JazzMa

Friss Hírek

Last Friday Night2024. április 26.
Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Bágyi Balázzsal az idén 30 éves Magyar Jazz Szövetség elnökével

Az idei közgyűlés után készítettem ezt az e-mailes interjút.

01-75.jpg


1) 1990-ben alakult a Magyar Jazz Szövetség, magyarul idén 30 éves! Te vagy az ötödik elnök. Elsorolnád, hogy mettől meddig regnáltak az előző elnökök?

Hát bizony elértünk idáig. A jubileumi közgyűlés elején felolvastam egy levelet örökös tiszteletbeli elnökünkünktől, Gonda Jánostól, amelyben arról van szó, hogy anno sokan kétkedve fogadták a szövetség létrejöttét, és nem jósoltak neki hosszú életet….A rendszerváltozás utáni 30 év alatt kormányok jöttek-mentek, komoly finanszírozottsággal bíró politikai pártok alakultak majd tűntek el a süllyesztőben, de ez a kis civil szervezet még mindig létezik. Ez már önmagában is hatalmas eredmény, de ezen túlmenően nagy erővel dolgozik és fejlődik.


11741066-952901101450324-3349366703491701714-o.jpg


Természetszerűleg adódott, hogy Gonda János lett az első elnök, őt Kőszegi Imre követte 1997-től 1999-ig, majd László Attila 1999-től 2005-ig, és előttem Márkus Tibor 2013-ig.


2) És Te mióta vagy elnök?

2013 óta vagyok elnök, megválasztásomkor, akkor 39 évesen én voltam a szervezet eddigi történetében a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a tisztséget. Amúgy a 30 évből 26 éve vagyok tag, 15 éve dolgozom a vezetőségben, és eddig 3-szor választottak újra első számú vezetőnek.


3) Eleinte évente volt elnökválasztás. Mikor tértetek át a két évenkénti választásra?

János nem akart igazából hosszú ideig elnök lenni, hamar átadta a stafétabotot és áttértünk a 2 évenkénti tisztújításra, amikor én fiatal jazztanszakosként oda kerültem 1994-ben, akkor ez már így volt.


4) Az is változás, hogy míg eleinte kilenc elnökségi tag volt, most meg évek óta már csak hét. Mikor döntöttetek így, és mi indokolta?

Így van. Ezt sok más újítás mellett már én kezdeményeztem egy alapszabály módosítás keretében, miután úgy éreztem, hogy nincs ennyi egyforma súllyal bíró jelentkezőnk ezekre a posztokra. Ezek felelősségteljes és időigényes dolgok, a mi munkánk a háttérben marad, fizetés nem jár érte, szóval annyira nem vonzó feladat.


5) Kik a jelenlegi elnökség tagjai?

Két alelnökünk Zsoldos Béla és Bordás József. Elek István, Gayer Ferenc, Kollmann Gábor és Gáspár Károly pedig elnökségi tagok.


6) Mondanál néhány mondatot a Magyar Jazz Szövetség céljairól? Például, hogy mi volt Gonda János idejében?

Hát nagyon más világ volt. Az internet gyerekcipőben járt, marketinglehetőségek korlátozottak voltak, ami akkoriban elérhető volt, plakát, szórólapok stb., arra a szövetségnek nem futotta. A kommunikáció postai úton ment, lassú és körülményes volt minden, anyagi források minimálisak voltak. Az alapszabályban lefektetett célok akkor is és mai is ugyanazok, csak a megvalósítási eszközök lettek fejlettebbek, meg a dolgok dinamizmusa és volumene más. Változatlan cél a jazz műfajának népszerűsítése, a magyar jazz közönséghez juttatása, a magyar muzsikusok segítése, a fiatalok oktatása, a közvélemény informálása, szakmai állásfoglalás, tanácsadás, a kulturális kormányzatnál a jazz pozicionálása, a művészek elismertetésének kivívása, minden a jazz körül tevékenykedő társulás, vagy vállalkozás partnerként való bevonása munkánkba. A Magyar Jazz Szövetség nyitott társadalmi szervezet, működési formája szerint civil egyesület. Szakmai szervezet, de nem szakszervezet, és nem segélyszervezet, ezekre sem forrásunk sem apparátusunk nincsen.


7) A Te korszakodban miben léptetek tovább? Például szerintem az nagy szó, hogy évente 10 millió forintból gazdálkodhattok! Nem kell tételesen felsorolni, de például az idei tervben milyen projektek szerepelnek?

Az elmúlt években sok jelentős adminisztratív és gyakorlati változtatást eszközöltem.


-       Áthelyeztük a székhelyt a Budapest Jazz Clubba (XIII.ker Hollán Ernő u.7).

Ezzel az volt a célunk, hogy közelebb legyünk a közönséghez és a szakmához egyaránt. A BJC ma a magyar jazzélet legforgalmasabb epicentruma. Sok jelentős megmozdulásunk, rendezvényünk zajlik ott, vezetőségi üléseink, közgyűléseink, találkozóink stb…Én is rengeteg időt töltök a BJC-ben, oda szervezem a megbeszéléseimet, koncertezem, részt veszek a jam-eken, találkozom a muzsikusokkal.


-       Lecserélődött az ügyvezető titkár személye, más elképzeléseim lettek az ügyvezetés hatékonyságáról, modernizáltuk, professzionálisabbá tettük a működést.


-       Rengeteg informatikai fejlesztést hajtottunk végre, honlap, wikipédia oldal, közösségi media felületek, teljes mértékben átálltunk az elektronikus kommunikációra. Sokkal több embert érünk el, mint régebben.


-       A 25 éves jubileumra összefoglaló kiadványt szerkesztettünk, ez most is terveben van, annyival nyújt majd többet, hogy két nyelven magyarul és angolul jelenik majd meg.


-       Az, hogy a finanszírozásunk az NKA pályzatokon keresztül folyamatos és stabil volt az elmúlt években, több, mint 10 millió forintból gazdálkodhattunk. Ennek elköltéséről évről-évre a közgyűlésen számot adunk.


-       Rengeteg új partnerünk lett, a Jazz Showscase-k révén a MÜPÁ-t, mint állami céget is ezek között tudhatjuk, különböző vállalkozásokkal, szervezetekkel vagyunk kapcsolatban. Rendszeres az együttműködés és a kommunikáció a kulturális kormányzattal.


-       Elindítottunk egy kezdeményezést, amely a magyar jazz művészek számára egy önálló, Vukán Györgyről elnevezett jazz-zeneművészeti állami középdíj adományozását kéri. Ezen törekvésünk mellett kitartunk és tovább próbálkozunk a kulturális tárcánál.


-       A valós tagság létszámát egy markáns tagrevízió után újraépítettük, megnöveltük, a tagtoborzó tevékenységet első sorban a versenyek és a tábortámogatások révén kiterjesztettük a fiatalokra.


-       Egykori alelnökünk és barátunk emlékére elindítottuk és három évente rendezzük meg a Csepregi Gyula Szaxofonversenyt, amelyre ezidáig, kétszer, 2015-ben és 2018-ban került sor.


-       Soha ennyi program nem tudott megvalósulni a Magyar Jazz Szövetség által, mint az elmúlt években, köszönhető ez az NKA források mellett a vezetőség áldozatos munkájának és kreativitásának. Évtizedek óta megy a Magyar Jazz Ünnepe, immár négy napban, több, mint tíz éves a Magyar Jazz Napja rendezvényünk, öt éve folyik az “Év fiatal jazz-zenésze” mentorprogramunk, újdonság a “Jazz-generációk” koncertsorozat, támogatjuk a BJÓ nevével fémjelzett Big Band Szakmai Napot, combo versenyt szervezünk és támogatjuk a fiatalok nyári jazz-táborokban való részvételét. Ezeken kívül egy egyedi eseményt, egy jubileumi nagy koncertet is megrendezünk a MÜPÁ-ban.


8) Ha jól emlékszem a következő nagy rendezvényetek a Magyar Jazz Ünnepe lesz áprilisban. Kik lépnek fel? És most, hogy Ráduly Mihály nyerte a Szabó Gábor-díjat, ki fog helyette játszani?

Így van, a Magyar Jazz Szövetség legrégebbi rendezvénye a tavasszal megrendezésre kerülő Magyar Jazz Ünnepe. Ez évek óta már irányításommal négy naposra bővült, ebből két napot a fiataloknak szentelve. Íme az idei program dátumokkal és fellépőkkel:


Szerda, ápr.15

19.00 MJSZ combo verseny győztese, Bolyki Tamás zenekara

20.00 MÜPA Jazz Showcase különdíjas zenekara a shinterz.

21.00 Horváth Albert az “Év fiatal jazz-zenésze” és a JazzFed Quartet


Csütörtök, ápr.16

Iskolák bemutatkozása:

19.00 Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola

19.45 Egressy Béni Református Zeneművészeti Szakközépiskola

20.00 Bp-i Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazztanszak

20.45 Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszék

21.30 LFZE Jazztanszék


Péntek, ápr.17

19.00 Díjátadó

19.30 Coltrane Legacy - Ráduly Mihály, Szabó Gábor -díjas művész ajánlásával

20.30 Kollmann Gábor – Pintér Zoltán Kvartett

21.30 Lakatos Ágnes Special Zone


Szombat, ápr.18

19.00 Halper Quintet

20.30 Vörös Tamás Projekt

21.30 Fusio Group


logo30.jpg


9) Mikor lesz a Müpában a nagy koncert? És ott kik lépnek fel?

A MÜPA koncertre április 30-án a Nemzetközi Jazz Napon kerül sor. Itt fogjuk hivatalosan megünnepelni a 30 éves Magyar Jazz Szövetséget, egy különleges, pusztán erre a jubileumi alkalomra összeálló, all stars big band részvételével.

Az este szakmai koordinátora Zsoldos Béla alelnökünk, aki a következő művészeket hívta meg a zenekarba:


Ritmusszekció:

Szakcsi Lakatos Béla – zonogra

László Attila – gitár

Berkes Balázs – bőgő

Lattmann Béla - basszusgitár

Kőszegi Imre - dob


Szaxofonok:

Elek István

Borbély Mihàly

Csejtei Ákos

Ávéd János

Bacsó Kristóf


Trombita:

Csizmadia Dávid

Fekete István

Fekete-Kovács Kornél

Koós-Hutás Áron


Pozan:

Schreck Ferenc

Barbinek Gábor

Friedrich Károly

Gőz László


Szólisták:

Berki Tamás - ének

Dés László – szopránszaxofon

Zsoldos Béla - vibrafon


10) Sok sikert a további munkához!

Nagyon köszönöm az interjút. A 30 éves Magyar Jazz Szövetség nevében, ezúton is köszönöm minden egykori elnöknek, múltbéli és jelen vezetőségi tagnak az áldozatos munkát, a  partnekereknek a bizalmat, a muzsikusoknak a produkciókat, a közönségnek a figyelmet. Talákozzunk az idei rendezvényeken is!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez