JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

SOUL A FALON

A Belváros legújabb kulturális közösségi tere, a FÉM Arts & Café termeinek falain március 22-ig Palotai Misi fotográfiái tekinthetők meg. A kedden nyílt kiállítás a „Soul” címet kapta az alkotótól. A képeken a jazz és a tánc művészeinek ihletett pillanatait láthatjuk, amelyek így kinagyítva és állóképben megörökítve alaposan megfigyelhetők. Nyugodt körülmények között, kényelmesen szemlélődve vehetjük szemügyre, amit egy koncert, vagy balettelőadás alatt nem, vagy csak felületesen sikerült rögzítenünk vizuális memóriánkban.

00-1.jpg


Palotai Misit lassan több mint egy évtizede ismerem, de mégsem becézném bizalmasan beszámolómban, ha ő a maga nevét nem ebben a formában használná. Rengeteg koncerten találkoztam vele, megszállottan követi, és örökíti meg a jazz eseményeit, akár világsztárok, akár fiatal tehetségek játszanak. Szülei a mérnöki pályára szánták, de a statikai számítások túl száraznak bizonyultak számára. Valami izgalmasabb, látványosabb után nézett, és ezt a design területén, a formatervezésben meg is találta. Belsőépítészeti tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozott, mindig az érdekelte, amit mások nem tudtak, vagy nem akartak elvállalni. Kisgyerekként ismerkedett meg a fotózással, mikor édesapja hozott a munkahelyéről egy nagyítógépet, hozzá tálakat, krómszárítót, így az elsötétített fürdőszobában elkezdődhetett a varázslat. A papától időnként kölcsönvett Zorkij után, már felnőttként vette első saját fényképezőgépét, amely egy fénymérő nélküli Praktica L volt. Azután jött a családalapítás, gyerekek, és a fotózás el-elmaradt, mint intenzív hobby, bár ahogy életmottóként megfogalmazta, „akkor is "fényképezek", ha nincs nálam fényképezőgép…”. Hosszú volt az út a visszatéréshez, és Palotai Misi is a filmes gépet digitálisra cserélte, de a papa Zorkij kameráját felújíttatta, sőt, időnként nosztalgiából használja is.

A tavaly létrehozott FÉM „L” alakú pincéjébe lejutva, a hangulatosan berendezett kávézó végén álló pódiumon a megnyitó ceremónia előtt a trombitán kívül ezúttal basszusgitáron is játszó Fekete István fiával, a beatboxon kísérő Fekete „Jammal” Jánossal valamint a gitározó, szájharmonikázó és természetesen éneklő Giber Jánossal hozta hangulatba a közönséget. A rövid jazz-blues fusion bemutató után a 17 éve Magyarországon élő horvát színésznő, Čarna Kršul nyitotta meg a kiállítást, személyes emlékeket felidézve kedvesen, és lényegre törően méltatva Palotai Misi munkásságát, amelybe a jazz mellett a másik két nagy szerelem, a tánc és a színház is beletartozik. A nyitóbeszéd után az alkalmi trió közkívánatra még egy számot eljátszott, és elkezdődött a falon lógó képek alaposabb megszemlélése.


01-1.jpg


02-1.jpg


03-2.jpg


04-1.jpg


05-1.jpg


06-1.jpg


07-1.jpg


08-1.jpg


A kulturális tér megálmodója, létrehozója és művészeti vezetője, Cziczó Attila azonban még tartogatott meglepetést számunkra. Az egybegyűlteket a kávézóból a FÉM színháztermébe invitálta egy kis kortárs balett bemutatóra, a klasszikus kiállítás megnyitó menü, a pogácsa és bor elfogyasztása előtt.


09-1.jpg


10-1.jpg


11-1.jpg


A képeket nézve, egyre inkább Dave Liebman nemrég a Broadcast Music World honlapján megjelent interjújában olvasottak jutottak eszembe. A mester érdekes gondolatokat fogalmazott meg a franciák által definiált "Le Roi du Monde" érzésről. Mint mondta, bár minden igazi muzsikus ezt az érzést szeretné átélni játék közben, de ez akkor sem mindig sikerül, ha amúgy minden úgy megy, ahogy kell. A jazz improvizáción alapul, olyan azonnali művészet; ahogy valós időben látod - nincs múlt, nincs jövő. Ha ebben a jelenlegi időben a társaid úgy játszanak veled, ahogy elképzelted, jól érzed magad, amikor játszol, és a közönség is ugyanolyan hullámhosszra hangolódik, nagyjából egy szóló időtartamáig, három-öt percig, úgy érezheted, te vagy a világ királya. Ez egy hihetetlen érzés, és ha átélted, akkor máris tovább kell lépned a következő dalra, vagy a következő előadásra, de az élmény dolgozik benned, és mindig reméled, hogy sikerül újra létrehozni azt a pillanatot. Palotai Misi fotóin ez a "Le Roi du Monde" érzés eljöttének, tökéletes időben és kompozícióban való rögzítése, ha úgy tetszik képi megfogalmazása látható.


12-1.jpg


A főprofilt jelentő színházi előadások, valamint a hétfőnként megrendezett „Pepita Oroszlán Zenés Estek” jazz programjai mellett a FÉM Arts & Café termei naponta 14:00 órától este 22:00 óráig látogathatók, ahová a Váci utca 40. szám alatt található sarokház Irányi utcai oldalán lévő bejáraton lehet lejutni. Érdemes arra sétálni, egy kávéra beülni, és a képeket megnézni. Közben a gazdag műsorkínálatot áttanulmányozva akár az egyik esti programra is kedvet kaphatunk.

Vissza a hírekhez