JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Baló Sámuel Trió Dresch Mihállyal

Opus Jazz Club - 2021. 11. 04.

A koncertre várva elmerengtem, hogy megváltozott minden az ősz beköszöntével, a vidékről visszaköltözött a zene a városba, szépen bevilágított Fazioli zongora vette át a kerthelyiségekben égő sorok alatti elektromos zongorák helyét, és a közönség is elegáns ruhájában rendel az Opus Jazz Club rendezett asztalainál.


balo-samuel-trio-bmc-21-11-4-6.jpg


A zenészek kisétálnak a színpadra, lágy, kellemes tavaszi szellőt szólaltatnak meg hangszereiken, esetleg egy enyhe záporral megfűszerezve. Baló Sámuel szerzeménye, a „You May Think You Are Alone (in Valencia)” szólal meg. Dresch Mihály bal lába ütemre jár, kezében finoman muzsikál a szopránszaxofon.


balo-samuel-trio-bmc-21-11-4-2.jpg


Sámuel a darabot (címe magyarul: Azt hinnéd, hogy egyedül vagy Valenciában) egy valenciai egy hónapos látogatása során szerezte, Erasmuson lévő barátnőjét látogatta meg. Mindenképpen vitt magával egy elektromos zongorát - hiszen mi lesz, ha egy hónapig nem zongorázik, mondja mosolyogva - a zongorát édesapja adta fel postán, elképesztően alaposan becsomagolva, Sámuel repülőn érkezett. Alberto ment el vele a postára, akit Grazban ismert meg - egy nyáron ő vette ki szobáját, amíg szünidőben Sámuel Magyarországon volt. Aztán az élet szerencsés kacifántjának köszönhetően Alberto valenciai és sokat segített a párnak a helyi dolgokkal.

A közönség elmélyülten figyel, harapni lehetne az ő csendjüket.


balo-samuel-trio-bmc-21-11-4-5.jpg


Richter Ambrus teljes átéléssel dobol, láthatjuk őt elveszni a hangok és ritmusok világában. Baló Sámuel minden izmának ereje az ujjbegyeiben összpontosul és vesz részt a billentyűk mozgatásában. Dresch két hangszer között megpöndöríti egy picit a bajszát. Megszólal a fuhun, egzotikus világban találja magát a hallgatóság, én egy indiai dzsungelben (a Dzsungel könyve jut eszembe). A fuhun Dresch saját hangszer költeménye, a furulya és a tenorszaxofon ötvözete. “Más töltete van a hangoknak” - nyilatkozza később, “és pont ezt akartam elérni vele, a próbán is Miskolczi Márk megjegyezte, hogy olyan, mintha indiai hangzás világa lenne”. Baló Sámuel imádja, és kérte zenésztársát, hogy mindenképpen hozza magával a fuhunt is a próbákra. Dresch és a fuhunja finoman játszanak a fő dallamán a „Night of Relevations” című, szintén Baló szerzeménynek, amit Bartók és a népzene ihletett, és a 3-as hangzatokkal (a jazzben gyakori 4-es hangzatokkal szemben) játék eredménye. Ekkor már érzem, hogy ez a koncert megemeli a lelkem.


balo-samuel-trio-bmc-21-11-4-fuhun.jpg


A darab vége tébolyi lendülettel, a jazzben ismert kavalkáddal, viszi magával a hangokat, felkap mindent maga körül, mint egy orkán - a jazz rajongók tudják milyen ez, szinté sámáni extázisba kerülnek a zenészek és a hallgatóság lelke is megremeg. Ez az élmény csakis az élő zenével élhető át igazán. A lezárások idején beporosodott érzékszervekről teljesen lehull a fehér lepedő és az újjá éledt közönség együtt rezeg a 4 hangszerrel. Az első szett a „Jameju” című számmal záródik. Mielőtt a zenészek visszavonulnak, Dresch Mihály kiemeli, hogy egy kivételével ma este mind Baló Sámuel saját szerzeményeit hallhatjuk.


balo-samuel-trio-bmc-21-11-4-3.jpg


balo-samuel-trio-bmc-21-11-4-1.jpg


A második szett a „Thunderstorm” című számmal indul, Baló a zongora húrjait pendíti meg kezdésnek. A magyarul „Vihar” című szám egy nyári zivatart fest le hangokkal. A 9 pontos Richter skálán 6-ost kapott a vihar, pontoz a koncert után Richter Ambrus.


balo-samuel-trio-bmc-21-11-4-4.jpg


Ezután a „The Water’s Edge” következik Tom Harrell-től. Zárásként a „Kata” című számot hallhatjuk. Minden darab rengeteg improvizációval hosszan szólt. A szűnni nem akaró taps a ráadást is kiérdemelte: Baló régebbi szerzeménye a „Collapse” szólal meg, amit Thelonious Monk zenéje inspirált.


balo-samuel-trio-bmc-21-11-4-8.jpg


balo-samuel-trio-bmc-21-11-4-9.jpg


balo-samuel-trio-bmc-21-11-4-10.jpg


Dresch “nagyon jó érzésekkel” távozik. Baló Sámuel bringájával elsuhan. Nagy szerencsémre Miskolczi Márk és bőgője, Richter Ambrus kíséretével arrafelé autózik, ahol én is lakom, így kapok egy haza utat a zenészek társaságában. Az este levezetéseként Richter az ujjaival dobol a cintányér tokján az anyósülésen, ahogy a lámpa pirosa megcsillan a szélvédőn.

A fotókat Kis Kata Linda készítette.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez