JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

20 éves a Metronóm Jazz Klub – Exkluzív interjú Kacsányi Évával

Éváról már a 80-as évek végén hallottam, amikor a Magyar Rádióban az Ötödik sebesség című műsor zenei szerkesztője voltam. Ugyanis a pécsi rádió riportere hozott pár havonta anyagokat Éva férjétől. Belénesi Csaba azt is elárulta, hogy a riportok készítője, Gungl László felesége egy fiatal csinos nő, Kacsányi Éva, aki nemcsak a külcsín miatt tetszene nekem, hanem mert nagy jazzrajongó is. Ha emlékeim nem csalnak, akkor 1995-ben készítettem vele az első telefoninterjút. Aztán 2000-ben személyesen is megismertem, mert feleségemmel, Szász Gabriellával leszállítottuk neki az Ifjúsági Házba Snétberger Ferencet, aki a zsúfolásig telt udvaron a kánikulával mit sem törődő közönséget abszolút magával ragadta.

k195137-h195173don.jpg


1) Mikor és milyen néven indult a jazz sorozatod?

Bár az Ifjúsági Ház megnyitása óta folyamatosan szerveztek az ott dolgozó kollégák jazz programokat - így amikor odakerültem én folytattam a korábbi szép hagyományt -, de klubként csak 2000 őszétől fűztük össze az önálló koncertek sorát, elsősorban finanszírozási okok miatt hoztuk létre a jazz klubot, mert abban az időben kezdtek megjelenni a különböző pályázati támogatások, melyeknél a koncertsorozatok, klubok programsorai élveztek támogatottságot. Így az akkori gyakornok kollégámmal, Udvardi Péterrel közösen kitaláltuk, hogy Metronóm Jazz Klub néven a városban egyedülállóan, a pezsgő 70-es, 80-as pécsi jazzéletet megpróbáljuk visszacsempészni a városba.

2) Kinek az ötlete volt? Te találtad ki és Udvardi Péter valósította meg, vagy fordítva?

A klubsorozat elindítása az én ötletem volt, a neve az Udvardi Peti nevéhez fűződik. A koncepció kialakítása is teljesen közös volt, én a közép és idősebb jazzgeneráció formációival tartottam a kapcsolatot,  Peti pedig a legifjabb tehetségek közül szemezgetett. A Metronóm Jazz Klubnak két alapkoncepciót fogalmaztuk meg - egyrészt feltett szándékunk volt akkor is és most is, hogy a nagy jazzgeneráció formációi mellett legalább ugyanolyan hangsúllyal jelenjenek meg az ifjú, tehetséges, bemutatásra érdemes jazzformációk, másrészt a stílusirányzatok is a lehető legszélesebb spektrumú skálán mozogjanak, annak érdekében, hogy minél nagyobb közönségbázist tudjunk elérni.

3) Meddig dolgoztál együtt Péterrel, és miért váltál meg tőle?

Az első 10 évet teljesen közös munkálkodással valósítottuk meg, a fenti koncepció alapján. Aztán az Ifjúsági Ház tevékenysége átköltözött a Zsolnay Negyedbe, az E78 koncertterembe, így velem együtt a Metronóm Jazz Klub is - az Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik zászlós hajója, a csodálatosan felújított és újragondolt Zsolnay negyed - E78 koncerttermébe költözött.
Tulajdonképpen nem volt ez egy tudatos szakítás, az élet úgy hozta, hogy Péter egyre elfoglaltabb lett, egyetemen tanított, mellette másik munkahelye is volt, már kevesebb ideje maradt a hobbijára a jazz-re.

4) Összeszámoltad már, hogy a Pécsi Ifjúsági Házban hány jazz koncerted volt?

Ezt már többen kérdezték tőlem, sajnos nem tudok pontos számot mondani, évi kb. 15 koncert a reális szám.

5) Gondolom a teljes magyar élvonal fellépett az IH-ban, de voltak nevesebb külföldi sztárok is?

A magyar jazz-zenészek közül kevesen vannak, akik valamilyen formációban ne játszottak volna a Metronóm Jazz Klubban az elmúlt 19 év alatt. Persze több külföldi kiváló zenész  is megfordult a Jazz klub vendégeként, de most hirtelen Mathias Loibner jutott eszembe - talán mert ő ebben az évben, még a pandémia előtt volt a vendégünk Dés Andrissal és Lukács Mikivel. Szenzációs koncert volt, és főleg az volt meghökkentő, hogy jazzformációban egy tekerőlant milyen plusz színt tud adni. (Egy koncerten két, nem igazán jazz alaphangszer - cimbalom és tekerőlant - elképesztő hangzást produkáltak, amit nagyon találékonyan egészített ki Dés Andris játéka.)

6) Mikor költöztetek át a Zsolnay Negyedbe, és ott hány jazzkoncertet  szerveztél/rendeztél?


metronom-jazz-klub.jpg


2012 januárban költöztünk a Zsolnay Negyedbe, itt is kb. az évi  13-15 koncert a reális szám. Annyi változtatással, hogy a Zsolnay Negyedben van egy nagyon hangulatos ipari műemlék udvar, a Pirogránit udvar, így a nyári programsort átneveztem Pirogránit Jazz Udvarnak, melyeken gyertyafényes, asztalos berendezéssel, egy pohár ajándék borral várom a közönséget.

7) Mikor lesz a jubileumi esemény? És arra kit hívtál meg?

2020. szeptember 17-én csütörtökön 20.00-tól együtt ünneplünk a Balázs Elemér Grouppal, akik szintén most ünneplik 20. születésnapjukat. Ha az idő engedi ez a koncert is a Pirogránit udvaron lesz, melyen a még tökéletesebb élményt egy különleges fényfestés teszi -remélhetőleg- felejthetetlenné.

8) Elárulnád még az idei terveidet?

2020 októberben vendégünk lesz a Tóth Viktor Tercett két nagyszerű hangú énekes vendéggel,  Pocsai Krisztával,  és Horváth Sára Ninával.
2020 novemberben Kollmann Gábor Quintet
2020 decemberben a Varga Bendegúz Quartettet hallhatja a Klub közönsége.

9) Jelenleg milyen beosztásban dolgozol?

Jelenleg a Zsolnay Örökségkezelő NKFT programigazgatója vagyok.

k195137-k195169kv195161za.jpg

10) Gratulálok a kinevezésedhez, és még jó sok jazzkoncertet  kívánok Neked!

Nagyon köszönöm.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez