtai Péter - bőgő, Baló István – dob)

nigun.jpg

Párniczky András 2001 augusztusában alapította a Nigun zenekart. A Nigun az egyetlen jazzformáció, ami a kelet-európai zsidó zenén alapszik.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/nigun/live-inem-sargfabrik/kritika/nigun-live-inem-sargfabrik


22.30: Jam session



2018. április 7., szombat - 2. nap

19.00: Gáspár Károly Trio feat. Pocsai Kriszta (Gáspár Károly – zongora, Horváth Balázs – bőgő, Varga Bendegúz – dob vendég: Pocsai Kriszta – ének)

gaspar-karoly-trio.jpg

Gáspár Károly (1976) 1998-ban a Bartók Rádió által szervezett Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora tehetségkutató Versenyén „A legjobb ballada játékos” különdíjat nyerte. Jelenlegi összeállítású trióját 2015-ben alakította meg. Első CD-jük 2017-ben jelent meg.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/gaspar-karoly/the-outsider/kritika/gaspar-karoly-the-outsider

pocsai-kriszta.jpg

Pocsai Krisztával, aki a JazzMa.hu három listáján (Olvasói-, Szerkesztőségi- és Muzsikusi Szavazólista) 2016 után 2017-ben is „Az év énekesnője” lett, tavaly óta szerepelnek.


20.15: Oláh Kálmán Sextet (Oláh Kálmán – zongora, Borbély Mihály, Bacsó Kristóf – szaxofonok, Schreck Ferenc – harsona, Barcza Horváth József – bőgő, Balázs Elemér – dob)

olah-kalman-sextet.jpg

Az Oláh Kálmán Sextet zenéjében nagymértékben dominál a XX. századi kompozíciós zene, elsősorban a bartóki hangzásvilág. A zenekar repertoárja Oláh Kálmán gondosan megformált, több részből álló szerzeményeire, eredeti hangszereléseire és népdalfeldogozásaira épül, ugyanakkor az igazi jazzes lüktetés és az improvizáció sem szorul háttérbe.

https://www.youtube.com/watch?v=2Ovy_2CjHw8


21.30: SoLaTi (Pocsai Kriszta – ének, Tzumo – billentyűs hangszerek, Heilig Tomi – basszusgitár, Toni Snétberger – dob)

solati.jpg

A zenekart, amely 2017-ben elnyerte „Az év zenekara” címet a JazzMa.hu Muzsikusi Szavazólistáján, Tzumo alakította 2016-ban. Az az Oláh Árpád (1980), aki 1998-ban megnyerte a Bartók Rádió Füsti Balogh Jazz Zongora tehetségkutató Versenyét. Majd 1999 nyarán Gárdonyi László közben járásával részt vehetett Bostonban a Berklee nyári kurzusán, ahol teljeskörű ösztöndíjat kapott. 2001 szeptemberében Belgiumban a Jazz Hoeilaart Intern'l Contest versenyen triójával -a verseny történetében először- az összes fődíjat megnyerte: a legjobb triónak és a kötelező darab leginvenciózusabb előadásáért járó díjakat, illetve megkapta a legjobb európai szólistának járó díjat is. Miután hazajött az EMI azonnal elkészítette vele a „My Time” című CD-t. (Tzumo máig is a legfiatalabb előadója -21 éves volt, mikor megjelent a lemeze- az EMI katalógusnak. A következő legfiatalabb Herbie Hancock, aki 1962-ben 22 évesen került be a katalógusba „Takin’ Off” című Blue Note LP-jével!) Tzumo 2002-től volt Berklee növendék, majd 2003-ban Herbie Hancock felvette a Los Angeles-i Thelonious Monk Institute-ra, ahol 2005-ben szerzett diplomát. 2011 nyara óta a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetségközpont tanára. Zenekarában Heilig Tomi Heilig Tamás és Eszményi Viktor fia, Toni Snétberger pedig Snétberger Ferenc fia!

https://www.youtube.com/watch?v=gzvni9enqoI


22.30: Jam session

Vissza a hírekhez