JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Egri János Squared, avagy Egri a Négyzeten az iFben

Szöveg, fotó: hofi.

hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Egri János Squared. Aki ismeri a Jancsit (Jancsikat) érti természetesen: Egri János és Egri János jr. duózik. Egri János kétszer, vagyis doubled. Biztos vagyok benne, hogy nem az aritmetikai megfontolások alapján döntött a Jancsi (melyik?) mégis a kétszer helyett a négyzeten mellett. Viszont, ha már így alakult, akkor érdekes lehet a Jazzma olvasójának, hogy erről a témáról is locsogjunk.

Melyik jobb nekünk: ha kettővel megszorozzuk, vagy ha négyzetre emeljük Egri Jánost? Egy biztos, az a legjobb, ha muzsikál, akármelyik Jancsiról is van szó. A (pozitív) számok világában a kettőnél kisebbeknél az összeg a nagyobb, a kettőnél nagyobbaknál már a szorzat. (Egyszer egy kisebb, mint kétszer egy, de százszor száz már sokkal nagyobb, mint kétszer száz. Tudjátok, manapság a nagyobb számnak van igaza.) De azt is gondolhatjuk, hogy az összeg egydimenziós, a szorzat viszont már egy magasabb dimenzióba visz. Tudjátok mit? Maradjunk ennél: ha két Egri János játszik jazzt, az már egy magasabb dimenzió.

Az is egy kérdés persze, melyik Egri Jánost emeljük négyzetre? Az apát, vagy a fiát? Amikor először voltak együtt az iFben még egyértelmű volt, apu büszkén mutatta be tehetségesen induló fiát a közönségnek. Büszke apuka a fiával. Szerda este már a kis Jancsi is hozta a következő generációt, ő is apa lett, a nagy Jancsi pedig nagypapa.

Nekünk öregeknek, persze a nagy Jancsi a Nagy Egri János. Aki annyi idősen kb. mint most a kis Jancsi, barátaival Oláh Kálmánnal és Balázs Elemérrel  megalakította a Trio Midnight-ot. Azt a triót, amelyik a mi szemünkben a legnagyobb (jó az egyik legnagyobb, volt egy másik Szuper Trió is akkoriban). Egri János (az idősebb) képzeletben New York-i, az akkori  hazai közönség számára pedig Ő (Ők) voltak Amerika. Amerika meg sajnálhatja, hogy nem oda születtek.

A fiataloknak ez persze csak mese, nekik a kis Egri János a nagy. Aki egyformán tehetséges zongorista és énekes. Az Ő zenekarairól még nem tudjuk hova érnek, de kívánjuk, hogy tehetségének megfelelő helyre kerüljön.

Remélem érdekes volt ez a pár sor. A hideg szél miatt kevesebben értek el az iFbe, mint amennyit ez a muzsikálás megérdemelt. De akik ott voltunk, örülhetünk, hogy hallhattuk. Persze nem az iF lenne, ha a közönségből nem száll be valaki játszani. De ez az iF, két szám erejéig a Berlinben élő Orgon Albert basszusgitározott. Berlinben vett egy új (régi) basszusgitárt, de szerinte az nem lesz olyan, mint Egri Jánosé: az már negyedszerre ment vissza a Mesteréhez.  Ezt nem minden (g) és nem minden Mester tudja.

Van itt egy-két nézni, hallgatni való:

részlet a koncertből:

https://www.facebook.com/119649694670/videos/1066502730366683/?t=1

A régi Trio Midnightról.

https://youtu.be/I0uynSPE1Yg


001-4.jpg


004-4.jpg


007-4.jpg


008-4.jpg


009-5.jpg


011-6.jpg


013-4.jpg


016-1.jpg


017.jpg

Vissza a hírekhez