JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Exkluzív interjú munkatársunkkal, Gróf Istvánnal új könyvének megjelenése kapcsán

István 2013. május 3-án publikálta első anyagát nálunk! Azóta ő lapunk Vas megyei tudósítója!

grof-istvan.JPG


1) Mikor határoztad el magad arra, hogy megjelenteted ezt könyvet?

Tavaly, 70 éves születésnapomra jelent meg a "Tulipános napjaim -  közéleti írások tőlem-rólam" című összefoglaló kötet. Akkor annyira belemelegedtem a régi írásaim összeszedésének, beszerkesztésének munkáiba, hogy elhatároztam, hogy a következő év tavaszára megteszem ugyanezt a zenei munkásságomat bemutató kötettel is. Az igazi szerkesztési munka január 2-ára datálható.


2) Mióta foglalkozol zenei témájú cikkek publikálásával?

1990-ben írtam első cikkemet egy felejthetetlen, a vasfüggönyt éppen hogy lebontó korszak küszöbén egy  Rolling Stones koncertől. Az igazi zenei publicisztikai munkám 2010 után kezdődött, mikor is felszabaduló szabadidőmben végre foglalkozhattam régi kedvtelésem, a zenei élményeim megosztásával, ekkor már a világhálón üzemelő portálokon megjelenve. 2014-től kezdve pedig már felkéréseket teljesítve, évente 10-20 írást is publikáltam.


3) Hogyan találtál rá a Szülőföld kiadóra?

Vas megyében, ahol 45 éve élek, szétnéztem, és a lehetőségek közül a Szülőföld Könyvkiadót választottam, mely nemcsak a legnagyobb, de a legszélesebb spektrumot öleli fel a művészeti, tudományos, közéleti témák közül. Nekik nem volt "áldozatvállalás" az un. „könnyűzenei” műfajjal foglalkozó kötet gondozása.


4) Amikor nekiálltál gondoltad volna, hogy 640 oldalas lesz?

Nem hittem volna, hogy ennyire vastag lesz a könyv, de amikor a szövegszerkesztő az első fejezet betördelése után tudomásomra hozta, szembesültem vele, hogy nagy lesz a terjedelem. Majdnem 30 cikket "kiselejteztem", de a teljes életmű bemutatása érdekében így is 158 írás került beszerkesztésre, és ez így még -legalább is szerintem- „kézbefogható" terjedelem a maga 640 oldalával.


5) Ebből hány oldal foglalkozik jazz-zel?

A koncertbeszámolók fejezet két alfejezete, a lakóhelyemen megrendezésre került Valami jazz Sárváron 2010 és 2018 között 19, majd a Lamantin Jazz - Szombathely 2012-2019 között 31 jazz-koncertről tudósít!  Ezenkívül Miles Davis mozifilmjéről írt beszámolóm, valamint Ráduly Misivel és Sárvári Kovács Zsolttal készült interjúim is ehhez a műfajhoz sorolhatóak. Azaz a publikációk erős harmada a jazz világát érinti.


6) Mi a címe és az alcíme a könyvnek?

A kötet címe: Fülig a zenében. A blues, a jazz, a rock és a folk világa a Mississippi- deltától a Rába völgyéig.


7) Mikor jelent meg?

A megjelenés dátuma 2020. május 22.


8) Hol kapható és mennyibe kerül?

A Szülőföld Könyvkiadó honlapjáról megrendelhető, de a nagy, országos könyvterjesztőknél is elérhető, és megrendelhető. A kötet 6490 magyar forintért megvásárolható, ha nincsenek kedvezmények. Márpedig vannak!


grof-istvan-konyvboritoja.jpg

Vissza a hírekhez