JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Gyárfás – Premecz Organ Trio – Jazz Kocsma, Szeged, november 19.

A harmincas évek óta létező Hammond orgona alaposan bejátszotta magát a különböző zenei stílusokba. A jazz történelem jó néhány orgonista-gitáros ikonpárral rendelkezik. Jack McDuff – George Benson, Melvin Rhyne – Wes Montgomery, Larry Young – Grant Green, Jimmy Smith – Kenny Burrell, Leon Spencer – Melvin Sparks, Richard „Groove” Holmes – Gene Edwards vagy a még ma is aktív Dr. Lonnie Smith – Jonathan Kreisberg és Joey DeFrancesco (aki Miles Davis mellett is játszott) – John McLaughlin…

Ma már mi magyarok is büszkélkedhetünk egy ilyen párossal, akik egy kihagyhatatlan dobossal kiegészülve öregbítik ezt a fajta muzsikát. Hétfő este a román turnéról hazafelé tartó Gyárfás – Premecz Organ Trio tette tiszteletét a szegedi Jazz Kocsma pódiumán. Gyafi elmondása szerint a 13. fellépésük volt ez a koncert körúton. Szerencsére nem péntek volt.

gyafi2.jpg

Mindig nagy élmény megcsodálni egy igazi Hammond orgonát a maga valójában. Hát még amikor megszólal! És ha olyan valaki szólaltatja meg, aki ért is hozzá, az már mindennek a tetőfoka. Tegnap ez adott volt, és az „Organ Grinder’s Suite” című CD bemutatóját tartó trió valami elképesztően jó produkciót mutatott be. Nehéz lenne bármi hibát felfedezni az előadásban, de nem is volt időnk keresgélni, mert ez a muzsika elvarázsolt minden jelenlévőt. És voltunk is sokan, azt hiszem a „Megtelt!” táblát ki lehetett függeszteni. Általános vélemény volt, hogy ez az este simán verte az egy héttel korábbi jazz napok bármelyik koncertjét. Ez azért nagy dicséret a rendezőnek is.

Gyafi jókedvre derítő konferálása kísérte az összes számot, mindegyikről megtudtuk egy rövid történet keretében, hogy kiről szól vagy kinek a tiszteletére készült. Rendkívül jó volt, hogy nem feldolgozásokat hallottunk, hanem Gyárfás István saját számait, amik címükben, hangulatukban, stílusukban utaltak a jazz halhatatlan orgonistáira. Matyi játékával tökéletesen idézte elénk a dalok ihletőinek játékát, elképzelhettük, hogy milyen volt a ’60-as évek vége felé beülni egy amerikai kis klubba. Persze kellettek a remek társak is, hiszen a gitárszólók és a rövid dobszólók sem maradtak el a billentyűk varázslójának teljesítménye mögött. Aki esetleg nem hallotta még őket, az most személyesen meggyőződhetett arról, hogy a Jazzma.hu mindhárom listáján miért is lett első a hangszerén Gyárfás István és Premecz Mátyás, illetve miért végzett előkelő helyen Jeszenszky György.

Egy igazán kiváló hangulatú este maradt mögöttünk, három fantasztikus zenésszel, és persze ne feledkezzünk el a szervezőről sem, a Jazz kocsma is alaposan kivette részét a produkcióban a jó választással és nagyszerű lebonyolítással.

gyafi1.jpg

gyafi3.jpg



Vissza a hírekhez