JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Román tükörbriós, izé triós barcikai pácban

Eddig Col Legno-ként küldött anyagokat lapunknak, mostantól operája címével fogjuk jegyezni, vagyis Egyetlen Hajléktalan hosszú szünet után ismét friss beszámolóval jelentkezik! – A szerk.

Hozzávalók

1 nagy fej Bartók                                                                                                                                                                           

1 csipetnyi Kárpát-medence                                                                                                                                                              

88 db kisméretű ébenfa (lehetőleg 36 db fekete és 52 db fehér: szerintem úgy a legfinomabb)                        

Legalább 10 kg fenyőfa (vagy nagy lángon égjen, vagy sehogy)

1-1,5 kg bél (a juhbelet ajánlom, négy csíkra vágva a legvonzóbb)                                                                              

2-2 pár fa- és fémverő (finomabb lesz, ha a fémmel is kevergeted időnként)                                                                 

1 db matt, isztambuli tál                                                                                                                                                                   

A barcikai páchoz: 40 éves (lehet picit kevesebb) barcikai fakanál, négy szál rózsa (vöröset is, sárgát is választhatsz), három Erős Pista (combos legyen mind).


Elkészítés

A nagy fej Bartókot jó, ha már a dédapád rakta be a kamrába, és azóta érlelődik. Időnként Te is nézz rá, majd amikor úgy látod, hogy eljött az idő (de száz esztendőnél ne hamarabb) hozd be a konyhába. Csináld Oláh Dezső-módra. Használd hozzá az ébenfát, a fenyőt, a csíkokra vágott belekről se feledkezz meg. Figyelj oda, hogy végig nagy lángon égjen, viszont az elején csak pár csepp vizet adjál hozzá, de időnként a fém verővel is kevergesd. A barcikai pác elkészítésénél ügyelj arra, hogy a rózsák szárait és leveleit 5 perc elteltével tedd csak bele a matt, isztambuli tálba. Mivel az Erős Pista már eleve karakteressé teszi a főztödet, a rózsákkal csínján bánj, de mindenképp finomítsd Velük az ízarányokat. (Forgathatod őket, kevergetheted kedvedre, időnként fel-fel dobhatod. Ha van benne, előbb-utóbb a hernyó előjön, de vigyázz nehogy sérüljenek a rózsák szirmai). Fél óra elteltével már dézsából öntheted a vizet rá. Nem baj, ha az előírt 50 perchez képest 10 perccel hamarabb lehúzod a tűzről, így is imádni fogja mindenki, aki megkóstolja.


Tálalás

Hortobágyi Brigitta, Tóth Brigitta, Hoffmann Luca, Safranka-Peti Zsófia, Taba Benjamin, Nagy Csaba Mátyás, Feledi János – tánc

Matisz Gábor, Feledi János – látvány, jelmez

Feledi János – rendező, koreográfus                                                                                                                                 

Oláh Dezső Trió - Oláh Dezső zongora, Oláh Péter bőgő, Pecek Lakatos András dob
Bartók Béla "Román népi táncok" című művét átdolgozta Oláh Dezső (Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances)


Feledi János – Feledi Project – Oláh Dezső Trió

Hat Tánc

Nemzeti Táncszínház, Millenáris, Táncpark

2020.07.21.

Fotó: Szigeti László


hat-tanc-foto.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez