JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. október 21.
Ferenc Németh is calling2019. október 19.
JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN2019. október 17.
Coltrane, John: Blue World2019. október 16.
GELEM GELEM2019. október 15.
Jazzeste a Fonóban2019. október 14.
Harcsa Veronika is calling2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
SZEZONNYITÓ HAZAI PÁLYÁN2019. október 08.
Temesi Berci: III2019. október 08.
REMÉNY2019. október 04.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Hírek

Cséki Kálmán Trió - Awakening

Azonos nevű apukája is jónevű jazz zongorista! - A szerk.

cseky-kalman-trio-awakening.jpg

Cséki Kálmán Trió - Awakening (Szerzői kiadás)


„Kálmán ébredése”

A Cséki név igen jól cseng a zenészek és muzsikát kedvelők körében, hiszen egy méltán híres művészdinasztiáról van szó. A 36 éves Cséki Kálmán hosszú évekig a világhírű hegedűs, Roby Lakatos együttesének oszlopos tagja volt. A nagyszerű zongorista azonban nemrégiben úgy döntött, hogy szóló karrierje építésébe kezd. Ennek első állomásaként elkészítette triójával az „Awakening” címet viselő albumot.

A lemez elnevezése rendkívül kifejező, hiszen az „Ébredés” egy új korszak kezdetére utal. A hármasban Pecek Lakatos Krisztián bőgőzik, és a Svédországban élő, de gyakran hazalátogató Csörsz Zoltán dobol.

A korongon hét dal hangzik el, melyek kivétel nélkül Cséki Kálmán munkái. Nézzük, mit rejt a bűvös hetes szám!

„Just a Lil Bit”; ezzel a kompozícióval indul a felvétel. A nagyszerű trió egyből bevezet bennünket a hamisítatlan modern mainstream csodás világába. Lüktető “groove” szólal meg, mely végigkíséri a dalt. 5 perc 17 másodperc után (eddig tart a „Csak egy kicsit”) máris nyugtázhatjuk -amit persze eddig is tudtunk-, hogy Kálmán, Krisztián, és Zoltán világszínvonalú jazzisták!

Következik a címadó „Awakening”. Ez az a kompozíció, amely Kálmán jelenlegi élethelyzetét, terveit, vágyait testesíti meg. Gyönyörű dallam csendül fel, mutatva, hogy a zongorista finoman, ugyanakkor határozottan szeretne elindulni saját útján.

A harmadik „track” az „After Midnight”. Újra visszatérünk a jazz fősodrásához. Gyors, swinges darab, ami jó lehetőséget nyújt Kálmánéknak virtuozitások bemutatásához.

Cséki nemrégiben veszítette el szeretett nagymamáját. Az Ő tiszteletére írta a „Remembrance”-t. A 6/8-os beosztású, megható melódia méltó megemlékezés; büszke lehet unokájára a Mennyországból letekintve a nagyi.

Az „Exynos”-szal haladunk tovább. Feszes „groove” vezeti fel a darabot, majd a kiváló zongora impro közben megérkezik a swing, a „walking bass”, amit hallgatva a legrangosabb budapesti, berlini, vagy New York-i jazz klubokban éreztem magam!

A fiainak dedikálta Kálmán a „Song for My Sons” című balladát. Kell-e meghatóbb vallomás egy apa részéről gyermekei felé, mint egy csodálatos, őszinte, szívet melengető dal? Felemelő élmény volt hallani!

El is érkeztünk a záró témához, a „Bebop Fusion”-höz. Afro és latin ritmusok ötvözete öleli körbe a modern, tüzes szerzeményt. Keretes szerkezetbe foglalva a repertoárt -az első számhoz hasonlóan- mindenki hozza, mutatja

„world class” szintjét minden szempontból!

Cséki Kálmán ébredése, saját ösvényén való elindulása tökéletesen sikerült! Az „Awakening” kapcsán nyilvánvaló tette, hogy zongoristaként és szerzőként egyaránt oda kell Rá figyelni, és még sokat fogunk Róla hallani. Várjuk a folytatást!


Cséki Kálmán Trió: Awakening (Szerzői kiadás 2019)

1. Just a Lil Bit

2. Awakening

3. After Midnight

4. Remembrance

5. Exynos

6. Song for My Sons

7. Bebop Fusion


Cséki Kálmán – zongora

Pecek Lakatos Krisztián – bőgő

Csörsz Zoltán Jr. – dob

Vissza a hírekhez