JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Búcsú Gonda János tanár úrtól - Hagyatéka tovább él

Magyarország egyik legfontosabb temetőjében, a Fiumei Úti Sírkertben 2021. április 6-án búcsúztak családtagjai, barátai, tanítványai a magyar jazz egyik legnagyobb alakjától, Gonda Jánostól.

A járvány miatt csak kisebb létszámban, de a megengedett számot teljesen kihasználva nagyon sok jól ismert jazzművész tette tiszteletét az alkalmon. Az életének 90. évében elhunyt zongoraművész minden túlzás nélkül a magyar jazz intézményes megteremtője.

Ő írta a Jazz című könyvet 1965-ben, amely az első volt a magyar könyvkiadásban, ami a jazztörténet, a jazzelmélet és a gyakorlat szempontjából is átfogó, hiánypótló képet rajzolt rendkívül magas színvonalon a sokáig ellenségesnek tartott műfajról három darab hanglemez melléklettel.

Gonda János zongoristaként, zenekar alapítóként, szervezőként, komponistaként, pedagógusként kikerülhetetlen és meghatározó alakja a jazzéletnek. Ő intézményesítette a jazzoktatást, 1965-ben szívós és kitartó munkája gyümölcseként alakulhatott meg a jazztanszak a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola részeként. A jazz egyetemi szintű oktatásának megszületése is az ő nevéhez fűződik. 1990-től egyetemi képzés során diplomás művészek sora jelent meg a magyar és nemzetközi zenei életben megérdemelten nagy sikereket aratva. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia doktori iskolája munkájában is aktívan részt vett.

Ő alapította a Magyar Jazz Szövetséget is 1990-ben.

Felsorolni is nehéz mennyi minden született a mindig pedáns, kifogástalan megjelenésű művész pályafutása során.

A búcsúztatón a család kérésére egykori tanítványa, a Magyar Jazz Szövetség jelenlegi elnöke, Bágyi Balázs jazzdobos, pedagógus emlékezett meg személyes hangú és nagyon informatív beszédében. A pályaív felvázolása során szót ejtett tanári munkásságáról, lemezeiről, zenekarairól, filmzenéiről és szerepéről abban, hogy a magyar jazz a nemzetközi vérkeringésbe kapcsolódjon. Ezt a kitűzött célt a Tatabányán évente megrendezett Kreatív Zenepedagógiai Táborok alapításával és működtetésével érte el. 1972-től 1984-ig a Nemzetközi Jazz Szövetség alelnöke volt, ami munkájának világszintű elismerését jelentette. Bágyi Balázs jellemzése szerint Gonda János utálta a kommerszet, a gyenge minőséget. Atyai szeretet és szigor jellemezte, de a közös munkák során a humor is megcsillant személyiségében.

Egy nagy kreátort veszített el a magyar jazztársadalom, de pedagógiai munkájának hála, tanítványai egyetemi szinten éltetik tovább örökségét. Ez látszik, a világszínvonalú fiatal generáció megjelenésében a magyar és külföldi jazz színtéren. Már nem csak Budapesten, de vidéken is fantasztikus jazzképzés folyik. Miskolcról, Székesfehérvárról, Bodajkról érkeznek a zenei középiskolákat végzett fiatal tehetségek, akik tanárai nagy valószínűséggel Gonda tanítványok (is) voltak. A bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium zongoratermét a művész halála után Gonda Jánosról nevezték el.

A Széchenyi-díjjal is kitüntetett jazzember könnyű szívvel, üres tarisznyával és hatalmas örökséget hátrahagyva távozott az örökkévalóságba.


dsc-5618.jpg


dsc-5622.jpg


dsc-5636.jpg


dsc-5642.jpg


dsc-5652.jpg


dsc-5653.jpg


dsc-5657.jpg


dsc-5667.jpg


dsc-5690.jpg


dsc-5691.jpg


dsc-5700.jpg


dsc-5704.jpg


dsc-5706.jpg


dsc-5709.jpg

Vissza a hírekhez