JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Nagy felszerelés, nagy gitározás, nagy siker

Ez a sok „nagy” a csütörtök esti Müpa-ban rendezett Pat Metheny koncert rövid összefoglalása. Mindjárt az írás legelején be kell vallanom, hogy nem tartozom a gitárzseni rajongói körébe, de aki tud, az tud. Metheny – Corea után – talán a leggyakrabban Magyarországra látogató világsztár, 10-15 évenként azért elmegyek meghallgatni koncertjét aktuális zenekarával.

Most a múlt évben „Side-Eye NYC (V1.IV)” címmel megjelent lemezének promóciós turnéjának során lépett fel Budapesten.


pm-cd-cover.png


A lemezen a gitáros mellett James Francies játszott a billentyűs hangszereken és Marcus Gilmore dobolt. A turné zenekarba eredetileg Francies mellett Joe Dyson dobos került, de végül a koncerten Chris Fishman-t láthattuk a billentyűs hangszereknél.


szereles.jpg


Az első „nagy” a felszerelésre vonatkozott. Ha jól követtem az eseményeket, Metheny öt különböző gitáron játszott az este folyamán, ehhez külön fegyverhordozó, akarom mondani gitárhordozó tartozott. Viszont tény, nem volt hangolási, vagy technikai probléma, begerjedt erősítő, stb.


keyboardos.jpg


Chris Fishman – az ismert nótától eltérően – nem állt, hanem ült a kör közepén, a billentyűs hangszerek gyűrűjében. Minimum ötöt számoltam össze a hangszerekből, de a színpad belső felén lévőket nem igazán tudtam áttekinteni. A Moog-on egy szám felében az egyik kezével játszott a zenész, vagyis érzésem szerint kicsit túlméretezett volt a hangszerpark.


dobos.jpg


A dobfelszerelésben a lábcin mellett hat cintányér volt, de az is igaz, hogy Billy Cobham nagyobb dobkészleten szokott játszani.


pat1.jpg


A Metheny koncerteken biztosak lehetnek a nézők abban, hogy a gitáros mindent belead, tudását, szórakoztató képességét, továbbá a műsoridővel sem takarékoskodik, és még ráadás számok is vannak előkészítve. Két óra 10 perc volt a mostani műsoridő, 13 szám a főműsorban, amit még két ráadás követett.

Metheny azzal a nagyon sok húros csodagitáron (42 húros Pikasso gitár) kezdett egy szólószámmal, majd csatlakozott hozzá Fishman és Dyson, így következett kilenc kompozíció különböző stílusban, lassabb-gyorsabb, akusztikus-elektronikus.

A 10. számnál lekerült a takaró a gitárral vezérelt szintetizátorról, és hallhattunk egy ilyen darabot is.

Ezután jött egy duó a dobossal, majd utána egy szám a billentyűssel szintén duóban.

Egy trió darabbal zárult volna a program, de már a címben jeleztem a siker mértékét.

Az első ráadást Metheny szólóban adta akusztikus gitárral, nekem ez tetszett a legjobban az este folyamán (persze az ízlések különbözőek).

A második ráadást már a teljes trió játszotta, utána már a végső búcsú következett, legalábbis is erre az estére.


pat2.jpg


Sokak nevében leírhatom, hogy bízunk a mielőbbi újabb magyarországi koncertben/koncertekben.

Vissza a hírekhez