JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Magyar Hipnózis: rajongó készítette a Kodály Spicy Jazz új animációs klipjét

Mesébe illő a Kodály Spicy Jazz legújabb videóklipjének története. A zenekar váratlan üzenetet kapott egy fiatal, 19 éves rajongójától, Nagy Bálinttól, aki engedélyt kért arra, hogy klipet készíthessen a „Felülről fúj az őszi szél” című népdalfeldolgozásukhoz. A végeredmény a „Magyar Hipnózis” című látványos, animációs kisfilm lett.

A Kodály Spicy Jazz zenekar a Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulója tiszteletére rendezett Kodály emlékévben indította útjára zenei projektjét a Music Fashion kiadóval közösen. A profi muzsikusok a jazztől a pop-rockzenén át a metalig számos műfajban otthonosan mozognak, és több hazai zenekarban szerepelnek. Ebben a formációban Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat gondolnak újra és hangszerelnek át XXI. századi szempontok alapján, könnyed, instrumentális jazz stílusban, hogy a legismertebb és legkedveltebb népdalok friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a fiatalokhoz.

A Kodály Spicy Jazz első nagylemeze, a „Reloaded” 2018-ban jelent meg, és azóta a zenekar Magyarországon, illetve számos helyen, külföldön is koncertezett Strasbourgtól Rómán át Marokkóig. Bemutatkozó lemezüket pedig Fonogram-díjra jelölték az év hazai világ- és népzenei albuma kategóriában.

A zenekar a közelmúltban váratlan üzenetet kapott egy 19 éves fiatalembertől, a videóvágóként dolgozó Nagy Bálinttól, aki engedélyt kért arra, hogy animációs videóklipet készíthessen a Kodály Spicy Jazz egyik népdalfeldolgozásához.


kodaly-spicy-jazz-felulrol-fuj-klipscreenshot.jpg


- A tavaszi karantén alatt belekerültem egy Woody Allen-szerű spirálba, és nagyon sok jazzt hallgattam. Kíváncsi voltam, milyen újdonságok vannak a magyar jazz zenében, és a Spotify-on bukkantam rá a Kodály Spicy Jazz dalaira, amelyek nagyon megfogtak és inspiráltak. Régóta gondolkodtam már azon, hogy készítsek egy kisfilmet, ami valamilyen módon a magyarság témáját dolgozza fel, és amikor rátaláltam a népdalfeldolgozásaikra, adta magát, hogy az egyik dalukra csináljak egy animációs klipet. Ehhez kértem az engedélyüket, írtam nekik a Facebook-on, ők pedig nagyon jó fejek voltak és rögtön igent mondtak. A „Felülről fúj az őszi szél” című dalra esett a választásom, és így született meg a „Magyar Hipnózis” című klip – mondta Nagy Bálint.

Kodály Spicy Jazz: Felülről fúj az őszi szél (Magyar Hipnózis videóklip)

https://www.youtube.com/watch?v=0Nb-Dwy2kis&feature=emb_title

A Kodály Spicy Jazz művészeti vezetője, Görögh Dániel trombitás elmondta:

-Nagyon meglepődtünk, amikor megkaptuk Bálint üzenetét, ami annyira szimpatikus volt, hogy gyakorlatilag látatlanban bizalmat szavaztunk neki. Amikor megalapítottuk a zenekart, nem titkolt célunk volt, hogy a Kodály Zoltán által gyűjtött gazdag, magyar népdalkincset kicsit más, modern, de igényes jazz zenei köntösbe bújtatva közelebb vigyük, és újra megszerettessük a mostani fiatalokkal. Jó értelemben vett hideglelős élmény, hogy ezek szerint ez sikerült, sőt Bálintot még alkotásra is inspiráltuk.  Óriási boldogság ez a számunkra – mondta Görögh Dániel.


gorogh-daniel.jpg


A Kodály Spicy Jazz legközelebb október 31-én koncertezik Bodrogkeresztúron, a Henye Borbárban a Keresztúri Napok rendezvénysorozat programjában.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez