JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Hanggal festett történetek – A Vörös Niki Quartet és Csicsák György a BJC-ben

A hosszú jazzhétvége felvezetéseként pénteken a Pallai Péter & Kerekes György páros Harmónia Jazzműhelyének szervezésében a Vörös Niki Quartet lépett fel a BJC-ben. Örökzöldek, bluesok, zamatos kis novellák, apró történetek, humoreszkek kerültek műsorra. Pontosan olyan hangulatot kaptam, amilyet az ember elképzel magának, ha az aktuális világmegváltás helyett egy lényegesen tapinthatóbb, könnyed, nyáresti kikapcsolódást képzelne el magának, no meg a felebarátainak. Azt hiszem erről szólt a történet, megkaptuk a jussunkat.

Nikinek megvan az igazi jazzes hang, van benne pici karc, meg csintalanság. Talán még az esztergomi mozdonyok füstje is megcsapta csöppet, ami pontosan szériatartozék a jobb jazzénekesnőknél. A komorabb blues-ok mélységeit is kihallom időnként Niki előadásából. Emlékeztet kicsit az általam nagyon kedvelt Roberta Gambarini hangjára, ő is elég jól tud mesélni vele.

Nagyon tetszett az est folyamán az elhangzott dalok felfűzése, mindig sikerült kicsit tovább görgetni a ma esti zenei történések fonalát.

A zenekar a szokásos kényszerűségből mixelt All Stars felállás volt, de ez nem zavarta a közönséget.

Külön tetszett Csicsák Gyuri bluesokban mutatott szájharmonikázása, illetve gitározása.

Basszusgitáros időszámításunk kezdete (Jaco Pastorius felbukkanása) óta csípem, ha a basszerek kicsit szélesebb horizonton játszanak. Ezúttal Frey Gyuri gyönyörű dallamos szólókat játszott. Nem volt gitárnyüvés, de nem is hiányzott, pont ez illett  a ma estéhez.

Az egyetlen probléma a Harmónia Jazzműhelyhez köthető: kiderült, hogy az első féléves periódusban ez volt a nyári szünet előtti egyik utolsó koncert Péter és Gyuri égisze alatt. Tudom, nem egyszerű feladat kibekkelni egy nyarat, folyton topless csajok szambáznak a parton, meg effélék, de csak túléljük valahogy ezt a nehéz időszakot, és akkor újra a legteljesebb harmóniában hallgatjuk a következő koncerteket.

Vörös Niki Quartet, vendég: Csicsák György

Vörös Niki – ének
Csicsák György – szájharmonika, gitárok
Vörös László – zongora
Frey György – basszusgitár
Varga Bendegúz – dobok

voros-niki-quarte1.jpg

voros-niki-quartet2.jpg

voros-niki-quartet3.jpg

voros-niki-quartet4.jpg

voros-niki-quartet5.jpg

voros-niki-quartet-pallai-peter.jpg

Vissza a hírekhez