JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Molnár Gyula 75 éves jubileumi koncertje

A mellékelt plakáton két fontos évszám szerepel, 55 és 75. Az első szám Magyarország jelenleg legrégebbi együttesét jelenti, mert a szegedi Molnár Dixieland Band 55 éves. A második szám 75 Molnár Gyula éveinek száma. A jubileumi koncerten ezt a két számot ünnepelte a telt házas MOM hallgatósága. Egy zenekar életében nagy jelentősége van, hogy ennyi idő után is együtt maradtak és folyamatos munkával kitartóan részt vettek a hazai és nemzetközi tradicionális jazzéletben.

molnar-dixie-004.jpg

Az eltelt évtizedeket még jobban értékelem, hiszen vidéki együttesről van szó, és csak mi vidékiek tudjuk, hogy sokkal nehezebb életben maradni, mert nagyon nehezen lehet pótolni egy-egy kiesett tag helyettesítését. Kevesebb fellépési lehetőség és az állandó utazások is nehezítik az együttes munkáját.

plakat-jubileum.jpg

Nos, a színpadon viszont ennek nyoma sincs, ugyanolyan lelkesedéssel és színvonalon játszottak. Jó hangulatukat és lelkesedésüket azonnal átvette a közönség. Megpróbálom nyomon követni a koncertet, de be kell mutatnom az együttest.

molnar-dixie-018.jpg

Nos, az első hír, hogy Garay Márta betegsége miatt (mielőbbi javulást kívánunk!) a zongoránál  Dr. Csanádi Lajos működött közre. Természetesen a zenekar motorja változatlanul Dr. Molnár Gyula, akit nyugodtan mérhetünk nemzetközi mércével. Technikai tudása, valamint a fúvós hangszerek (klarinét mellett alt- és tenorszaxofon) hangszínét a legjobbak között említhetjük meg. Sallai László trombitán, Fajszi Csanád harsonán, Simon Krisztián dobon, Szászi András bendzsón, Kiszin Miklós bőgőn működött közre.

molnar-dixie-005.jpg

A koncertre három vendégszólistát hívtak meg, akik régi barátsággal fogadták el a felkérést: Illényi Katica ének, hegedű, Lázár István ének, trombita, és az elmaradhatatlan konferáló és éneklő Berki Tamás.

molnar-dixie-017.jpg

Az első számuk Bix Beiderbecke „At the Jazz Band Ball” volt és rögtön jó hangulatot varázsoltak a kitűnő tempóval. A második szám egy eredeti Molnár feldolgozás volt (Minek a szőke énnékem), ő játszott először dixie feldolgozásban magyar népdalt. Garay Márta hiányát is pótolták egy remek TV bejátszással, Scott Joplin „Maple Leaf Rag” című virtuóz zongora darabját, majd következett Sidney Bechet „Kis virág” (Petit fleur) c. világslágere, amelynek Gyula egyéni feldolgozása pályája egyik csúcsteljesítménye.  Következett Nick La Rocca „Tiger Rag”-je, amelyben a végén elkapták a tigrist.

Berki Tamás bekonferálta Illényi Katicát, aki méltatta az együttest és megköszönte a meghívást. Egy régi örökzöld nótával nyitott, Fats Waller „Honeysacle Rose”-át játszotta el, majd egy nem mindennapi gospelt énekelt el csodálatosan, az „Amazing Grace”-t.

A koncert következő eseménye egy meglepetéssel folytatódott: a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke (Kakas Béla) jött fel a színpadra és átadta Gyulának a Csongrád Megye Kultúrájáért kitüntetést. Kakas Béla 50 éve kíséri figyelemmel az együttes munkáját.

Szünet előtt még eljátszották Spencer Williams „I’ve Found a New Baby” c. világslágerét. Szünet után folytatták a lendületes tempót, első számuk a „Perzsa vásár” c. operasláger feldolgozása volt, majd az orosz népdal, a „Fekete szemek” (Ocsi csornije).

Két Acker Bill szám következett (akivel Gyula személyesen is találkozott és barátságot kötöttek), a „Creole Jazz” és a „Stranger in the Shore”.

Újabb lendületet kapott a koncert, hisz Louis Prima magyar megfelelője Lázár István és partnernője, Illényi Katica a „Nothing Too Good for My Baby” c. örökzölddel arattak nagy tapsot, melyet követett a „Bei mir bist du shein”.

Berki Tomi a tőle megszokott magas hőfokon adta elő Kozma József legismertebb világslágerét Hulló levelek).

Az „It Don’t Mean a Thing”, az ”It’s a Long Way to Tipperary”, a „Minnie the Moochw”, és a „Bring Me Sunshine” c. számokkal zárták az igen jó hangulatú koncertet.

Persze a ráadás sem maradhatott el, természetesen a „Szentek mennybemenetele” (When the Saints Go Marchin’ In) zárta a jubileumi hangversenyt.

molnar-dixie-020.jpg

molnar-dixie-021.jpg

molnar-dixie-023.jpg

molnar-dixie-024.jpg

molnar-dixie-027.jpg

molnar-dixie-028.jpg

molnar-dixie-030.jpg

molnar-dixie-031.jpg

Vissza a hírekhez