JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jazz Showcase 2020 a Müpa-ban

Az idén 13. alkalommal megrendezésre került Jazz Showcase a Müpa-ban. A kissé módosított lebonyolításból és a korábbi kezdésből következően komoly álló- és ülőképességgel kell rendelkeznie annak, aki három egymást követő délutánon háromtól kb. negyed nyolcig minden fellépőt meg szándékozik hallgatni. Azoknak, akik még az esti nagykoncertekre is kíváncsiak, a hazamenetel időpontja este 10 körül van.

Nekem ez az év volt az első alkalom, mikor az összes délutáni fellépőt sikerült meghallgatnom, sőt a péntek esti Oláh Krisztián Quartet + Rick Margitza koncerten is ott voltam.


jazz-showcase-2020.JPG


péntek délutáni eseményekről két részletes beszámoló is megjelent a JazzMa.hu-n, csak emlékeztetőül a fellépők:

-       Rodek Balázs Trio

-       Fekecs Ákos Project

-       shinterz.

Mint látják Rodek Balázséknak jutott az első fellépő hálátlan szerepe, azaz a munkanapon történő korai kezdés, ami a közönség számában óhatatlanul megnyilvánult. Úgy saccolom, ezzel azonnal elestek a közönségdíjtól, még akkor is, ha minden hallgatójuk rájuk szavazott volna.


szombat délután Sebestyén Patrik Sextet-jével indult. Ő az a trombitás, aki 2019-ben megnyerte a Magyar Jazz Szövetség által alapított „Az év fiatal jazz-zenésze” közönségdíját. Azóta egy nagyon erős zenekart szervezett maga köré kortársaiból, egyszerűen nincs gyenge pontja a zenekarnak: Sebestyén Patrik – trombita és egy számban ének, Oláh Kálmán Jr. – alt- és szopránszaxofon, Farkas Zsolt – zongora, Stummer Márton – gitár, Miskolczi Márton – bőgő, Richter Ambrus – dob.

A zenekar tagjainak saját szerzeményeit játszották. Stílusuk a mainstream kategóriába sorolható, ahogy Sebestyén Patrik Novák Péterrel történt beszélgetése során elmondta, szerinte először ezt a közös nyelvet kell megtanulni jól játszani, azután jöhet majd a továbblépés.


20200208-151202.jpg


20200208-151214.jpg


A következő fellépő a Perpetuum zenekar volt, akiket az utóbbi években már többször is hallottam, talán még írtam is róluk beszámolót. A majdnem állandó felállásban az utóbbi időben csak a dobos személye változott. A fellépő zenekar: Girincsi Fruzsina – ének, Takács Dániel – gitár, Sárosi Áron – basszusgitár, Telek Attila – dob. Egy kivételével saját számokat játszottak, a kivétel pedig Jimi Hendrix örökbecsű szerzeménye volt, a „Manic Depression”. Stílusukat experimentális art-pop-nak nevezik, amolyan minden stílust magába olvasztó zene. Ebből szerintem leginkább a jazz hiányzott, inkább nagyon nívós pop-rock koncertet halhattunk. Ismétlem, nagyon nívós koncertet adtak, már-már profi színvonalon. Ha a Showcase előtt nem szerepelt volna a Jazz szavacska is, én egyből átnyújtottam volna nekik az első díjat. Jók voltak a számok, az előadás, Girincsi Fruzsina pedig amolyan „színpadra termett” előadó. A közönségnek nagyon tetszett, az énekes-popos produkciók mindig könnyen megtalálják az utat a hallgatósághoz, pláne, ha még jó is.


20200208-164209.jpg


20200208-164218.jpg


A nap harmadik fellépője a Szalóky Group volt, amelynek vezetője Szalóky Balázs trombitás New York-i klasszikus zenei tanulmányai mellett kapott kedvet a jazzhez. A Sextet-ben a fiatal jazzgeneráció ismertebb és kevésbé ismert tagjai kaptak szerepet, azaz Szalóky Balázs – trombita, Raboczki Balázs – altszaxofon, Gálffy Gergely – gitár, Farkas Zsolt – zongora, Maros Rudolf – bőgő, Müller Tamás – dob. A zenekarvezető elmondása szerint a harmincas-negyvenes évek zenei világának továbbfejlesztése határozza meg stílusukat. Saját szerzeményeket játszottak, amelyek legtöbbje Raboczki Balázs kompozíciója volt. Foci hasonlattal élve, elmondható róluk, hogy a balszárny nagyon erős volt, ugyanis a nézőtér irányából a színpad bal oldalán ült a zongoránál Farkas Zsolt és szaxofonozott Raboczki Balázs, akik nagyon meghatározták a Sextet hangzását.


20200208-180806.jpg


20200208-180818.jpg


A teljesség kedvéért megemlítem, hogy a szombat esti nagy koncerten Oláh Dezső együttese és külföldi vendégei léptek fel.


vasárnapi programot a Magyar Jazz Szövetség által alapított „Az év fiatal jazz-zenésze” versenyben 2019-ben a zsűri által legjobbnak ítélt Hász Eszter énekes által megalakított Quintet indította. Ő is egy nagyon erős zenekart szervezett maga köré kortársaiból: Hász Eszter – ének, Vadász Gellért – altszaxofon és fuvola, Horváth Albert – zongora, Pál Gábor - basszusgitár, Varga Szabolcs – dob. Saját szerzemény kezdte és zárta a programot, közben pedig standrd-ek (pl.: a „Joy Spring”), újabb jazz szerzemények és két népdal tényleg jól sikerült jazzes feldolgozása, Horváth Albert hangszerelésében. A mainsteam hangzású zenekarban minden tag kapott lehetőséget tudása bemutatására, szerepük nem korlátozódott az énekes kíséretére.


20200209-151525.jpg


20200209-151533.jpg


A második fellépő a Nagy-Babos Rebeka Quartet volt. A zenekar névadója és a zenekar tagjainak fele a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói közül került ki. Az együttes összeállítás a következő volt: Nagy-Babos Rebeka – ének, Cseh Péter – gitár, Miskolczi Márk – bőgő, Klausz Ádám – dob. Műsorukon már ismert rock és jazz szerzemények egyéni hangú feldolgozásai szerepeltek. Az előbbire példaként Sting egyik szerzeménye, az utóbbira pedig Wayne Shorter mára jazz standard kategóriába került „Footprints”-e említhető meg. Az engedélyezett egy órás műsoridőből csak háromnegyed órát játszottak, de ezt viszont maximálisan kitöltötték tartalommal. Engem az ének és a zenei háttér több helyen Urszula Dudziak lengyel énekesnőre emlékeztetett, talán ez segít a nem jelenlévőknek a produkció elképzelésében. Szólni kell még az együttes gitárosáról, Cseh Péterről, aki tagja volt a Jazz Showcase-en tavaly nyertes Nagy Emma Quintet-nek is. Ha a Grammy-díjak mintájára lenne itt is „Best Improvised Jazz Solo” kategória, azt neki adnám a „Footprints”-ben előadott gitárszólóért.


20200209-164307.jpg


20200209-164321.jpg


A bemutatkozó tehetségek sorát a Bari Lacika Trio zárta. Az összeállítás Bari Lacika – zongora és ének (elnézést, de a műsorfüzet is a becézett névváltozatot használta), Szentpétery Mózes – basszusgitár, Szombati Máté – dob. Bari Lacika televíziós gyerek tehetségkutató show műsorokban tűnt fel, műsora – minden erénye mellett – inkább pop kategóriába sorolható. Ne csodálkozzunk azonban a Jazz Showcase-n történő fellépésén, hiszen aki figyeli az amerikai Billboard magazin jazzlemez népszerűségi listáját és rajta Michael Bublé mindent elsöprő sikereit, az már könnyedén átlép a műfaji besorolások korlátain.


20200209-180410.jpg


20200209-180439.jpg



A idei Jazz Showcase este a Finucci Bros Quartet fellépésével zárult. A koncert elején hirdették ki tehetségbörze díjazottjait. Személyesen nem voltam jelen, ezért az eredményről idézem a Müpa hétfőn közzétett tájékoztatóját.

https://www.mupa.hu/rolunk/hirek/dijaztak-a-jazz-showcase-fiatal-tehetsegeit-20200209

„Díjazták a Jazz Showcase fiatal tehetségeit

Müpa   2020. február 10.

Vasárnap este a Finucci Bros Quartet fergeteges koncertjével ért véget a tizenharmadik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették. A régió legrangosabb jazzseregszemléjén ebben az évben is kilenc feltörekvő fiatal mutatkozott be a hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, illetve a közönség előtt, akik a tavalyi évhez hasonlóan nemcsak a helyszínen, hanem online is leadhatták voksukat a kedvencükre.

A zsűri díját idén a Nagy-Babos Rebeka Quartet nyerte el, a közönség pedig a Perpetuum zenekart ítélte a legjobbnak. A szakmai fődíjas, valamint a nézők választottja hamarosan újra zenélhet a Müpában, a Nemzetközi Jazznapon, illetve a Jazztavasz program keretében.

Különdíjban a Rodek Balázs Trió, a Nagy-Babos Rebeka Quartet és a shinterz. részesült.”



Vissza a hírekhez