JazzMa

Friss Hírek

BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Exkluzív interjú Dr. Tímár Péterrel, a Lamantin Jazz Fesztivál főszervezőjével

Péternek 1999 őszén segítettem először a Lamantin Jazz Fesztivál kapcsán. Ti. a MATÁV-nál nem igazán ismerték őt. Szabó Gyula barátom felhívott, hogy tájékozódjon nálam, csak pozitív dolgokat tudtam mondani róla. Így aztán megkapta a támogatást, és 2000 nyarán létre jöhetett az első Lamantin Szombathelyen.

timar-peter-2012.jpg


1) Az idei már hányadik Lamantin Jazz Fesztivál lesz?

Idén jubilálunk, ugyanis kereken a huszadik!


2) Mettől-meddig tart?

2019. június 23-tól 29-ig.


3) Lesznek az idén is külföldi sztárok?

Németh Ferenc, a magyar jazz külföldön egyik legismertebb alakja, aki hoz magával egy nemzetközi hírű osztrák gitárost, Wolfgang Muthspiel-t. Eljön a brit soul-jazz nagyasszonya Liane Carroll is. Aki volt már a koncertjén, tudja róla, hogy egy fantasztikus hangú, hihetetlenül szuggesztív, és nem utolsó sorban isteni a humorú énekes! A csütörtöki blues napon pedig saját zenekarukkal lép fel Jon Cleary New Orleans egyik legnagyobb ma élő alakja, a mai blues élvonalába tartozó Grammy-díjas sztár, és Kenny "Blues Boss" Wayne, aki egy 70 feletti „nagy öreg”, igazi autentikus  bluesman.


4) És magyarok?

Minden évben elmondom, hogy a tanári kar koncertje olyan különlegesség, ami Magyarországon ritkaság számba megy, hiszen 13 ilyen kaliberű, más-más stílusú zenész ritkán hallható egy színpadon! Borbély Mihály is fellép nálunk, aki még a kezdetek kezdetén tanított is a táborunkban. Ő a Borbély Mihály Polygon-nal lép fel, aminek olyan illusztris tagjai vannak, mint Lukács Miklós, vagy Dés András. A Sárik Péter Trió  a nemrég lemezen is kiadott Bartók műsorukat játsszák majd. A Gramophonia Hot Jazz Orchestra lényegében a Hot Jazz Band rezesekkel kiegészült változata. A blues napra pedig eljön Pribojszki Mátyás a Jumping Matt and His Combo feat. Custom Big Band formációjával.


5) Szerinted, melyik koncertre érdemes a leginkább elmenni?

Természetesen az összesre!!!


6) A fiatalok közül kit ajánlanál a nézők figyelmébe?

A szerdai napon játszik az idei fesztivál legfiatalabb zenekara, a Juhász Márton Quartet, Juhász Márton, Tálas Áron, Ifj. Tóth István és Mike Gotthard közreműködésével. Azért is különleges számomra ez a koncert, mert ők mindahányan vagy diákként, vagy tanársegédként (vagy mindkettőként) régi lamantin táborosok!


7) A táborlakók együttesei most is közreműködnek majd?

Igen, minden nap velük kezdődnek a koncerteket idén is! És ezzel rögtön meg is cáfolom az előző kijelentésem, hiszen valójában ők lesznek a fesztivál legfiatalabb fellépői.


8) Hol lesznek a helyszínek és hánykor kezdődnek a koncertek?

A keddi nagyobb lélegzetvételű jazznap a Weöres Sándor Színház nagytermében, a csütörtöki bluesnap pedig az AGORA Művelődési és Sportházban. Ezek 6-kor kezdődnek. Vasárnap, hétfőn, szerdán és pénteken este 8-kor a Lamantin Klubban, és a szombati diákkoncert délután 1-kor, szintén a Lamantin Klubban.


9) Esőmentes jó időt és sok-sok nézőt kívánok!

Köszönjük!


2019-lamantin-plakat-jazzmanak.jpg

Vissza a hírekhez