JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Emma2024. április 19.
Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Studio 11 Ensemble Majsai Gáborral az élén - Talán a tűzoltóparancsnok még épp befért volna a koncertre

Tóth Gyula – gitár, zenekarvezető, Barbinek Gábor - harsona, Ducsai Szabolcs – trombita, Csejtei Ákos - szaxofon, Kalmusz Pál - szaxofon, Nagy Balázs - szaxofon, Rátonyi Róbert - zongora. Ők voltak a szombati Budapest Jazz Club nagytermében tartott frenetikus hangulatú, teltházas koncert főszereplői. No meg a további zenei hangok/tagok, akiknek a nagyszerű összhangzást köszönhetjük: Boegán Péter - dobok, Koloncsák Zsolt - billentyűs hangszerek, Magyar Ferenc - trombita, Takács Donát - basszusgitár, Zsoldos Béla - ütőhangszerek. És a sztárvendég: Majsai Gábor – ének.

A harsona, szaxofonok, trombita, zongora, gitár és "kezelőik" reflektorfénybe kerültek a hangversenyen. Igen, végül is versenyezhettek volna a szólók, azok hangjai, így ezáltal maguk a muzsikusok is. Bár a zenészek ódzkodnak ettől, és nem szeretik a rangsorolást - hisz nem kilóra, vagy dekára mérik a muzsikát -, ha mégis valakit a színvonalas rázások közt győztesként kellene megneveznem, szubjektív véleményem szerint ez Ducsai Szabolcs trombitás-szárnykürtös lenne.

A fenti ABC-s névsorban Kalmusz és Rátonyi hangszereléseikkel is jeleskedtek. Utóbbinak mind zongora bevezetői, mind improvizációi egyaránt kiemelkedtek.

Majsai Gábor lazasága, barátságossága és nem utolsó sorban muzikalitása tovább fokozta a hangulatot. Szájharmonikás betétjei izgalmasan gyarapították a már alapvetően is igen sokszínű megszólalást.

A Studio 11 Ensemble létszámát tekintve nem jazz kiszenekar és nem is big band. Ha mégis valahová be kellene sorolni a megszólalást, akkor egyértelműen a jazz nagyzenekar felé húzna a mérleg nyelve.

Most már teljesen értem, milyen "élmény" lehetett, amikor Keith Jarett „The Köln Concert” lemezét egy klubban úgy 25 éve felvételről lejátszották. Gimis osztálytársammal beültünk a programra. Ő gyakorlatilag kívülről ismerte, engem meg - akkoriban - ez a lemez egyáltalán nem érdekelt. Így leghátra ültünk és végigdumáltuk teljesen más témában a jazztörténet egyik "leg" koncertjét. Most ugyanez történt: 3 tapasztalt ember csinálta ezt mellettünk. (Mentségükre szolgáljon: az élőben játszó zenekarról, muzsikájukról és az egykori tagokról szólt a diskurzus…)

A fellépő banda nevében a 11-es szerepel, a hangszeresek 12-en játszottak, az énekes volt a 13., a lelkes közönség ezúttal kitett legalább két játékost (14, 15). Na jó, legyen 16, mert a Budapest Jazz Club adott helyt az eseménynek. Senki többet? Március 17 :)


studi11-beallas-29339450-1606581602796609-4062004292863963878-n.jpg


studio11-majsai-zako-nelkul-20180317-213310.jpg


Időközben Tóth Gyuszi két videót is átküldött! – A szerk.

https://www.youtube.com/watch?v=8y1A2kzEVsU&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=SE7_KR8Upn8&feature=youtu.be


Vissza a hírekhez