JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Maszk nélkül (három aktuális téma) - 36. rész

"A maszk mögül" folytatódik - új címmel, már a 36. résszel, alkalmazkodva a koronavírus-világjárvány kedvező irányba történő elmozdulásához. A klubokban még maszkot kell viselni - múlt héten szerdán az Opusban nem volt rá szükség... - közterületen már nem. Újra közönség előtt játszhatnak a zenészek - talán ez a legfontosabb! A harminchatodik részben egy születésnapos muzsikus, egy másik az idei Montreux Jazz Festival fellépői közül, és egy free jazz album.

image1-2021-06-09t172828979.JPG


Tegnap, azaz június 9-én lett 78 esztendős az amerikai zongorista KENNY BARRON.

Az 1960-as évek óta aktív, pályafutása, zenésztársainak felsorolása egy külön írást érdemelne - mondjuk két év múlva.
Most csak az eddigi utolsó lemezét ajánlom: "Without Deception" (Dare2 Records, 2020). Még a pandémia előtt vették fel 2019 augusztusában. A tíz darab szerzői között találjuk Duke Ellington és Thelonious Monk nevét is - a trió két tagja (Barron és Dave Holland) mellett. Jonathan Blake dobol. Könnyed, színvonalas jazz - virtuózokkal.


image2-74.JPG


A Montreux Jazz Festival (július 2-től 17-ig) fizetős programjainak jelentősebb szereplőit mutatom be röviden a következő hetekben.
Kezdjük a "Vízi Szinpaddal" (Scène du Lac), amely 500 férőhelyes, számozott, csak ülő. Ahogyan a nevében van: a színpad a tóra épül(t), a nézőtér a part szélére. Ilyen eddig még nem volt!
Július 5-én lép fel a libanoni származású trombitás, szárnykürtös IBRAHIM MAALOUF. A negyven esztendős muzsikus Párizsban nőtt fel, hét éves korában kezdett hangszerével ismerkedni. Eleinte klasszikus darabokban működött közre (Albinoni, Vivaldi, Bach), csak később fordult a jazz felé. 2007-ben jelent meg az első önálló lemeze.
Eredeti stílusát már bemutathatta Montreux-ben: a kép 2017-ben készült.


image3-71.JPG


image4-64.JPG


A free jazz honlapja közölt egy két részes összeállítást a közelmúltban megjelent szóló gitár felvételekből - ezek közül olvashatnak majd néhányat a következő hetekben.

JESSICA ACKERLEY "Morning/Mourning" (Cacophonous Revival) című albuma két hete jelent meg, kilenc szabad improvizációval, akusztikus és elektromos gitár "használatával". A kanadai, New York-ban élő művésznő saját alkotásai nem sorolhatóak a slágerek közé...

Vissza a hírekhez