JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Hoffmann Györggyel (Hofi), az iF tulajdonosával

Hofit 2007 óta ismerem. Amikor elindította jazzhelyét, egyből behívtam a Bartók Rádióba, hogy nyilatkozzon erről. Ennek már 12 éve… Augusztus végén az interjú kapcsán átküldtem neki kérdéseimet, mire tegnap ez a válaszlevél érkezett: „Kedves Robi! Köszönöm a kérdéseidet. Először tisztázzunk egy dolgot, az iF nem egy szokványos történet. Két magyarázatot tudnak elképzelni az emberek: a) Ugyan a Napnál világosabb, hogy ez ráfizetés, de egy kacifántos modellben talán jó üzlet, vagy hogy b) Mániákus jazzrajongó vagyok, akinek ez az álma. Könnyű belátni, hogy egyik se. Én sem értem magamat, de a következők bejátszanak: minőség mániás vagyok, közösséget szeretnék magam köré, és nehezen adom fel. Most már jöhetnek a válaszok!” Tipikus Hofi – ezt már csak én teszem hozzá.

hofi.jpg


1) Mióta hallgatsz jazz zenét?

Gimnazista korom óta biztosan, a matekozás volt a kedvenc elfoglaltságom, meg a biciklizés, meg a …  a komolyzene és lemezgyűjtés. A lemezgyűjtés során lettek jazzlemezeim. Nagyon megtetszett például Deseö Csaba lemeze, sokat gondolkodtam, hogy lehetne kimondani a nevét. Ma már tudom, sőt ismerem is a Csabát.


2) Eleinte kik voltak a kedvenceid, a magyarokat is beleértve?

Nem voltam tudatos zenehallgató, főleg jazz-ben nem. Össze-vissza hallgattam mindent, akkor is szétszórt voltam, most is. A Weather Report-ra, úgy emlékszem, hamar rákaptam. Néztem a Ki Mit Tud?-ot, drukkoltam a Panta Rhei-nek, mert az egyetemen találkoztam Szalay Sándor-ral (mondjuk az rock zene, ha progresszív is). Jó kis Ki Mit Tud?-ok voltak: Lakatos Tóni, Csanyi Zoli, Fekete Pisti, Pleszkán Frici. A Vukán-Szakcsi duóra emlékszem a TV-ből, meg Tomsits Rudolfra, de mégegyszer, nem mélyültem el, és élőben nem hallgattam őket (sajnos, most már).


3) És most?

Maradt ez a szétszórt, mindenevős zeneszeretet. Azt szeretem, aki maga is szereti, amit csinál, nagyon tud zenélni, és azt is tudja, mi mindent kellene még tanulnia. Aki ismeri a dolgok és saját értékeit, de el van ájulva attól a beláthatatlanul hatalmas dologtól, ami a zene és ezen belül a jazz. A Kőszegi Imre mondta egyszer, így emlékszem, lehet másképp mondta: én  egész életemben csak doboltam. Még nem tudok, nem is fogok. De dolgozom rajta.


4) Mikor határoztad el, hogy jazz helyet nyitsz? És miért iF Kávézónak nevezted el?

Minden alakult, így hozta az élet. Az iF helyén a Babcsán Gabi barátom üzemeltetett egy hegymászó boltot (Hegyisport). Aztán úgy alakult, hogy a bolt nem ment, viszont a Ráday utca Pest legjobb utcája lett. Nagy dolognak számított egy bérleti jog, amit a Gabó kiharcolt. Összefogtunk, és a vak hegymászók bátorságával átalakítottuk vendéglátó egységgé. Ő hegymászó múzeumot is akart bele, én pianinót. Az iF nevet egy barátom javasolta a mediterrán hangzása miatt. Mára szétváltunk, a pianínó maradt, vannak hegymászós fotókiállítások, és ha kérdik, az iF egy baromi jó filmnek a címe (a zenéje is jó).


5) Mikor volt Nálad az első jazzkoncert? És arra emlékszel, hogy ki volt az első fellépőd?

2007-ben nyáron nyitottunk és ősszel a Gőz Laci szervezte Budapest Jazz Fesztivál mellett (már nem lehetett hivatalosan csatlakozni) csináltunk négy koncertet. Ebben Szalai Peti (a tabla játékos) tanácsait követtem. Farkas Rózsa cimbalmozott, a három Darvas (Ferenc, Krisóf és Bence) bolondozott, Vázsonyi János szóló szaxofonozott, Monori András és Szalai Peti indiai zenét játszott. Döntse el, aki tudja, mennyire volt ez jazz. De még abban az évben lett egy Lamm Dávid-Balázs József-Soós Márton koncert például. És onnan nem volt megállás, irány a jazz. Hamar rájöttem, hogy tele a város zenélni szerető nagyszerű zenészekkel, akikkel érdemes. És akik megkerestek, hogy játszanának.


6) Mikortól vált rendszeressé a jazz az iF-ben?

Az első perctől rendszeres volt az élő zene ezen belül a jazz.


7) Összeszámoltad már, hány koncert volt azóta Nálad?

Az utóbbi években kb. 360 egy évben. Szerintem túl vagyunk a 3000-en.


8) Minek alapján állítod össze a havi programot?

Több szempont van, az egyik, a legfontosabb, ahogy adja az élet. Az élet bonyolult, van benne véletlen, barátság, csodálat, rámenősség, sokminden. Az egy törekvésem persze, hogy aki szeretne és olyan, az játszhasson. A bevezetésben említettem, hogy van a közönségépítő indulat és a minőség mánia. Nézem a havi felhozatalt, és folyton várom, hogy az iFből kiindulva ez a világ jobb lesz ettől a hónaptól kezdve. Együttműködő. Nem lesz, úgy látszik, de nehezen adom most már fel. Eddig nem figyelt fel rá kellőképpen a világ, de talán most szeptemberben.


9) És most hogy az NKA Hangfoglaló programja támogat, változott a kiválasztási szisztémád?

Könnyebbség a Hangfoglaló támogatása. A meglévő műsorstruktúrára adták a támogatást. Részemről meg vagyok elégedve a programokkal. Mindenféle változatosság van benne. Ezt lehet folytatni.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


10) És azt realizáltad már, hogy Te vagy az egyetlen hely, ahol még vasárnap is jazz van?

Persze. Ahogy a Maloschik mondta egyszer, bolond vagyok. Bolondabb, mint a Kohn a viccben, aki abból él, hogy vasárnap zárva tart. De a vasárnapi zene ugyanúgy megszépíti az estét, mint a hétfő, vagy a péntek. Mindennap nyitva kell lenni, hátha pont aznap esne be a kánaán.


11) Értékeli ezt a magyar jazz társadalom?

Ezek az emberi társadalmak nem teljesítenek valami jól, azt látjuk. Viszont tele van szerethető egyéni kezdeményezésekkel. Sok kedves szót kapok a jazz társadalom minden szegletéből. A Hangfoglaló program és a Kerületi Önkormányzat is támogatott már. Mondjuk, ha én lennék a jazz társadalom elnöke, jobban odafigyelnék.


12) Hány nemzet képviselői léptek fel eddig az iF-ben?

Sok országból jöttek (hogy számot mondjak 20, de tévedhetek), világsztárok is. Visszatérő világsztárok is vannak. Olyanok is, akik tervezik, hogy még jönnek. De nem éri meg New York-ból, vagy Tel Aviv-ból egy buli kedvéért ideutazni. Mindenki azt mondja, hogy szereti a helyet, hogy ilyen helyen (itt) szeret a legjobban játszani.


13) Tudnál ajánlani valakit a szeptemberi programból?

30 jó koncert lesz, mindet tudom ajánlani. De persze a Tim Ries a legjobb húzónév. Tudod, miért jön Magyarországra? Mert a világ (számára) legnagyobb zongoristái magyarok. Akik amúgy rendszeresen játszanak az iFben. Ez egy zenei örömutazás (is) a számára egy fontos évfordulón. Két koncertje is lesz: 18-án Szakcsi Lakatos Bélával, 21-én az East Gipsy Band-del. Nem fog mindenki beférni, mondok más neveket is, lesz Gyafi, Tojás, és összegyűlik újra a Fekete család is. Szóval 30 koncert.


14) Ugyanilyen lelkesedést és kitartást kívánok Neked a további munkádhoz!

Köszönöm szépen. Utólag még annyit, az iF honlapján rengeteg izgalmas dolog van:

Képek: http://www.if-jazz-cafe-budapest.hu/if-zenes-estek-kepek-albumok.html

Hangfájlok: http://www.if-jazz-cafe-budapest.hu/if-mp3-hangfajlok.html

Videók: https://www.facebook.com/pg/IF-Cafe-Jazz-Club-119649694670/videos/?ref=page_internal

és egy arcképcsarnok:

http://www.if-jazz-cafe-budapest.hu/iF_pult/if_pult.html


csoportkep.jpg


Vissza a hírekhez