JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

18. Solymári Jazz Weekend

Márkus Tibor Erkel-díjas zongoraművész művészeti vezetésével az Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében ismét szezonzáró jazznapra került sor Solymáron.

solymar2.jpg

A program a szokásos magas színvonalú és sokszínű produkciókból állt össze. Az első fellépő a Dr. Peller Jazzband volt szimpatikus mainstraim jazzmuzsikájával. A zenekar vezetője dr. Peller György szaxofonon és kavalon, aki a szomszéd község jegyzőjeként a helyi erőket képviseli magas zenei színvonalon. Műsorukban jazz örökzöldek feldolgozásai és változatos stílusú saját szerzemények hangzottak el az énekes Hegedüs Zsuzsanna nagyon kellemes hangszínével. A Dr. Peller Jazzband tagjai nagyon sokoldalú zenészek, most éppen ketten egy Trisztán és Izolda előadásban vettek részt ezért helyettesíteni kellett őket, ami sikeresen meg is történt. Bőgőn Kiss Attila játszott remekül, Kozák Zoltánt helyettesítve, és a trombitás posztján is ideiglenes személycsere történt. Sebestyén Patrikot hallhattuk trombitán és melodikán is, az állandó tag Molnár Zoltán helyén. Gitáron Mészöly Márton, a dobokon Csomós Ferenc erősítette a pilisi medence legerősebb csapatát.


pellerjb2.jpg

pellerjb3.jpg

pellerjb4.jpg

pellerjb5.jpg

pellerjb1.jpg

Másodikként a nemzetközileg is jegyzett  Halper Hendrix Experiment mutatta be Jimi Hendrix életművén alapuló jazzfeldolgozásait. A zenekar Halper László gitáros vezetésével, Kollmann Gábor szaxofonossal, a Budapest Jazz Orchestra művészeti vezetőjével és a fantasztikus ritmusszekcióval, Hajas László dobossal és Kosztyu Zsolt basszusgitárossal kápráztatta el a közönséget. Igazi bölcs, világszínvonalú örömzenét hallhattunk, nem véletlen, hogy Halper László Hendrix projektjébe az elmúlt években elfogadta a meghívást Randy Brecker, Eddie Gomez és Steve Gadd is.

halper-hendrix1.jpg

halper-hendrix4.jpg

halper-hendrix2.jpg

halper-hendrix3.jpg

halper-hendrix5.jpg


 Az est zárásaként egy nagyon fiatal, izgalmas projekt a Vintage Dolls lépett fel. Három fiatal énekeső, egyéni sikerekkel a hátuk mögött megalakított egy formációt, amelynek repertoárja az 1930-as, 1940-es évek világslágereinek feldolgozásaiból épül fel. Az ötlet a formáció önálló megalakulására egy Sárik Péter által létrehozott Jazz All Stars Projekt megszervezésekor született. Ekkor alakult ez a Magyarországon egyedülálló hangvételű, de minősége miatt egészen biztosan nemzetközileg is sikerre ítélt zenekar. Munkácsy Eszter, Nagy Lili és Szász Ágnes egészen fantasztikus hangulatot varázsol a tökéletesen előadott és hangszerelt dalokkal. A kísérőzenekar is a legmagasabb minőségben interpretálja a múlt század közepének amerikai zenei világát. Hatalmas sikert aratott a társaság és biztosan fogunk még róluk hallani, hiszen első turnéjuk az idén indult el. A zongorista posztján most Antal Gábort, a nagyon fiatal és szenzitív billentyűst láthattuk, aki Bartha Mátyást helyettesítette vagy váltotta. Szabó Illés gitáron, Cseh Balázs dobon játszott, ha nem tévedett a műsorlap. Az biztos, hogy  nagybőgőn sok sikeres és komoly projekt kiváló bőgőse Bögöthy Ádám játszott.

vintagedolls1.jpg

vintagedolls2.jpg

vintagedolls3.jpg

vintagedolls5.jpg

vintagedolls6.jpg

solymar1.jpg

 

voodoo1.jpg

voodoo2.jpg

A cikk végén csak utalnék az előző esti blues program fellépőire: a Woodoo Papa duó (Fejér Simon Pál ének, gitár és Szert Zsigmond harmonika, dobok, ütőhangszerek) autentikus, de friss, szellemes műsorát a Premecz Organ Trió fellépése követte Jász András szaxofonos fantasztikus játékával és a sztárvendég Tóth Vera egyedülálló hangjával kiegészítve. Úgy gondolom ennek a programnak is helye van a jazzma.hu oldalán, hiszen a jazz alapja a blues is, és amit Premecz Mátyás a Hammond orgonán, Badics Márk dobosként, valamint a gitáros Csókás Zsolt hozzátett a péntek esti blues esthez, az színtiszta jazz volt. Jász Andrist pedig ki ne ismerné a rengeteg zenekarban nyújtott szaxofonjátékáról és fúziós kompozícióiból.

premecz2.jpg

premecz3.jpg

premecz4.jpg

jasza1.jpg

jasza2.jpg

jasza3.jpg

premecz1.jpg

Vissza a hírekhez