JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Mi lett velük? – Kertész Erika (Amsterdam)

Erikát 2011-ben hallottam énekelni, még a Múzeum utcai BJC-ben. Azóta lefolyt néhány pohár víz a Dunán és az Amstel-en is.

kertesz-erika.jpg


1) Kezdjük az elején: mikor és hol született?

1981. május 19-én születtem Pécsen. Egyébként sosem laktam ott, anyukám szülészorvosa rendelt Pécsen. A szüleim akkoriban Taszáron laktak, később onnan költöztünk Kaposvárra.


2) Már ott Kaposváron jazz énekesnőnek készült?

Ott kezdtem zongorázni, és ének tagozatos általános iskolába járni, ahol imádtam a kórust. Amikor 1989-ben Budapestre költöztünk, a Bakáts téri iskolába jártam szintén zene tagozatra, jött a hegedű, a zongora, a Budapest Gyerekkórus, egy musical stúdió és később a privát énekórák. Szabó Magditól tanultam az első jazz standard-emet, az „As Tme Goes By”-t, utána Berki Tamáshoz jártam évekig.


3) Mikor került Székesfehérvárra a Kodolányi Főiskola Jazz Tanszakára?

Nem vagyok jó az évszámokban, talán 2009-ben? Igen, talán abban az évben kezdtem, amikor az E.K.Avenue kezdődött, Szendőfi Peti beszélt rá, hogy jelentkezzek.


4) Mikor végzett?

2012-ben. Talán. :) Hogy Ingrid Bergman szavaival éljek: "A boldogság titka a jó egészség és a rossz memória".


5) Maga itthon menő volt (E.K.Avenue), és még is elment itthonról. Hányban történt ez és miért?

Ahogy lediplomáztam a Kodolányin 2012-ben, kiköltöztem Hollandiába, Amszterdamba. Ahogy a hollandok mondják, "voor liefde", azaz "szerelem miatt".

Egyébként még mindig menő vagyok. :) Igaz, hogy az elmúlt években otthon kevés koncertem volt, de sokat dolgoztam így is. Sok lemezen vendégszerepeltem, többször is turnéztam az ausztrál Tailor Birds zenekarral. 2015-ben megjelent a „Young Soul, Old Soul” című duólemezünk Reschofsky Dáviddal, 2016-ban a második E.K.Avenue lemez. Oneword nevű popzenekarommal is megjelent 3 kislemezünk. 2018-ban a „Hazakísérlek” című dallal megnyertük a Jazzy Dalversenyt, és elhoztuk a közönségdíjat is. Ősszel jön a Oneword nagylemez. Rengeteg angol és magyar nyelvű dalszöveget írtam megbízásra, szereztem egy csomó új dalt. Énekelek az új Fusio Group lemezen is, ami nagy büszkeség számomra.


6) Amsterdam-ban tovább tanult, vagy énekesnőként kereste kenyerét?

Szerettem volna továbbtanulni, és megcsinálni a jazz-ének mastert, jelentkeztem is az amszterdami és a rotterdami konzervatóriumba is, de nem vettek fel.

A kisfiam megszületése előtt sokat koncerteztünk a férjemmel, Reschofsky Dávid gitárossal, ő a hágai konzervatóriumban szerezte meg a master diplomáját.


7) Hogy ismerkedett meg a férjével? Mikor házasodtak össze?

Ő is a Kodolányira járt, de ott nem egy évfolyamba jártunk, nem ismertük igazán egymást. Aztán egyszer eljött az egyik E.K.Avenue koncertre a Budapest Jazz Klubba (akkor még a Nemzeti Múzeum mellett volt) és rögtön a koncert után megkérte a kezemet. Nem ám, csak meghívott egy pohár borra. Az esküvőnk 2017-ben volt, Ebesen, Dávid nagymamájának a kertjében.


8) Pár évvel ezelőtt beraktam magukat a Debreceni Bor- és Jazz Napok programjába. Nagyon meleg volt és magának nagy volt már a hasa.

Igen, szerettem azt az estét. Mind az E.K.Avenue-val, mind Dáviddal közös duónkkal felléptünk. Ezek voltak az utolsó fellépéseim, mielőtt megszületett kisfiunk, Samu.


9) Miből élnek kint?

Mind a ketten tanítunk.


10) Mikor jönnek haza legközelebb?

Én március 23-án utazom Budapestre a kisfiammal, hogy a szüleimnél hagyjam őt egy hétre. Én pedig visszajövök Amszterdamba dobozolni. Ugyanis a hónap végén hazaköltözünk Budapestre.


11) Puff neki. Elegük lett Amsterdam-ból, vagy csak honvágyuk volt? Netán a gyerek lassan már iskolába megy és jó lesz előtte megtanulni rendesen magyarul?

Amszterdammal a világon semmi baj nincs. Fantasztikus hely, és egész életemben hálás leszek, hogy itt tölthettem majdnem 7 évet, hogy ide született Samu (aki egyébként nagyon szépen beszél magyarul amellett, hogy holland oviba jár), hogy megtanultam jól hollandul, hogy csodálatos embereket ismertem meg, és még sorolhatnám. Egyébként elindítottam egy fotósorozatot az Instagramon "Ami hiányozni fog Amszterdamból" címmel. Gondolom Robi bácsi nem instagramozik, majd küldök néhány képet. :)

Ahogy egyszer egy nagyon kedves barátnőm, Mester Dóra Djamila egyik cikkében olvastam: Hollandiában minden "készen van". Nyilván ebbe is bele lehet kötni, és itt sincs kolbászból a kerítés, ami engem egyébként annyira nem is motiválna, mert nem vagyok oda a húsért. De akármennyire is könnyű itt az élet, valami nincs meg, ami Magyarországon megvan. A gyökerek, az otthon érzés, a család, a barátok - akik nem mentek külföldre -, a régi zenésztársak.

Be kell azt is vallanom, hogy amellett, hogy nagyon várjuk, hogy újra Budapesten lakjunk, sokszor feltesszük magunknak a kérdést, hogy vajon jól döntöttünk-e. De nincs olyan helyzet, ahonnan ne lehetne újratervezni!


12) Erről jut eszembe, ha már haza jönnek, akkor netán újra szervezi az E.K.Avenue-t?

Biztosan tovább fogjuk csinálni a zenekart, hiszen idén vagyunk 10 évesek. Újraszervezni nem kell, mert bár a legutolsó lemezünk 2016-ban jelent meg, és azóta a kisfiam születése és a távolság miatt egy kis szünetet tartottuk, várjuk izgatottan a közös zenélést. Az első budapesti koncertünk június 28-án lesz a MOM Kultban, a Hegyvidéki Smooth Jazz Klub keretein belül.

Vissza a hírekhez