JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Elindult a Debreceni Bor- és Jazznapok

A Jazzma színpadon rajtolt el a 48. Debreceni Bor- és Jazznapok.

A jazzfesztivált Gyarmati Zoltán nyitotta meg, aki az első debreceni jazzfesztiváltól kezdve mindegyiken szerepelt valamilyen formációban. Idén a Debrecen Jazz Együttessel, ahol Németh János volt a sztárvendég, aki Németországból érkezett, hogy részt vehessen a koncerten. A rövid bevezetőt követően rögtön felcsendült pár ismert jazz standard. A koncert alaphangulatát olyan swinges lüktetésű slágerek határozták meg, mint a Bernie's Tune vagy Mr. P. C. Hallhattunk még bluesokat, illetve egy-egy bossa nova és latin szám is belefért a repertoárba. A zenekar kellemes hangzását és a stílusos szólókat akár egész este elhallgattuk volna, de amilyen kellemes volt, olyan gyorsan vége is lett.

dsc02366.JPG

dsc02370.JPG

Másodikként, kis csúszással a Tóth Sándor Band lépett színpadra, akik teljesen kizökkentettek az előző koncert hangulatából. A swinget felváltották a groove-ok és a különböző népzenei lüktetések, az autentikus jazz combo hangzást, az akusztikus hangszereket, a fusion zenekar elektromos hangszerei váltották. A többnyire gyorsabb tempójú számokban mindenkinek jutott lehetőség nagyívű szólók formájában kibontakozni, amiket a ritmusszekció hasonló dinamikával kísért. A zenekar tagjai Tóth Sándor (szaxofon), Eichinger Tibor (gitár), Pataj György (zongora), Herr Attila (basszusgitár), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek) voltak.

dsc02386.JPG

dsc02427.JPG

Az est zárókoncertjét pedig a Step Time Band adta. Itt már nem volt olyan éles a váltás, de a fusion zene másik karaktere elevenült meg a színpadon. A színpadon megszólaltak az est első énekes számai, melyeket Tar Dávid énekelt el nekünk. Mellette az instrumentális számoknál Jász András legalább olyan éneklően szaxofonozott, ezzel kiegyensúlyozva az énekes és instrumentális szakaszok arányát. Ennek, és a nagyszerű ritmusszekciónak köszönhetően - melynek tagjai Juhász Attila (billentyű), Hárs Viktor (basszusgitár), és Kandi József (dob) voltak – az egyre növekvő közönség is megelevenült. A repertoárban (a saját számok mellett?) a legnagyobb klasszikusok is szerepeltek, mint például Herbie Hancocktól a Chameleon, Cantaloupe Island, Watermelon Man vagy Bill Whiters Just the Two of Us című szerzeménye. Az örök klasszikusok sosem kopnak el, és nagy örömmel hallgatta őket a közönség. A mai koncertek nagyon izgalmasak voltak, a hangosításnak köszönhetően igazán jól szóltak, már várjuk a következőt.

dsc02473.JPG

dsc02507.JPG


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez