JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A free jazz kiemelkedő alakjai - 33. rész: HENRY THREADGILL

1960. december 21-e (több, mint hatvan évvel ezelőtt történt), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a "Free Jazz - A Collective Improvisation" című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be. Harmincharmadik rész: Henry Threadgill.

image0-15.jpg


HENRY Luther THREADGILL 1944. február 15-én született Chicago-ban.
A középiskolában még ütőhangszereken játszott - aztán alt- és baritonszaxofonra, fuvolára váltott, zongorázni is tanult.
Az amerikai hadsereg tagja volt a vietnámi háború idején (1967-68), egy rock bandában zenélt.


image1-7.jpg


Ezt követően (1971) az Air trió muzsikusa lett - Fred Hopkins (bőgő, 1947-1999), és Steve McCall (dob, 1933-1989) mellett. Első albumuk az "Air Song" (Why Not, 1975) volt.
Ez a hármas több, mint tíz lemezt jelentetett meg, 1978-ban Montreux-ben, 1983-ban Montrealban léptek fel az ottani fesztiválon.


image2-6.jpg


A nyolcvanas években Henry Threadgill sextet formációban működött, olyan (újabb) zenésztársakkal, mint például: Olu Dara (kornett), Craig Harris, vagy Ray Anderson (harsona). Érdekesség: a név (hatos) ellenére a kiadványokon 7-8 közreműködő neve szerepel. Ezek egyike az 1983-as "Just the Facts and Pass the Bucket" (About Time), amely hat Threadgill kompozíciót tartalmaz, aki az említett hangszereken kívül klarinéton is
játszik.


image3-3.jpg


A kilencvenes években Very Very Circus nevű társulását vezette Threadgill, a társak itt: Curtis Fowlkes (harsona), Brendon Ross (elektromos gitár), Marcus Rojas (tuba), és Leroy Jenkins (hegedű) - mások mellett.


image4-4.jpg


Újabb évtized-váltás - újabb zenekar: Zooid a neve, az alkotások 2001 és 2015 között láttak napvilágot, különleges a hangszerösszeállítás: akusztikus gitár, oud, cselló - más instrumentumok mellett, kevésbé ismert muzsikusokkal.


image5-3.jpg


Közben 2013-ban a "Made in Chicago" jazz fesztiválon Jack DeJohnette javaslatára összeállt a képen látható társulat - felléptek 2015-ben a VeszprémFeszten - sajnos Threadgill nélkül. De az ECM által 2015-ben kiadott albumon hallható Threadgill altszaxofon és basszusfuvola játéka.


image6-1.jpg


HT változatos, hosszú pályafutása alatt számtalan nagy egyéniséggel zenélt, mint például (az eddig megnevezetteken kívül): Anthony Braxton, Chico Freeman, David Murray, Bill Laswell, Wadada Leo Smith - és még sokan mások.
2016-ban Pulitzer-díjat kapott az "In for a Penny, In for a Pound" című szerzeményéért. Lemezein - szinte kivétel nélkül - saját kompozícióit játssza.


image7-1.jpg


Napjainkban is aktív - de az Air működése (nagyjából 15 év) alatt volt (talán) a csúcson.

Vissza a hírekhez