JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Jazz a Márványteremben – A Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny I. elődöntője (1998. január 9.)

Sokszáz/114.rész

1997 szeptemberében akkori két főnököm, Dr. Alföldy Boruss István és Perédi Márta megbeszélésre hívott Pista irodájába. Azt kérdezték tőlem, milyen új műsor ötleteim vannak, mert 1998. január 1-től a MATÁV óhajtja szponzorálni Bartók Rádiós tevékenységemet.

Nos, mondtam nekik egy-két új műsor ötletet + említettem, hogy szívesen rendeznék jazz tehetségkutató versenyt, mert 1998-ban lesz 10 éve, hogy meghalt Füsti Balogh Gábor.

Végül is rábólintottak, így azt október elején meghirdettem a 25 éven aluli jazz zongoristák részére. Öt (havonta egyet-egyet, ebből az áprilisit a határon túli magyaroknak!) elődöntőt terveztem + június elején a döntőt. A demokat 1997. december 15-ig kellett beküldeni kazettán. 21 felvétel érkezett be a határidőig. A kazetták meghallgatása után 14 versenyző került besorolásra az öt elődöntőbe. Azért nem 15, mert határon túliból csak 2 fiú ütötte meg a mércét!

Ezek után érkezett el 1998. január 9. A totál teltházas Márványteremben először a zsűri foglalt helyet az első sorban. A zsűri elnöke: Szakcsi Lakatos Béla; tagjai: Vukán György, Oláh Kálmán, Borbély Mihály, Berkes Balázs, Lakatos Pecek Géza. (Sajnos, közülük Vukán Gyuri és Pecek már nincs az élők sorában.)

Azután beszólították a ritmusszekciót is: Egri János - bőgő, Balázs Elemér – dob.


fusti-001.jpg


Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató I. elődöntő

Bódis Réka (1977 Pécs)

A pécsi lány akkor már évek óta a Boston-i Berklee College of Music növendéke volt. (Első magyar nőként szerzett diplomát ott!)

A tehetségkutatóra azóta elhunyt édesapja, Dr. Bódis Lóránt küldte be lánya Bostonban készült felvételét. Réka nem is tudott róla...

Azért osztottam be az első elődöntőbe, mert akkor még téli szünetét élvezve itthon Réka. Neki jutott a hálátlan szerep, hogy először a zongora mögé üljön. Az alábbi három standard-et játszotta:

1) Juan Tizol: Caravan

2) Thelonious Monk: Round Midnight

3) Clifford Brown: Daahoud

A vörös hajú lány, akiről senki sem hallott azt megelőzően, nagy sikert aratott. Én leájultam tőle, Csányi Attila barátomnak pedig különösen a billentése tetszett.

Így nézett ki akkor (sajnos, csak a meghívó képe maradt meg…):

bodis-reka-001.jpg

És azt, hogy hogyan néz ki most, megláthatják a közel két évvel vele készült riportom elején!

https://www.jazzma.hu/hirek/2018/03/03/mi-lett-veluk-bodis-reka-reka-parker-san-diego-kalifornia-amerikai-egyesult-allamok/


Szabó Dániel (1975 - Komló)

Dani akkor volt végzős a Jazztanszakon. Egyébként rá Gonda tanár úr hívta fel a figyelmemet!

Ő a következő három témát játszotta:

1) Chick Corea: Chick’s Tune

2)  Bobby Troup: The Meaning of the Blues

3) McCoy Tyner: Changes

Ilyen volt:

szabo-daniel-001.jpg

...ilyen lett!

https://www.jazzma.hu/hirek/2018/06/06/20-eve-tortent-riport-az-1998-as-fusti-balogh-gabor-jazz-zongora-tehetsegkutato-verseny-dontoseivel-szabo-daniel/


Oláh „Cumó” Árpád (1980 Budapest)

És míg az előző kettő versenyző először lépett fel a Márványteremben, addig Cumó (időközben Tzumo lett belóle!) már 1997. május 23-án átesett a tűzkeresztségen.

Az ő három előadott témájának címe:

1) Oláh Árpád: Kapcsolat

2) Kenny Barron: Voyage

3) Cole Porter: Just One of Those Things

Ílyen volt:

cumo-001.jpg

…és ilyen lett!

https://www.jazzma.hu/hirek/2018/06/07/20-eve-tortent-riport-az-1998-as-fusti-balogh-gabor-jazz-zongora-tehetsegkutato-verseny-dontoseivel-olah-tzumo-arpad/

Vissza a hírekhez